Selecteer een pagina

Werkwijze

Als therapeut in de klinische Psycho Neuro Immunologie hebben wij gestudeerd in verschillende richtingen, waaronder voeding (diëtetiek), orthomoleculaire therapie, fytotherapie en klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Wat deze gebieden inhouden, kun je hieronder lezen. Ben je benieuwd hoe een consult er bij ons uit ziet, klik dan hier.

Melioro kpNIKlinische Psycho-Neuro immunologie (kPNI)

Klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) is ontstaan uit de PNI: een integratieve wetenschap ontwikkeld door de Amerikanen Ader, Felten en Cohen. De PNI heeft sindsdien een spectaculaire groei doorgemaakt, zowel op wetenschappelijk als op therapeutisch vlak. Omdat toepasbaarheid in de gezondheidszorg bij kPNI centraal staat, wordt er gesproken over klinische PNI.

PNI geeft diepgaande kennis van de universele werkingsmechanismen die aan de basis staan van de menselijke gezondheid. Binnen de huidige westerse wereld heeft de mens te maken met een reeks aan omgevingsfactoren die deze werkingsmechanismen verstoren. Denk hierbij aan nutriëntarme of calorierijke voeding, weinig beweging, medicijngebruik, stress en een vervuild leefmilieu. Het resultaat: een pandemie van aandoeningen waarmee de gezondheidszorg dagelijks worstelt.

Aan de hand van een optimale anamnese, gevalideerde vragenlijsten en laboratorium onderzoek worden verstoorde werkingsmechanismen herkend en geïnterpreteerd. De oorzaak van acute en chronische symptomen binnen de ruimere context van de patiëntgeschiedenis wordt vastgesteld en bekeken binnen een evolutionair perspectief. Deze analytische kennis wordt vertaald in concrete behandelplannen, waarbij de individuele patiënt centraal staat. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van voeding in al haar vormen, beweging, psychosociale interventies, epigenetica, resoleomics en deep learning.

De complexe interacties tussen omgevingsfactoren, biologische systemen (psychologie, neurologie, endocrinologie, sociologie, immunologie), onze genen en epigenen bepalen onze kans op ziekte. De kPNI-therapeut beschikt over de kennis en vaardigheden om deze factoren op natuurlijke wijze positief te beïnvloeden en de strijd aan te gaan met fibromyalgie, CVS, diabetes type 2, metabool syndroom, chronische pijn en een scala aan andere veelvoorkomende aandoeningen.

 

Melioro dietetiekDiëtetiek

Welke voedingsmiddelen belangrijk zijn om het lichaam optimaal te laten functioneren staat centraal bij Melioro. Onze rol als diëtist is een belangrijk onderdeel binnen Melioro. Door de voeding aan te passen, kan het lichaam weer de optimale toevoer aan voedingsstoffen krijgen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de communicatie in ons lichaam.

Communicatie in ons lichaam? Ja, ons lichaam heeft verschillende werkingsmechanismen. De werkingsmechanismen vinden plaats op het gebied van de lichaamscel, verschillende lichaamscellen bij elkaar, een orgaan, orgaansystemen (bijvoorbeeld de HPA-as) en daarmee het totale lichaam.

 

Melioro orthomoleculaire therapieOrthomoleculaire therapie

Linus Pauling heeft orthomoleculaire therapie gedefinieerd als: ‘het behouden van een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door middel van het veranderen van concentraties van substanties in het menselijk lichaam, die normaler wijze voorhanden zijn in het lichaam en voor de gezondheid noodzakelijk zijn’.

Kort samengevat houdt orthomoleculaire therapie in dat met de toevoeging van voeding en/of voedingssupplementen het lichaam in staat is zichzelf te herstellen. Zonder voedingsstoffen functioneert het lichaam niet. Hierdoor kunnen tekorten, waardoor klachten ontstaan. Als we weten op welke werkingsmechanismen deze tekorten van invloed zijn, kunnen we door toevoeging van de juiste voedingsstoffen het lichaam zichzelf laten herstellen.

 

Melioro fytotherapieFytotherapie

Fytotherapie is de geneeskunde die gebruik maakt van hele kruiden en planten en/of de extracten hiervan. Fytotherapie kent een lange historie en is erop gebaseerd om met de stoffen uit planten het lichaam te ondersteunen in herstel van klachten of ziekten. Tijdens de ontwikkeling van de mensheid heeft het gebruik van planten en kruiden als medicijn een belangrijke rol ingenomen. Tegenwoordig worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar de werkingsmechanismen en effecten van het gebruik van kruiden- en plantenextracten. Dit met groot succes.

Samen met de orthomoleculaire therapie vormt fytotherapie onderdeel van de nutritionele geneeskunde. Vaak vullen deze twee therapieën elkaar aan, gedurende de behandeling.

 

Share This