De 7 pijlers van jouw gezondheid

De 7 pijlers van jouw gezondheid.

Auteur: Mark Keijzers

Inleidende introductie titel

Hier komt een korte pakkende tekst die de lezer meteen meeneemt in het verhaal van dit artikel of bij een informatie artikel komt hier de uiteindelijke conclusie van dit artikel voor de 6-seconden goudvis lezers.

Paragraaf heading 2

De tekst van een paragraaf komt hier te staan.

Paragraaf heading 3

De tekst van een paragraaf komt hier te staan.

Paragraaf heading 4

De tekst van een paragraaf komt hier te staan.

Paragraaf heading 5

De tekst van een paragraaf komt hier te staan.

Paragraaf heading 6

De tekst van een paragraaf komt hier te staan.

Invloeden en onderdelen

Wat heeft allemaal invloed op je gezondheid? Je zult het met mij eens zijn dat het aloude advies van gewoon meer bewegen en minder eten echt niet de hele lading dekt. Om gezond te zijn komt er vele meer bij kijken dan regelmatig sporten en niet teveel junkfood eten. Maar hoe zie je door al die adviezen tegenwoordig nog het bos tussen al die bomen. 

Er komt steeds meer besef hoe belangrijk je leefstijl is voor een gezond leven. Enkel hebben zoveel mensen ene mening over leefstijl en zijn er zoveel interpretaties en tegenstrijdige adviezen dat het lastig is om te weten wat nu voor jou het beste is.

Sinds de jaren 80

Bij melioro volgen we al de jaren kPNI die sinds de jaren 80 al in kaart brengt wat een menselijk lichaam nu eigenlijk nodig heeft om echt gezond en vooral vitaal te zijn. Om een “rijk en waardevol” leven te leiden.

Om hier structuur aan te geven hebben we 7 pijlers in kaart gebracht die allemaal belangrijk zijn voor jouw gezondheid. In dit artikel brengen we die gezamenlijk in kaart en voor elke pijler is er een apart artikel dat dieper kijkt binnen die pijler.

Hoe sta ik ervoor?

Voor elk van de hierna genoemde pijlers kun je de schaal tekenen en een idee krijgen van waar ej staat met jouw gezondheid en leefstijl. Via de B70 vragenlijst kun je gratis een eerste inschatting maken hoe je ervoor staat. Deze vragenlijst kun je op onze website gratis invullen waarna je een rapportage krijgt die alle 7 pijlers omvat. Ook geeft het een totale score als je alle pijlers even zwaar zou wegen en bij elkaar optelt. Uiteraard is dit geen exacte wetenschap maar het geeft je wel een indicatie.

Laten we eerst maar eens kijken welke pijlers er zijn en dan kun je ook nog in het Melioro Kenniscentrum al onze artikelen lezen die per pijler zijn ingedeeld.

Waarom is …. belangrijk?

Slaap

De nacht is een belangrijke tijd waarin het lichaam regenereert en onderhoud pleegt. Wanneer je niet voldoende slaapt of wanneer je niet voldoende kwaliteit slaapt krijgt heeft dit ene groet impact op je gezondheid.

In de nacht spoelt het brein als het ware de leidingen schoon.

Dromen is vermoedelijk een belangrijk proces waar de wetenschap nog niets van begrijpt. We weten wel dat enkele dagen zonder slaap dodelijk zijn. lees meer …

Voeding

Je lichaam moet alles doen wat het doet, elk proces en werkingsmechanisme in je lichaam heeft grondstoffen en energie nodig om te kunnen functioneren. Praktisch al die grondstoffen en de energie komen je lichaam binnen door je voeding. Voeding heeft een grote invloed op je gezondheid en wanneer je de verkeerde dingen eet, te weinig eet, te veel eet, zelfs te vaak op een dag eet dan heeft dat een directe en grote negatieve invloed op je gezondheid.

Inspanning

Bewegen zoals we gedurende de gehele evolutie hebben gedaan herkent het lichaam en ondersteund diverse processen.

Te lang stilzitten is zeer ongezond en is iets dat ons lichaam niet mee kan omgaan.

Zitten is het nieuwe roken.

Ontspanning

Het menselijk lichaam hoort de hele dag te functioneren in ontspannen met korte perioden van inspanning. In de huidige maatschappij is het heel erg vaak andersom en zijn er steeds meer mensen die überhaupt niet meer goed weten wat ontspanning is of hoe ze dat kunnen bereiken.

Leefomgeving

Onze leefomgeving heeft een grote invloed op onze gezondheid. Zowel het fysieke als het mentale deel is belanrgijk. Je kunt je voorstellen dat als je thuis in een echtscheiding ligt dit een flinke invloed heeft op je gezondheid. Ook wanneer je met enkele collega in ene kleine ruimte werkt en jullie elkaar het bloed onder de nagels weghalen dan zal dat een invloed hebben. In onze leefomgeving komen we ook in aanraking met veel stoffen die het menselijk lichaam belasten. Veel stoffen zijn erg nieuw en daar heeft het lichaam gewoon geen systeem voor. Denk bijvoorbeeld aan zware metalen of kunstmatige zoetstoffen.

 

Gedrag

Zingeving

Leef een rijk en waardevol leven

De mens is het enige organisme dat de behoefte heeft dat zijn/haar leven een “nut” heeft.

Vraag jezelf eens af…

  • Hoe staat het ervoor met jouw gezondheid; welk cijfer op deze schaal van gezondheid geeft jou jezelf?
  • Hoe staat het ervoor met het fundament van jouw gezondheid? Dien je eerst in balans / homeostase te komen, of kun je al werken aan robuustheid?
  • Staat bij jou de ‘overlevingsmodus’ aan?
  • Heb je voldoende veerkracht, energie en motivatie om te kunnen doen wat jij wilt in het leven?

Serie Immuunsysteem

Dit artikel is onderdeel van een serie

Klik hier voor alle artikelen

Aantekeningen

In deze kolom lees je diverse verduidelingen die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

  • Homeostase – Met dit begrip word bedoeld de totale balans die je lichaam actief probeert te behouden. Bijvoorbeeld jouw lichaamstemperatuur, zuurgraad, hoeveelheid zuurstof, co2, etc. Dit word goed uitgelegd door deze video van crash course.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

 

  1. Auteur (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..
  2. Auteur1 & Auteur2 (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..
  3. Auteur1, Auteur2 & Auteur3 (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..
  4. Auteur1, et al. (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This