Neem nooit symptomen weg als je niet weet wat de oorzaken ervan zijn

Werken vanuit de oorzaak is essentieel

Wanneer je alleen maar de symptomen blijft aanpakken, zul je altijd terugvallen op dezelfde klachten, nadat je de behandeling of medicatie stopt. Het is belangrijk om te begrijpen wáárom jouw lichaam doet wat het doet.

Jouw huidige klachten zijn het gevolg van de overlevingsstrategie van jouw lichaam. Het wil te allen tijde de hoogste kans op overleving waarborgen.

Waarom doet jouw lichaam wat het doet? Heb je er ooit bij stilgestaan dat jouw lichaam te allen tijde bezig is om jouw kans op overleving zo groot mogelijk te houden? 

Gedegen analyse

Wij helpen met een analyse gevolgd door een maatwerk oplossing om de oorzaken aan te pakken. Uiteraard stopt onze hulp daar niet bij. Ook bij de implementatie van het behandelplan zijn wij jouw ondersteuning.

Stap-voor-stap begeleiding

Zodra je grip op jouw oorzaken hebt of ze zelfs opgelost hebt dan stopt onze ondersteuning nog niet. Klachtenvrij zijn is nog geen goede gezondheid, laat staan optimale gezondheid.

Om te zorgen dat jij kunt streven naar optimale gezondheid bieden we diverse coachings- en ondersteuningsprogramma’s, die passen bij jouw lifestyle.

Op die manier ben jij in staat om het onderste uit de kan te halen en de kwaliteit van leven te maximaliseren. 

Holistisch perspectief

Het is belangrijk dat je jouw gezondheid benadert, vanuit een holistisch perspectief. Oftewel: dat er gekeken wordt naar hoe álle systemen en processen waaruit het lichaam bestaat met elkaar samenwerken.

De longarts kijkt naar de longen, Cardioloog naar het hart, etc. Te vaak blijven medische beroepen enkel op hun ‘eiland’.

De manier waarop alle systemen onderling samenwerken is belangrijk om te begrijpen waarom het lichaam doet wat het doet.

Volg ons

Elke behandeling is pas zinvol wanneer er in kaart gebracht is met welke reden het lichaam deze strategie gekozen heeft. De strategie is immers een manier om te overleven en dus om een erger probleem te voorkomen. 

Wanneer we die strategie wegnemen zal het lichaam genoodzaakt zijn een andere strategie (ziektebeeld) te kiezen welke vaak een minder gunstig resultaat geeft voor de overleving.

Het begint bij inzicht: Dagboek plus

Indien je te maken hebt met chronische klachten dan is de eerste stap om inzicht te krijgen in je preciese klachten. Dit kun je natuurlijk met onze behandelaren analyseren maar je kunt ook zelf al veel inzicht krijgen en aanpassingen maken.

Download hier een uitleg en voorbeeld van een klachtendagboek waarin je diverse aspecten van je gezondheid in kaart kunt brengen. Met deze gegevens kan een behandelaar je dan helpen om te achterhalen welke werkingsmechanismen er in het spel zijn.

Heb je het gevoel dat je “van het kastje naar de muur gestuurd” bent?

Jouw gezondheid is belangrijk. Om een goed beeld te vormen van jouw gezondheid is het erg belangrijk dat je jouw verhaal kunt vertellen. Wij geven je een passende omgeving om samen met ons jouw situatie in kaart te brengen. Jouw situatie en jouw ervaringen en sensaties zijn een belangrijk uitgangspunt. In 10 minuten tijd kunnen wij nooit een goed beeld krijgen van waarom jouw lichaam doet wat het doet. Daarom zal je bij Melioro ruim de tijd krijgen om jouw verhaal te vertellen.

Hoe ziet een consult eruit?

Kennismakingsgesprek

Om te beginnen bieden we je een gratis kwartier kennismaking aan. Voor ons is dit een belangrijk onderdeel want in dit kwartier kun je kort vertellen waar je tegenaan loopt en kunnen wij kort vertellen wat onze expertise inhoudt en of we je kunnen helpen. Indien er een “klik” is van beide kanten zullen we verder praten in een intakegesprek.

Intakegesprek

In een intakegesprek van meestal 60 minuten geven we je alle ruimte / tijd die je nodig hebt om in jouw eigen woorden te vertellen waar je mee zit. In dit consult zal jouw behandelaar bepaalde informatie dieper uitvragen. Het doel van dit consult is om in eerste instantie de grote lijnen van een behandelplan op te stellen.

Mondeling advies(plan)

Na dit consult krijg je een advies waarin jouw behandelaar inschat wat voor jou de beste opties zijn om jouw gezondheid te verbeteren.

In grote lijnen kan dit advies bestaan uit drie onderdelen. De basisgezondheid, herstellen van de lichamelijke flexibiliteit/homeostase en de mentale of psychologische flexibiliteit. Een mix van deze drie elementen zal je terugvinden in het behandelplan. Het is altijd maatwerk – volledig afgestemd op jouw unieke situatie.

Basisgezondheid

De basisgezondheid is het totaal aan factoren die samen jouw gezondheid bepalen. Binnen Melioro zien we 6 pijlers die samen het fundament vormen waarop jouw lichaam functioneert. Deze 6 pijlers kunnen best een korte periode even uit balans zijn, maar wanneer dit te lang duurt ontstaan er klachten. Wanneer het langdurig uit balans is, kan het lichaam moeite krijgen zijn homeostase (balans) te handhaven en ontstaan er zelfs ziektebeelden. De pijlers zijn:

  • Voeding
  • Ontspanning
  • Zingeving
  • Slaap
  • Inspanning
  • Gedrag

Lichamelijke flexibiliteit of homeostase

Wanneer het lichaam lange tijd klachten heeft laten blijken dan kan het zijn dat er meerdere lichamelijke processen als het ware ‘verwaarloosd” worden. Deze processen krijgen dan minder energie en grondstoffen dan ze eigenlijk nodig hebben. Het lichaam staat in een soort overlevingsstand en is aan het schuiven met te weinig grondstoffen en energie voor alle processen. Hierdoor zullen processen minder efficient verlopen en dit merken we in klachten. Vaak zijn dit chronische klachten en geeft het een wisselend en difuus beeld. Wanneer we dit willen herstellen moeten we heel erg goed kijken dat we niet het lichaam storen in het waarborgen van jouw overleving. Met andere woorden zorgen dat we niet, ook al is het goed bedoeld, meer schade aanrichten ergens anders door een klacht weg te nemen. Hiervoor stellen we dan ook een tijdlijn samen met jou op. Een overzicht van al jouw klachten en symptomen die vooraf gingen aan je huidige situatie.

Mentale flexibiliteit

In je zogenoemde binnenwereld gebeuren er drie dingen. We noemen deze drie:

  • Gedachten
  • Emoties
  • Gevoelens en lichamelijke sensaties (b.v. pijn of jeuk).

Wat jij vervolgens in de buitenwereld doet -na het opmerken van een of meerdere van deze drie dingen- noemen we gedrag. “Hoezo binnen en buiten?!”, hoor ik je denken. Buiten is alles wat iemand anders kan opmerken met de zintuigen (horen, proeven, zien, ruiken, etc). Binnen is alles wat iemand anders niet kan opmerken met zijn zintuigen en zich dus volledig afspeelt in jouw hoofd.

Als mens hebben we het nodig om met andere mensen om te gaan; we zijn sociale dieren. Enkel dat omgaan met anderen is nog niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend. Wij willen je vooral leren hoe je jouw binnenwereld kunt inzetten om een waardevol leven te leiden. Zodat je een persoon kunt worden die jij graag wilt zijn. Oftewel leven volgens jouw waarden. De dingen die jij belangrijk en dus waardevol vindt. Ook dit is vanzelfsprekend maatwerk want iedereen is anders.

Uiteraard kan niet altijd elke klacht opgelost worden, maar er wordt altijd gestreefd naar een verbetering van de kwaliteit van leven en daar zijn vaak heel veel mogelijkheden voor.

Volg ons

Waarom wij natuurlijke, optimale gezondheid belangrijk vinden 

Natuurlijk

Eigenlijk is optimale gezondheid heel natuurlijk. Niet alleen omdat het voor iedereen vanzelfsprekend zou moeten zijn. Ook omdat het de gezondheid is, zoals onze oer-ouders die hadden.

Duizenden jaren was dit de norm, waarom nemen we nu genoegen met minder?

Optimaal

Ben je gezond als je soms hoofdpijn hebt, elke 2-3 uur iets moet eten of je stemming rond je menstruatie veranderd, etc, etc.?

Wij vinden dat je gezond bent, als je lichaam optimaal presteert, je het onderste uit de kan kunt halen en hier ook de energie voor hebt.

Gezond

Je gezondheid bestaat uit zeven pijlers: voeding, inspanning, slaap, zingeving, leefomgeving, ontspanning en gedrag. Deze zeven horen met elkaar in balans te zijn voor een optimale gezondheid.

Hoe houd je deze pijlers in balans? Wat heeft jouw lijf nodig om écht goed te functioneren?

Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Veel mensen met chronische klachten hebben al heel wat behandelaren gezien. Aangezien je deze website leest ben je gelukkig niet gestopt met zoeken naar mogelijkheden om je lichaam te helpen. Er zijn altijd mogelijkheden om op zijn minst jouw kwaliteit van leven te verhogen, maar vaak kun je ook oorzaken veranderen.  

Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op voor een gratis vrijblijvende kennismaking.

Tijdens deze kennismaking kijken we, in ongeveer een kwartier, met jou samen wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw situatie. Dit kan in een consult of op afstand met telefoon / Skype.

06 24 45 90 50

Wilhelminapark 28

2012 KC Haarlem

Contact opnemen

Melioro. Het kenniscentrum voor klinische Psycho Neuro Immunologie
Share This