Wanneer is inspanning een ondersteuning van je energie en dus je gezondheid?

Inspanning kan een ondersteuning zijn van je energie en zo je gezondheid versterken. In dit artikel bekijken we deze relatie tussen energie en evolutionaire beweging.

Inspanning als ondersteuning

In ons dagelijks leven kan het soms voelen alsof we nooit genoeg energie hebben. Voor ons drukke leven, of het nu door werk, gezin of andere verplichtingen komt, is het cruciaal om manieren te vinden om je energieniveau te verhogen. In dit artikel bespreken we hoe de pijler inspanning kan helpen om meer energie beschikbaar te krijgen en je algehele welzijn te verbeteren.

Beweging kan je energieniveau op verschillende manieren verhogen

Beweging speelt een cruciale rol in energiebeheer, vooral wanneer het gaat om evolutionaire bewegingen wat is gebaseerd op natuurlijke, functionele bewegingen die ons lichaam van nature uitvoert. Deze vorm van bewegen bevordert energie-efficiëntie door gebruik te maken van biomechanisch correcte bewegingen die minder energie vergen dan kunstmatige, geïsoleerde oefeningen. Denk aan dagelijkse activiteiten zoals lopen, bukken, tillen en draaien, die allemaal ontworpen zijn om ons lichaam op een natuurlijke manier te bewegen en zo energie te besparen.

Een van de belangrijkste principes van evolutionair bewegen is het integreren van volledige bewegingen die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken. Dit verhoogt niet alleen de functionele kracht en mobiliteit, maar optimaliseert ook het energiegebruik door onnodige belasting van individuele spieren te vermijden.

Bijvoorbeeld, het correct uitvoeren van een diepe squat om iets van de grond op te tillen helpt niet alleen de beenspieren te versterken, maar verbetert ook de mobiliteit van de heupen en de kernstabiliteit. Door deze efficiënte bewegingspatronen in je dagelijkse handelingen op te nemen, zoals het dragen van boodschappen of het oppakken van je kinderen, kun je je algehele energieniveau verhogen, vermoeidheid verminderen en je dagelijkse activiteiten met meer gemak en vitaliteit uitvoeren.

Wanneer we met een kPNI bril naar het lichaam kijken dan zien we onder andere de volgende voordelen:

Verbeterde mitochondriale functie

Mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen. Regelmatige inspanning kan het aantal en de efficiëntie van mitochondriën verhogen, wat resulteert in meer beschikbare energie. Ook zul je door beweging wat meer spiermassa opbouwen wat ook weer wat meer mitochondrieën zal opleveren.

Verhoogde bloedcirculatie

Beweging stimuleert de bloedcirculatie, wat zorgt voor een betere voorziening van  zuurstof en grondstoffen aan de spieren en organen. Dit kan direct bijdragen aan een verhoogd energieniveau en een beter gevoel van vitaliteit.

Endorfineproductie

Fysieke activiteit stimuleert de productie van endorfines, de ‘gelukshormonen’, die je een gevoel van welzijn en verhoogde energie kunnen geven. Sommige sporters beschrijven dit als een “runners high”, dat prettige gevoel als je flink aan het bewegen bent.

Samengevat

De pijler inspanning kan een krachtige tool zijn om je energieniveau te verhogen. Door regelmatige, evolutionaire bewegingen zoals voorgesteld door het MovNat-systeem te integreren, kun je je mitochondriale functie verbeteren, je bloedcirculatie verhogen en genieten van de voordelen van endorfineproductie. Dit kan allemaal bijdragen aan een robuuste gezondheid en een hoger energieniveau.

Wat kan je hier nu mee?

Het is goed om hier even kort te vertellen dat je echt niet hoeft te gaan sporten om de positieve verbeteringen van inspanning te merken in je energieniveau. Door in je dagelijkse activiteiten wat bewuster te bewegen en vooral jouw standaard bewegingen slim uit te voeren zul je al snel positieve verandering kunnen merken in je energie beschikbaarheid.

Wanneer je beweging wilt gaan inzetten om je energie te verbeteren dan is het verstandig om eerste even te kijken naar jouw mobiliteit. Jouw mobiliteit wil zeggen hoe goed jouw lichaam op dit moment in staat is om te bewegen. Wanneer je namelijk nu meteen aan de slag gaat met beweeg-oefeningen kan het heel goed zijn dat je teveel van je lichaam vraagt en de kans op blessures vergroot en zeer waarschijnlijk enkel je lichaam verder uitput.

Zodra je een idee hebt hoe jouw mobiliteit ervoor staat kun je gericht beweging gaan inzetten. We hebben diverse cursussen en producten om je hiermee te helpen. We verwijzen je binnenkort hier graag naar de uitleg over mobiliteit en helpen je daar verder naar eventuele vervolgstappen.

We should train muscles in the way we use them

(Gray Cook)

Serie Energie en inspanning

Dit artikel is onderdeel van een serie

Klik hier voor alle artikelen

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

 • Mitochondrieën – Dit zijn celorganellen die de energiefabrieken zijn van ons lichaam. Binnen de “stad van het leven” leggen we er meer over uit.
 • Endorfines – een natuurlijke pijnstiller die door het lichaam wordt geproduceerd en bijdraagt aan gevoelens van welzijn en geluk.
 • Mobiliteit – Met dit begrip word bedoeld hoe goed jouw lichaam in staat is om te bewegen. We kijken dan naar: “motor control”, “coordinatie” en “range of motion”

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat Melioro onderbouwing ontzettend belangrijk vindt, maken wij gebruik van referentielijsten. Daarnaast is dit artikel ook gebaseerd op de kennis en ervaring, welke door de auteur zijn opgedaan in zijn/haar scholingen en opleidingen.

 1. Le Corre, E. (2013). The Practice of Natural Movement: Reclaim Power, Health, and Freedom. Victory Belt Publishing.
 2. Starrett, K. (2013). Becoming a Supple Leopard: The Ultimate Guide to Resolving Pain, Preventing Injury, and Optimizing Athletic Performance. Victory Belt Publishing.
 3. Starrett, K. & Starrett, J. (2023) Built to Move. The Ten Essential Habits to Help You Move Freely and Live Fully. Victory Belt Publishing.
 4. Starrett, K., Starret, J., Cordoza, G. (2016) Deskbound. Standing up to a sitting world. Victory Belt Publishing.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

  Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

  Word Energieker met Melioro!

  Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

  Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

   

  Je bent succesvol ingeschreven!

  Pin It on Pinterest

  Share This