De stadswachten: aangeboren immuunsysteem

Plan B om indringers te bestrijden

Mark Keijzers

Op 01/06/2023
"

Lees meer

De stadswachten:

de eerste reactie op indringers

In het vorige artikel hebben we het belang van de fysieke barrières, zoals onze huid en slijmvliezen, besproken om indringers buiten te houden en ons immuunsysteem te ondersteunen. Als deze barrières echter worden doorbroken, moet ons lichaam een plan B hebben om indringers te bestrijden, dit doet het aangeboren immuunsysteem.

In dit artikel zullen we ons richten op het aangeboren immuunsysteem, de eerste linie van verdediging na de stadsmuur die klaarstaat om indringers te bestrijden. Laten we onze metafoor van de stad en het leger voortzetten om het aangeboren immuunsysteem beter te begrijpen.

De stadswachten: de eerste reactie op indringers

Wanneer indringers erin slagen de stadsmuur te doorbreken, zijn het de stadswachten van het aangeboren immuunsysteem die als eerste in actie komen. Deze stadswachten, ofwel witte bloedcellen, bestaan uit verschillende soorten cellen, zoals macrofagen, neutrofielen en dendritische cellen. Zij hebben de taak om snel en effectief te reageren op de aanwezigheid van indringers, zonder onderscheid te maken tussen verschillende soorten indringers.

De stadswachten worden ondersteund door een netwerk van chemische signalen, genaamd cytokinen, die helpen bij het coördineren van de verdediging. Ze geven alarmsignalen af om andere immuuncellen te waarschuwen en stimuleren ontstekingsreacties om indringers te bestrijden en beschadigd weefsel te herstellen.

Hoe het aangeboren immuunsysteem indringers aanpakt

  1. Herkenning: Het aangeboren immuunsysteem herkent indringers aan de hand van algemene kenmerken die veel ziekteverwekkers gemeen hebben. Dit gebeurt via zogenaamde patroonherkenningsreceptoren (PRR’s) op de celoppervlakken van de stadswachten.
  2. Aanval: Zodra de indringers zijn herkend, gaan de stadswachten over tot de aanval. Macrofagen en neutrofielen omsluiten en vernietigen de indringers door middel van fagocytose, terwijl dendritische cellen stukjes van de indringers presenteren aan andere immuuncellen om een gerichte immuunrespons op gang te brengen.
  3. Ontsteking: Ontstekingsreacties worden geactiveerd om de indringers te bestrijden en eventuele schade aan het weefsel te herstellen. Rode en gezwollen plekken zijn een teken dat het aangeboren immuunsysteem actief is en zijn werk doet.
  4. Communicatie met het verworven immuunsysteem: Hoewel het aangeboren immuunsysteem snel en effectief is, is het niet altijd voldoende om indringers volledig te elimineren. In deze gevallen treedt het verworven immuunsysteem in werking, dat een meer specifieke en gerichte aanpak biedt. De stadswachten communiceren met het verworven immuunsysteem door informatie over de indringers te delen, zodat het verworven immuunsysteem de juiste antilichamen en immuuncellen kan inzetten om de indringers te bestrijden.

Ondersteuning van het aangeboren immuunsysteem: versterk de stadswachten

Om ervoor te zorgen dat het aangeboren immuunsysteem effectief blijft in het beschermen van ons lichaam, is het belangrijk om onze stadswachten te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen, levensstijl en omgevingsfactoren:
 • Voeding: Zorg voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet met voldoende vitaminen, mineralen en antioxidanten om de witte bloedcellen te ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, noten en zaden zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem.
 • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedsomloop en lymfecirculatie te bevorderen, waardoor immuuncellen efficiënter door het lichaam kunnen reizen en sneller op indringers kunnen reageren.
 • Slaap: Zorg voor voldoende slaap, aangezien slaaptekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Tijdens de slaap voert het lichaam essentiële reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit, waaronder het herstellen en versterken van immuuncellen.
 • Stressmanagement: Chronische stress kan leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals mindfulness, meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.

Conclusie: Samenwerking tussen stadswachten en het leger voor een sterke verdediging

Het aangeboren immuunsysteem, met zijn stadswachten, speelt een cruciale rol in onze verdediging tegen indringers. Door onze stadswachten te ondersteunen met de juiste voeding, beweging, slaap en stressmanagement, kunnen we ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn op elke indringer die de stadsmuur doorbreekt.

In het volgende artikel zullen we ingaan op het verworven immuunsysteem, de volgende linie van verdediging die nauw samenwerkt met het aangeboren immuunsysteem om ons lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers en andere schadelijke indringers.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This