De stadswachten: aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem: de eerste linie van verdediging na de stadsmuur. We kijken hoe de stadswachten helpen na de fysieke barriere

De stadswachten: de eerste reactie op indringers

Het aangeboren immuunsysteem, met zijn stadswachten, speelt een cruciale rol in onze verdediging tegen indringers. Door onze stadswachten te ondersteunen met de juiste voeding, beweging, slaap en stressmanagement, kunnen we ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn op elke indringer die de stadsmuur doorbreekt.

De eerste reactie

In het vorige artikel van deze serie hebben we het belang van de fysieke barrières, zoals onze huid en slijmvliezen, besproken om indringers buiten te houden en ons immuunsysteem te ondersteunen. Als deze barrières echter worden doorbroken, moet ons lichaam een plan B hebben om indringers te bestrijden, dit doet het aangeboren immuunsysteem.

In dit artikel zullen we ons richten op dit systeem, de eerste linie van verdediging na de stadsmuur die klaarstaat om indringers te bestrijden. Laten we onze metafoor van de stad en het leger voortzetten om het aangeboren immuunsysteem beter te begrijpen.

Wanneer indringers erin slagen de stadsmuur te doorbreken, zijn het de stadswachten van het aangeboren immuunsysteem die als eerste in actie komen. Deze stadswachten, ofwel witte bloedcellen, bestaan uit verschillende soorten cellen, zoals macrofagen, neutrofielen en dendritische cellen. Zij hebben de taak om snel en effectief te reageren op de aanwezigheid van indringers, zonder onderscheid te maken tussen verschillende soorten indringers.

De stadswachten worden ondersteund door een netwerk van chemische signalen, genaamd cytokinen, die helpen bij het coördineren van de verdediging. Ze geven alarmsignalen af om andere immuuncellen te waarschuwen en stimuleren ontstekingsreacties om indringers te bestrijden en beschadigd weefsel te herstellen.

Hoe het aangeboren immuunsysteem indringers aanpakt

 • Herkenning: Het aangeboren immuunsysteem herkent indringers aan de hand van algemene kenmerken die veel ziekteverwekkers gemeen hebben. Dit gebeurt via zogenaamde patroonherkenningsreceptoren (PRR’s) op de celoppervlakken van de stadswachten. 
 • Aanval: Zodra de indringers zijn herkend, gaan de stadswachten over tot de aanval. Macrofagen en neutrofielen omsluiten en vernietigen de indringers door middel van fagocytose, terwijl dendritische cellen stukjes van de indringers presenteren aan andere immuuncellen om een gerichte immuunrespons op gang te brengen. 
 • Ontsteking: Ontstekingsreacties worden geactiveerd om de indringers te bestrijden en eventuele schade aan het weefsel te herstellen. Rode en gezwollen plekken zijn een teken dat het aangeboren immuunsysteem actief is en zijn werk doet. 
 • Communicatie met het verworven immuunsysteem: Hoewel het aangeboren immuunsysteem snel en effectief is, is het niet altijd voldoende om indringers volledig te elimineren. In deze gevallen treedt het verworven immuunsysteem in werking, dat een meer specifieke en gerichte aanpak biedt. De stadswachten communiceren met het verworven immuunsysteem door informatie over de indringers te delen, zodat het verworven immuunsysteem de juiste antilichamen en immuuncellen kan inzetten om de indringers te bestrijden.

Ondersteuning van het aangeboren immuunsysteem: versterk de stadswachten

Om ervoor te zorgen dat het aangeboren immuunsysteem effectief blijft in het beschermen van ons lichaam, is het belangrijk om onze stadswachten te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen, levensstijl en omgevingsfactoren:

 • Voeding: Zorg voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet met voldoende vitaminen, mineralen en antioxidanten om de witte bloedcellen te ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, noten en zaden zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem. 
 • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de bloedsomloop en lymfecirculatie te bevorderen, waardoor immuuncellen efficiënter door het lichaam kunnen reizen en sneller op indringers kunnen reageren. 
 • Slaap: Zorg voor voldoende slaap, aangezien slaaptekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Tijdens de slaap voert het lichaam essentiële reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit, waaronder het herstellen en versterken van immuuncellen. 
 • Stressmanagement: Chronische stress kan leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals mindfulness, meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.

Vind je deze tips nuttig, overweeg je in te schrijven op onze nieuwsbrief voor nog veel meer tips en informatie. Zie hieronder.

Serie Immuunsysteem

Dit artikel is onderdeel van een serie.

Klik hier voor alle artikelen.

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

 • Weefsel – een groep van dezelfde soort cellen die gezamenlijk een functie uitoefenen. Zoals spierweefsel, vetweefsel, huid, ader, etc. Zie de stad van het leven

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

 1. Murphy, K., & Weaver, C. (2016). Janeway’s Immunobiology (9th ed.). Garland Science.
 2. Roitt, I. (2017). Essential Immunology (13th ed.). Wiley-Blackwell.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This