De drie delen van jouw immuunsysteem

De stadsmuur, het leger en het geheugen.

Mark Keijzers

Op 02/04/2020
"

Lees meer

Hoe het leger de stad verdedigd tegen kwaadaardige indringers

Op het moment hoor je iedereen praten over je weerstand en je immuunsysteem. Logisch met dit virus dat over de hele wereld trekt.
Op het moment dat we dit artikel schrijven heeft Minister President Mark Rutte net een toespraak gehouden met de mededeling dat de overheid gekozen heeft voor het scenario om een groot deel van de gezonde mensen in Nederland bloot te stellen aan het virus zodat er een groepsimmuniteit ontstaat.

Groepsimmuniteit wil zeggen dat de mensen die gezond zijn antilichamen aanmaken voor het virus wanneer ze er blootgesteld aan worden. Dit kan dan theoretisch vervolgens strategisch slim zijn om met deze mensen een beschermende muur te vormen rondom de mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben.

Nu vinden wij van Melioro het belangrijk dat je een beetje weet hoe dat dan werkt met die immuniteit. In dit artikel leggen we je graag uit welke delen ons immuunsysteem eigenlijk heeft. Met die kennis kunnen we je helpen om te zorgen dat je je immuunsysteem zo sterk mogelijk kan maken om deze immuniteit ook daadwerkelijk goed op te bouwen zonder dat je immuunsysteem hierdoor in de problemen komt.

Zoals al verteld bestaat je immuunsysteem dus uit 3 onderdelen. We lopen zie graag kort stuk voor stuk met je door.

Metafoor

Wanneer we praten over het immuunsysteem dan gebruiken we meestal de metafoor van een grote stad met een leger dat deze stad verdedigd. Hierdoor is het wat makkelijker uitleggen. Het menselijke immuunsysteem is erg complex en er zijn erg veel soorten cellen en stofjes die gebruikt worden. Voor dit artikel gebruiken we heel bewust een simpele beschrijving en zien we even de meeste dingen wat zwart-wit. Niets in de natuur en dus de biologie is zwart-wit maar we schakelen even over op een stukje jip-en-janneke taal voor het gemak van uitleggen.

De stadsmuur

De eerste verdedigingslinie is de fysieke barrière. Het verschil tussen binnen en buiten. Zie het maar als de verdedigende stadsmuur om een grote stad heen. In je lichaam is dit meestal de huid.  Wanneer deze fysieke barrière goed werkt dan komt er niets in de stad binnen en hoeft het leger (immuunsysteem) ook niet aan het werk. Dit is vooral een grote besparing aan energie en grondstoffen. Dat klinkt misschien wat onbelangrijk maar zoals je in meer van onze lessen en artikelen zult zien is in de natuur en biologie het efficient omgaan met grondstoffen en energie een fundamenteel essentieel onderdeel van elk organisme.

Een muurdoorbraak

Wanneer een kwaadaardig organisme toch door de muur heengebroken is, komt het leger in actie. Jouw leger van immuunsysteemcellen bestaat uit een hele familie van verschillende soorten soldaten. In een later artikel zullen we hier wat dieper op ingaan. Voor nu kun je je voorstellen dat dit een soort “pacmannetjes” zijn die zonder discriminatie alles aanvallen dat lichaamsvreemd is. Deze immuunsysteemcellen zijn de macrofagen ofwel de witte bloedcellen. Het zijn een soort grote cellen die alles aanvallen en opeten wat niet van het lichaam zelf is. 

Aangeboren immuunsysteem

Dit deel van je immuunsysteem noemen we het aangeboren immuunsysteem. Deze cellen worden gemaakt in je beenmerg, de thymus en je lymfeknopen. Deze drie locaties noemen we ook wel de barakken van je immuunsysteem. Wanneer deze cellen klaar zijn met hun werk en opgeslagen moeten worden dan zullen ze terugkeren naar de barakken totdat ze weer nodig zijn.

Wanneer de soldaten van het aangeboren immuunsysteem massaal te voorschijn komen en in je lichaam hun werk doen dan kost dat erg veel energie en grondstoffen. De activatie van dit deel van het immuunsysteem kost meer energie dan welk orgaan dan ook. Dit merk je doordat je dan erg moe wordt. Je lichaam gaat overal energie sparen en wegnemen om te zorgen dat het immuunsysteem de grondstoffen en energie tot zijn beschikking krijgt om zijn werk te doen.

Dit immuunsysteem is nu de hoogste prioriteit en gaat boven de meeste andere processen in je lichaam. Tijdens een flinke infectie zoals een griep zul je dit merken doordat je zo moe wordt dat je nergens meer zin in hebt en enkel maar wilt slapen. Zelfs eten en drinken zijn je teveel omdat bijvoorbeeld ook het spijsverteringssysteem wordt “verwaarloost” zolang het immuunsysteem zijn werk moet doen

Energie besparing

Wanneer jouw volledige leger elke keer massaal in gevecht moet wanneer de stadsmuur doorbroken wordt, kost het je lichaam enorme hoeveelheden grondstoffen en energie. Om te zorgen dat jouw leger niet uitgeput raakt is er een geheim wapen. Je immuunsysteem heeft een soort geheugen.

Elke keer wanneer het aangeboren immuunsysteem massaal in de aanval gaat, worden er ook in speciale cellen geheime wapens gemaakt die speciaal werken tegen die ene soort kwaadaardige indringers. Dit zijn dus hele specifieke wapens. Ze zijn vooral erg efficiënt en bestrijden maar één soort indringer. Dit zijn je antilichamen. Deze speciale wapens worden na het gevecht bewaard en zijn als het ware het geheugen van je immuunsysteem.

Wanneer in de toekomst dezelfde soort indringer door de stadsmuur komt dan worden heel snel en heel goedkoop enorme hoeveelheden van deze wapens gemaakt en hoeft niet jouw hele leger massaal aan te vallen Hierdoor raakt je immuunsysteem niet uitgeput.

Dit principe is wat we gebruiken bij een inenting. Door een gezond persoon in te enten met een verzwakte vorm van een indringer maakt je immuunsysteem deze speciale wapens aan. Dit is dus ook wat er op dit moment als tactiek gekozen is door de overheid. Gezonde mensen gecontroleerd blootstellen aan het corona-virus zodat er van deze antilichamen worden aangemaakt. Dit kan dus enkel gebeuren als er eerst een flinke activatie is geweest van het aangeboren immuunsysteem. Voor zover nu bekend, kan een groot deel van de gezonde mensen dit corona virus goed aan en zullen ze er slechts enkele dagen griepverschijnselen van hebben.

Dit laatste deel van ons immuunsysteem noemen we het verworven immuunsysteem en het is ook dit systeem dat we benutten bij een vaccinatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This