De drie delen van jouw immuunsysteem

Jouw immuunsysteem bestaat uit drie verschillende delen. In dit artikel laten we zien welke en leggen we uit hoe dit precies werkt.

Hoe het leger de stad verdedigd tegen kwaadaardige indringers

Op het moment hoor je iedereen praten over je weerstand en je immuunsysteem. Logisch met dit virus dat over de hele wereld trekt. Op het moment dat we dit artikel schrijven heeft Minister President Mark Rutte net een toespraak gehouden met de mededeling dat de overheid gekozen heeft voor het scenario om een groot deel van de gezonde mensen in Nederland bloot te stellen aan het virus zodat er een groepsimmuniteit ontstaat.

Hoe werkt het?

Groepsimmuniteit wil zeggen dat de mensen die gezond zijn antilichamen aanmaken voor het virus wanneer ze er blootgesteld aan worden. Dit kan dan strategisch slim zijn om met deze mensen een beschermende muur te vormen rondom de mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben.

Nu vinden wij van Melioro het belangrijk dat je een beetje weet hoe dat dan werkt met die immuniteit. In dit artikel leggen we je graag uit welke delen ons immuunsysteem eigenlijk heeft. Met die kennis kunnen we je helpen om te zorgen dat je je immuunsysteem zo sterk mogelijk kan maken om deze immuniteit ook daadwerkelijk goed op te bouwen zonder dat je immuunsysteem hierdoor in de problemen komt.

Zoals al verteld bestaat je immuunsysteem dus uit 3 onderdelen. We lopen die graag stuk voor stuk, kort met je door.

De drie delen van je immuunsysteem – metafoor

Wanneer we praten over het immuunsysteem dan gebruiken we meestal de metafoor van een grote stad met een leger dat deze stad verdedigd. Hierdoor is het wat makkelijker uitleggen. Het menselijke immuunsysteem is erg complex en er zijn erg veel soorten cellen en stofjes die gebruikt worden.

Voor dit artikel gebruiken we heel bewust een simpele beschrijving en zien we even de meeste dingen wat zwart-wit. Niets in de natuur en dus de biologie is zwart-wit maar we schakelen even over op een stukje jip-en-janneke taal voor het gemak van uitleggen.

De stadsmuur

De eerste verdedigingslinie is de fysieke barrière. Het verschil tussen binnen en buiten. Zie het maar als de verdedigende stadsmuur om een grote stad heen. In je lichaam is dit meestal de huid.  Wanneer deze fysieke barrière goed werkt dan komt er niets in de stad binnen en hoeft het leger (immuunsysteem) ook niet aan het werk. Dit is vooral een grote besparing aan energie en grondstoffen.

Deze besparing klinkt misschien wat onbelangrijk maar zoals je in meer van onze lessen en artikelen zult zien is in de natuur en biologie het efficient omgaan met grondstoffen en energie een fundamenteel essentieel onderdeel van elk organisme.

Een muurdoorbraak

Wanneer een kwaadaardig organisme toch door de muur heengebroken is, komt het leger in actie. Jouw leger van immuunsysteemcellen ofwel “de stadswacht” bestaat uit een hele familie van verschillende soorten soldaten.

Je kunt je voorstellen dat dit een soort “pacmannetjes” zijn die zonder discriminatie alles aanvallen wat lichaamsvreemd is. Deze immuunsysteemcellen zijn de macrofagen ofwel de witte bloedcellen. Het zijn een soort grote cellen die alles aanvallen en opeten wat niet van het lichaam zelf is.

Aangeboren immuunsysteem – de stadswacht

Het tweede deel van je immuunsysteem noemen we het aangeboren immuunsysteem. Deze cellen worden gemaakt in je beenmerg, de thymus en je lymfeknopen. Deze drie locaties noemen we ook wel de barakken van je immuunsysteem. In een uitbreiding van deze serie leggen we de locaties en organen van het immuunsysteem verder uit.  Wanneer deze cellen klaar zijn met hun werk en opgeslagen moeten worden dan zullen ze terugkeren naar de barakken totdat ze weer nodig zijn.

Wanneer de soldaten van het aangeboren immuunsysteem massaal te voorschijn komen en in je lichaam hun werk doen dan kost dat erg veel energie en grondstoffen. De activatie van dit deel van het immuunsysteem kost meer energie dan welk orgaan dan ook (a). Dit merk je doordat je dan erg moe wordt. Je lichaam gaat overal energie sparen en wegnemen om te zorgen dat het immuunsysteem de grondstoffen en energie tot zijn beschikking krijgt om zijn werk te doen.

Dit immuunsysteem is nu de hoogste prioriteit en gaat boven de meeste andere processen in je lichaam. Tijdens een flinke infectie zoals een griep zul je dit merken doordat je zo moe wordt dat je nergens meer zin in hebt en enkel maar wilt slapen. Zelfs eten en drinken zijn je teveel omdat bijvoorbeeld ook het spijsverteringssysteem wordt “verwaarloost” zolang het immuunsysteem zijn werk moet doen.

Energie besparing door de elite-eenheid

Wanneer jouw volledige leger elke keer massaal in gevecht moet wanneer de stadsmuur doorbroken wordt, kost het je lichaam enorme hoeveelheden grondstoffen en energie. Om te zorgen dat jouw leger niet uitgeput raakt is er een geheim wapen. Je immuunsysteem heeft een soort geheugen.

Elke keer wanneer het aangeboren immuunsysteem massaal in de aanval gaat, worden er ook in speciale cellen geheime wapens gemaakt die speciaal werken tegen die ene soort kwaadaardige indringers. Dit zijn dus hele specifieke wapens. Ze zijn vooral erg efficiënt en bestrijden maar één soort indringer. Dit laatste en dus derde deel van ons immuunsysteem noemen we het verworven immuunsysteem en het is ook dit systeem dat we benutten bij een vaccinatie.

Serie Immuunsysteem

Dit artikel is onderdeel van een serie. 

Klik hier voor alle artikelen.

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

  • Thymus – Dit is een orgaan dat zich bevindt onder je borstbeen en een belangrijk onderdeel is van je immuunsysteem. 
  • Organen: De gebouwen in de stad
  • (a) – dit is de onderliggende oorzaak van vrijwel elke “chronische vermoeidheid”.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

  1. Murphy, K., & Weaver, C. (2016). Janeway’s Immunobiology (9th ed.). Garland Science.
  2. Roitt, I. (2017). Essential Immunology (13th ed.). Wiley-Blackwell.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This