Evolutie en gezondheid?

Wanneer je naar gezondheid kijkt is het belangrijk dat je dat doet vanuit de evolutie. We zijn aangepast aan onze oorspronkelijke omgeving.

Evolutie als gids voor gezondheid

In een wereld waar beton en staal de horizon domineren, vergeten we vaak dat onze ware thuis de natuur is. Onze moderne ‘concrete jungle’ heeft ons verwijderd van onze natuurlijke leefomgeving, met negatieve gevolgen voor onze gezondheid en welzijn. Onze moderne samenleving biedt talloze gemakken, maar heeft ons ook vervreemd van de natuurlijke omgeving en leefwijze waarin onze biologie zich heeft ontwikkeld. Dit artikel onderzoekt hoe we door naar onze evolutionaire geschiedenis te kijken, inzichten kunnen verkrijgen die ons kunnen helpen onze gezondheid en welzijn te verbeteren, met aandacht voor voeding, slaap, leefomgeving, gedrag, zingeving, inspanning en ontspanning.

Eeuwenlang leefden onze voorouders als jagers-verzamelaars in nauwe interactie met de natuur. Hun leven was eenvoudig en gericht op overleving, maar ook op samenwerking en verbondenheid. De natuurlijke wereld bood hen alles wat ze nodig hadden: voedsel, onderdak en een diepgaande verbinding met hun omgeving. Deze leefwijze heeft ons lichaam en onze hersenen gevormd gedurende miljoenen jaren van evolutie. In een relatief korte tijdspanne, sinds de Agrarische en Industriële Revoluties, zijn we echter overgestapt naar een leven dat sterk afwijkt van deze natuurlijke staat. Steden groeiden, technologieën ontwikkelden zich en ons dagelijks leven werd steeds meer binnenshuis en gescheiden van de natuur geleefd.

Deze “snelle” overgang heeft een kloof gecreëerd tussen de wereld waarin onze lichamen en geesten zich ontwikkelden en de wereld waarin we nu leven. Hoewel onze technologie en levensstandaard ongekende hoogten hebben bereikt, worstelen we met talloze gezondheidsproblemen die vaak hun wortels hebben in deze ontkoppeling van de natuur. Door te begrijpen hoe onze voorouders leefden en hoe onze biologie daarop is afgestemd, kunnen we manieren vinden om onze moderne leefstijl aan te passen en zo ons welzijn te verbeteren.

Door deze inzichten toe te passen, kunnen we strategieën ontwikkelen om onze gezondheid te verbeteren. Wanneer we voor alle pijlers van onze gezondheid in ons achterhoofd nemen hoe onze voorouders dit gedaan hebben en hoe hun situatie is geweest, dan creeren we automatisch al een gezondere situatie voor onszelf.

We hebben er nu eenmaal mee te maken dat onze “hardware” ons lichaam nog steeds is aangepast op de “context” van onze voorouders. In al onze cursussen, lessen en artikelen kijken we altijd door een “bril van onze evolutie”.

Het gaat te ver om hier nu een opsomming te geven van alle verschillen tussen die oude omgeving en onze moderne omgeving. Binnen het kenniscentrum vind je voor alle pijlers diverse artikelen met uitleg en voorbeelden en wanneer je hier echt in de praktijk mee aan de slag wilt verwijzen we je graag naar “The Natural Rhythm”. Dit is een systeem waarin we je een hele grote verzameling “tools” aanbieden en je praktisch helpen deze te gebruiken om met veel meer energie jouw leven te kunnen even.

En NEE je hoeft dus niet weer met een berevel in het bos te gaan leven!

Ondertussen hebben we als mens veel mooie aanpassingen gemaakt en kunnen we wel degelijk genieten van heel veel meer comfort dan onze voorouders. Enkel kan het ook zonder de nadelen die we zo gewoon zijn gaan vinden.

Samengevat

Door de levensstijl van onze voorouders als gids te gebruiken, kunnen we onze gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. Of het nu gaat om voeding, slaap, leefomgeving, gedrag, zingeving, inspanning of ontspanning, de sleutel ligt in het herstellen van onze verbinding met de natuurlijke wereld en het leven zoals onze biologie het bedoeld heeft. Door kleine aanpassingen te maken in ons dagelijks leven, kunnen we grote stappen zetten naar een gezonder en meer vervuld bestaan.

Wat kan je hier nu mee?

In de cursussen en producten van Melioro kijken we altijd vanuit de evolutie naar hoe ons lichaam is aangepast en in wat voor situatie (context) je functioneert. In het kenniscentrum vind je een scala aan artikelen met uitleg, tips en trucs over hoe je vanuit dit perspectief je gezondheid kunt verhogen.

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat Melioro onderbouwing ontzettend belangrijk vindt, maken wij gebruik van referentielijsten.

  1. Cajochen, C. (2007). “Effects of light on human circadian rhythms.” Sleep Medicine Clinics. Link
  2. Cordain, L., et al. (2005). “Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century.” The American Journal of Clinical Nutrition. Link
  3. Dunbar, R. I. M. (2010). “The social role of touch in humans and primates: Behavioural function and neurobiological mechanisms.” Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Link
  4. Frankl, V. E. (2006). “Man’s Search for Meaning.” Beacon Press. Link
  5. Kaplan, R., & Kaplan, S. (1989). “The experience of nature: A psychological perspective.” Cambridge University Press. Link
  6. Lieberman, D. E. (2013). “The Story of the Human Body: Evolution, Health, and Disease.” Pantheon. link

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This