Hoe de zomer onze energie beïnvloedt

Energie in de zomer, veel mensen kijken uit naar de zomer maar de zomer kan er ook voor zorgen dat je juist extra moe bent.

Hoe deze zomer juist meer energie te realiseren

De zomer is een seizoen van zon, lange dagen en vaak een welverdiende vakantie. Toch kan dit seizoen ook een bron van vermoeidheid zijn. In dit artikel duiken we dieper in hoe de zomer onze energie beïnvloedt en wat je kunt doen om je energieniveau hoog te houden.

De zomer als seizoen van energie en vermoeidheid

De zomer brengt langere dagen en hogere temperaturen met zich mee, wat een directe invloed heeft op onze biologische klok en energieniveaus. Zonlicht stimuleert de productie van vitamine D en serotonine, beide essentieel voor een goed humeur en energie. Maar deze extra uren daglicht kunnen ook leiden tot verstoorde slaappatronen, wat uiteindelijk kan resulteren in vermoeidheid.

Tijdens de zomermaanden is het belangrijk om je bewust te zijn van hoe deze veranderingen je energieniveaus kunnen beïnvloeden. Het extra daglicht kan ervoor zorgen dat je je overdag energieker voelt, maar het kan ook leiden tot moeilijkheden met slapen als de zon laat ondergaat. Hierdoor kunnen je nachtrust en je algehele energiebalans verstoord raken. Het is cruciaal om strategieën te ontwikkelen die je helpen om met deze veranderingen om te gaan en optimaal gebruik te maken van de positieve effecten van de zomerzon.

De paradox van de zomervakantie

Veel mensen verwachten volledig opgeladen terug te keren van hun zomervakantie. Helaas is dit vaak niet de realiteit. Drukke schema’s, lange reizen en intensieve activiteiten kunnen juist uitputtend zijn. Denk aan lange rijen op luchthavens, het plannen van activiteiten en het constant ‘aan’ staan om van alles te genieten.

De zomervakantie biedt een geweldige kans om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, maar het kan ook een bron van stress en vermoeidheid zijn. Het is niet ongebruikelijk dat mensen zich uitgeput voelen na een vakantie vol met activiteiten en verplichtingen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat een vakantie kan bieden en om bewust tijd in te plannen voor echte ontspanning en herstel.

Energiebalans tijdens de zomervakantie

Om werkelijk te kunnen ontspannen tijdens je vakantie, is het essentieel om strategisch te plannen. Denk hierbij aan rustdagen in je schema waarin niets hoeft en kies voor bestemmingen die rust en natuur bieden. Vermijd een overvolle planning en geef jezelf de ruimte om te ontspannen.

Na een vermoeiende vakantie is het belangrijk om je lichaam en geest de tijd te geven om te herstellen. Dit betekent dat je de eerste dagen na je vakantie rustig aan moet doen en vermijden om meteen weer volle werkdagen te hebben. Zorg voor voldoende slaap en hydratatie om je lichaam te helpen herstellen van de vakantie-ervaringen.

Voeding en hydratatie in de zomer

De juiste voeding kan een enorme impact hebben op je energieniveau tijdens de zomer. Lichte, verse maaltijden zoals salades, groenten en fruit zijn ideaal. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines en mineralen die je energieniveau ondersteunen. Zorg daarnaast voor voldoende eiwitten om je energieniveau stabiel te houden.

Hydratatie is cruciaal, vooral op warme dagen. Uitdroging kan snel leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Drink voldoende water en overweeg om wat zout en suiker aan je water toe te voegen of elektrolytendrankjes te drinken om je hydratatie te optimaliseren. Dit helpt je lichaam om vocht vast te houden en essentiële mineralen aan te vullen die je door zweten verliest.

Beweging en activiteit

Buitenactiviteiten zoals wandelen, zwemmen of fietsen kunnen je energieniveau verhogen zonder te intensief te zijn. Plan je activiteiten in de vroege ochtend of late avond om de hitte van de middag te vermijden. Dit helpt niet alleen om oververhitting te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je van de koelere uren van de dag kunt profiteren.

Pas je trainingsroutine aan door de intensiteit te verlagen en meer rustmomenten in te bouwen. Draag lichte, ademende kleding om oververhitting te voorkomen en houd jezelf gehydrateerd. Op deze manier kun je blijven bewegen zonder je energiereserves uit te putten.

Slaap en rust

De langere dagen en warmere nachten van de zomer kunnen je slaap verstoren. Zorg voor een koele, donkere slaapomgeving door gebruik te maken van ventilatoren of airconditioning en verduisterende gordijnen. Vermijd zware maaltijden en schermtijd vlak voor het slapengaan om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Korte dutjes van 20-30 minuten kunnen helpen om je energieniveau gedurende de dag op peil te houden. Deze powernaps kunnen bijzonder nuttig zijn als je een slechte nacht hebt gehad of als je merkt dat je energieniveau in de middag daalt.

Mentale en emotionele energie

Naast fysieke energie is het ook belangrijk om je mentale en emotionele energie te beheren. Oefen meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of yoga om stress te verminderen en je geest te ontspannen. Dit helpt je om mentaal opgeladen te blijven en beter om te gaan met de uitdagingen van de dag.

Een digitale detox kan ook wonderen doen voor je mentale energie. Beperk je schermtijd en besteed meer tijd offline, bijvoorbeeld buiten of met vrienden en familie. Dit helpt om mentaal op te laden en stress te verminderen, wat uiteindelijk je algehele energieniveau ten goede komt.

Praktische tips en tricks

Kleine veranderingen in je dagelijkse routine kunnen grote voordelen hebben voor je energieniveau. Begin je dag vroeg om te profiteren van de koelere uren en om meer gedaan te krijgen. Maak tijd voor korte pauzes gedurende de dag om je energie op peil te houden.

Overweeg het gebruik van natuurlijke energieboosters zoals kruiden (bijv. ginseng, ashwagandha, rhodiola) en supplementen (bijv. magnesium, B-vitamines) na overleg met een gezondheidsprofessional. Deze kunnen helpen om je energieniveau te verhogen en je welzijn te ondersteunen.

Gezins- en sociale activiteiten

Plan gezinsactiviteiten die iedereen leuk vindt en die niet te vermoeiend zijn, zoals picknicken in het park of een rustige wandeling. Zorg ervoor dat er voor iedereen voldoende rustmomenten zijn, zodat niemand oververmoeid raakt.

Het vinden van de juiste balans in sociale activiteiten is ook belangrijk. Plan sociale activiteiten die je energie geven en vermijd verplichtingen die je uitputten. Luister naar je lichaam en geef jezelf toestemming om rust te nemen als je dat nodig hebt.

Vooruitkijken naar de herfst

Ter afsluiting is het goed om kort stil te staan bij de komende seizoenswisseling. Terwijl we genieten van de zomer, kan het nuttig zijn om alvast na te denken over hoe we ons energieniveau kunnen blijven beheren in de herfst. In een volgende artikel zullen we dieper ingaan op energiemanagement tijdens de herfstmaanden. Met dit artikel kun je inspiratie opdoen maar we bieden je ook nog een “kant-en-klare” optie:

The Autumn Rhythm

Doe mee met onze “Autumn Rhythm” daarin hebben wij gedurende 4 weken een heel scala aan tools voor je uitgewerkt. Wij hebben alles voor je uitgewerkt en jij hoeft enkel maar mee te doen.

Na 4 weken heb jij gegarandeerd meer energie en niet enkel een idee of vermoeden over hoeveel beter je kwaliteit van leven zou kunnen zijn maar een praktische ervaring hoe dat er voor jouzelf uit zou kunnen zien.

Serie Energie

Dit artikel is onderdeel van een serie

Klik hier voor alle artikelen

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat Melioro onderbouwing ontzettend belangrijk vindt, maken wij gebruik van referentielijsten.1. Effecten van Zonlicht op Gezondheid

 1. • Holick, M. F. (2004). “Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis.” The American Journal of Clinical Nutrition, 79(3), 362-371.
  • Wacker, M., & Holick, M. F. (2013). “Sunlight and Vitamin D: A global perspective for health.” Dermato-endocrinology, 5(1), 51-108.
 2. Vakantie en Stress
  • De Bloom, J., Geurts, S. A., & Kompier, M. A. (2012). “Effects of short vacations, vacation activities and experiences on employee health and well-being.” Stress and Health, 28(4), 305-318.
  • Strauss-Blasche, G., Ekmekcioglu, C., & Marktl, W. (2000). “Does vacation enable recuperation? Changes in well-being associated with time away from work.” Occupational Medicine, 50(3), 167-172.
 3. Voeding en Hydratatie
  • Maughan, R. J. (2003). “Impact of mild dehydration on wellness and on exercise performance.” European Journal of Clinical Nutrition, 57(S2), S19-S23.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). “Water, hydration, and health.” Nutrition Reviews, 68(8), 439-458.
 4. Beweging en Activiteit
  • Pedersen, B. K., & Saltin, B. (2015). “Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases.” Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 25, 1-72.
  • Sawka, M. N., & Wenger, C. B. (1988). “Physiological responses to acute exercise-heat stress.” Human Performance Physiology and Environmental Medicine at Terrestrial Extremes, 97-151.
 5. Slaap en Rust
  • Daan, S., Beersma, D. G. M., & Borbély, A. A. (1984). “Timing of human sleep: recovery process gated by a circadian pacemaker.” The American Journal of Physiology, 246(2), R161-R183.
  • Van Dongen, H. P., & Dinges, D. F. (2003). “Investigating the interaction between the homeostatic and circadian processes of sleep-wake regulation for the prediction of waking neurobehavioral performance.” Journal of Sleep Research, 12(3), 181-187.
 6. Mentale en Emotionele Energie
  • Kabat-Zinn, J. (2003). “Mindfulness-based interventions in context: past, present, and future.” Clinical Psychology: Science and Practice, 10(2), 144-156.
  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). “Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training.” Consciousness and Cognition, 19(2), 597-605.
 7. Gezins- en Sociale Activiteiten
  • Larson, R. W. (2000). “Toward a psychology of positive youth development.” American Psychologist, 55(1), 170.
  • McHale, S. M., Crouter, A. C., & Tucker, C. J. (2001). “Free-time activities in middle childhood: Links with adjustment in early adolescence.” Child Development, 72(6), 1764-1778.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This