Hoe zorg ik voor een sterke immuunsysteem barrière?

Een sterke stadsmuur geeft indringers geen kans! In dit artikel gaan we kijken wat je praktisch kunt doen om jouw stadsmuren te verstevigen en onderhouden.

Je wilt geen mooie schone muur

Je hebt kunnen lezen in de serie over het immuunsysteem dat het belangrijk is dat jouw immuunsysteem barrière ofwel stadsmuur groot en stevig is zodat het ongewenste gasten buiten houdt. Nu heb je dan misschien in je gedachten een plaatje van een mooie nieuwe gladde bakstenen muur zoals je wel vind in nieuwbouw wijken. Eigenlijk is het belangrijk dat jouw muur bezet is met een dikke laag plantjes, bosjes, algen, korstmossen, een vogelnestje hier en daar, etc, etc. Meer een echte oude stadsmuur dus. Laten we eens kijken waarom dat is.

De fysieke immuunsysteem barrière is als de verdedigingsmuur

Zoals we in ons artikel over de drie delen van het immuunsysteem hebben beschreven is de belangrijkste eerste verdedigingslinie van je immuunsysteem de fysieke barrière. We noemde deze eerder al “De Stadsmuur

Alles wat niet door deze barrière heen komt vormt ook geen probleem voor je lichaam en dus je immuunsysteem. Hoe zit dat dan precies met die barrière en wat kun je zelf doen om die barrière zo sterk als mogelijk te maken? Daar gaan we nu naar kijken.

Waar vind je die immuunsysteem barrière?

De fysieke barrière is het verschil tussen binnen en buiten je lichaam. Voor een groot deel is dit je huid. Maar een belangrijk deel van de barrière bevind zich rondom je lichaamsopeningen. Elke lichaamsopening heeft een eigen slijmvlies. Dit is een gespecialiseerd stuk barrière dat er niet enkel op gericht is om zoveel als mogelijk buiten te laten maar ook om bepaalde stoffen juist binnen te laten. Je kunt het als een soort douane functie zien.

Ons grootste slijmvlies is de oppervlakte van onze darmen. Het darmepitheel. Dit slijmvlies in enorm groot, dezelfde oppervlakte als een tennisveld, en slechts twee cellen dik. Het is wat we noemen een semi-permeabel membraan. Vertaald wil dit zeggen dat het deels doorlaatbaar is. Je darmwand moet namelijk zorgen dat de meeste bacteriën, schimmels, virussen, etc, die in je darm zitten niet zomaar je lichaam binnenkomen (de inhoud van je darm is officieel buiten je lichaam).

Tegelijkertijd moet de darmwand ook stukjes voeding die klein genoeg gemaakt zijn tijdens je spijsvertering doorlaten naar je bloedsomloop zodat ze kunnen worden getransporteerd via je bloed naar je lever. De lever gebruikt deze grondstoffen verder zodat ALLE functies en processen in je lichaam hun werk kunnen doen.

Alle processen in jouw lichaam hebben namelijk grondstoffen nodig en behalve een hele enkele uitzondering moeten al die grondstoffen uit jouw voeding komen.

De barrières bestaan dus uit epitheel-cellen die netjes naast elkaar als een veld gestructureerd zijn. Deze cellen zitten niet enkel gewoon naast elkaar maar zijn onderling met een soort “ritssluiting” verbonden zodat ze de binnenwereld en buitenwereld gescheiden houden. Deze “ritssluiting” bestaat uit “Tight-junctions”. Vrij vertaald “strakke verbindingen”.

Je kunt deze verbindingen ook voorstellen als “schuifdeuren”. Wanneer alles goed werkt dan laten deze schuifdeuren enkel grondstoffen door die klein genoeg zijn gemaakt door je spijsvertering en niets anders. Helaas bevatten veel soorten voedingsmiddelen die de gemiddelde Europeaan eet ook stoffen die deze schuifdeuren open laten staan of zelfs stukmaken.

Jouw lichaamscellen zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden via koppelingen. In de meeste literatuur worden vier hoofd koppelingen besproken, waarvan één dus de “tight junction” is. Recente wetenschappelijke literatuur laat echter zien dat er veel meer soorten koppelingen in ons lichaam bestaan. Meer over de verschillende koppelingen en hoe die dan werken beschrijven we in een ander artikel en in onze cursussen.

Het leven op jouw “muur”

Jouw verdedigingsmuur is niet een mooie schone bakstenen muur. Dat zou veel te weinig bescherming bieden. Die dunne, slechts twee cellagen dikke, scheidingswand is beschermd door een dikke slijmlaag waar ook nog heel veel micro-organismen leven waar wij mee samenwerken. Zie het maar als een oude stadsmuur, lekker dik begroeid.

Voordat we kunnen kijken naar welke voeding je kunt eten wil ik even stilstaan bij wat we vroeger onze goede darmflora noemde. Tegenwoordig weten we dat jouw microbioom veel meer is dan enkel bepaalde bacteriesoorten.

Vele andere organismen leven in en op ons, dit heet jouw microbioom, bestaand uit een bacterioom, een viroom en een fungoom en nog meer onderdelen. Wat hiermee bedoeld word is jouw persoonlijke samenstelling van micro-organismen. Dus niet enkel bacteriën maar ook gisten, schimmels, virussen en zelfs parasieten en grotere “beesten”.

Deze samenstelling is zo persoonlijk als je vingerafdruk en ook nog eens aan constante verandering onderhevig. Bijvoorbeeld wat jij eet bepaald welke soorten er in jouw spijsverteringssysteem kunnen leven. Dus als je veel aardappelzetmeel eet dan zul je bacteriën in je microbioom stimuleren die leven van aardappelzetmeel.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat elk slijmvlies weer zijn eigen samenstelling van soorten heeft en dus heb je niet een statisch microbioom maar is dit een vrij flexibel en dynamisch begrip. Elk deel van jouw lichaam heeft zijn eigen lokale uniek samengestelde versie van jouw microbioom.

Waarom ik dit nu hier noem is omdat jouw microbioom veel invloed heeft op de werking van jouw immuunsysteem barrière. Een sterk microbioom geeft sterke barrières. In komende artikelen zullen we hier nog veel dieper en veel gedetailleerder op ingaan.

Welke voeding bevat de grondstoffen die de immuunsysteem barrière sterker maken?

Het gaat hier dan vooral dus om de vraag: Hoe verzorg ik dan mijn “muurleven”? 

Al die microorganismen die dus op jouw slijmvliezen en in de slijmlaag leven moeten ergens van leven. Als ze zo belangrijk zijn dan lijkt het verstandig om erbij stil te staan wat ze nodig hebben om goed te functioneren.

Voor nu wil ik je meegeven dat het eten van voldoende goede (oplosbare) voedingsvezels een enorme ondersteuning is van jouw microbioom en dus je barrière. Deze oplosbare vezels noemen we ook wel prebiotica. Niet te verwarren met die gezonde yoghurtjes en drankjes die probiotica bevatten. Ook hierover later meer.

Waar er vaak erg veel verwarring ontstaat, is dat niet alle voedingsvezels even positief zijn voor je lichaam. Er zijn namelijk twee soorten voedingsvezels.

Onoplosbare vezels die je vooral vind in granen zoals: (volkoren)granen, (zilvervlies)rijst en peulvruchten.

Deze onoplosbare vezels hebben flinke nadelen en even kort-door-de-bocht hebben deze voedingsmiddelen meer nadeel dan voordeel voor je lichaam. We beschouwen ze daarom dan ook tot de belastende voedingsmiddelen.

Oplosbare voedingsvezels daarentegen zijn de vezels die ons microbioom kan gebruiken als voedingsbodem. Deze vezels vind je in groenten en fruit. Deze voeden dus jouw microbioom en zien we als ondersteunende voeding!

Goede voeding voor je barrière is dus groente en fruit en dan vooral de zetmeel houdende soorten: zoete aardappel, zetmeel uit groenten (bollen en knollen)

Voeding om te beperken of vermijden: granen en peulvruchten, omdat hier meer nadelen aan zitten dan voordelen. Dit komt met name door de antinutrienten die hier aanwezig zijn zoals verschillende saponinen en lectinen. Deze soorten bevatten dus ook de gunstige oplosbare voedingsvezels maar zijn toch af te raden.

Wat kun je hier nu mee?

Door de juiste dingen te eten kun je je barrière verstevigen doordat je de “begroeiing” op jouw stadsmuur direct te eten geeft. Hierin geld de hoeveelheid van deze voeding die je eet maar ook zeker de mate van variatie. Hoe meer variatie hoe beter is over het algemeen het advies.

Voeding met de juiste vezels (of zetmeel) van bollen en knollen, groenten en fruit, plus planten die stoffen bevatten die jouw microbioom ofwel het “leven op jouw stadsmuur” kunnen verstevigen en voeden:

 • bataat of zoete aardappel
 • aardpeer
 • bieten
 • artisjok
 • banaan
 • ui
 • knoflook
 • asperge
 • prei
 • schorseneer
 • paddenstoelen
 • noten (let op: pinda en cashew zijn geen noten)
 • cichorei

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

 

 1. Auteur (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..
 2. Auteur1 & Auteur2 (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..
 3. Auteur1, Auteur2 & Auteur3 (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..
 4. Auteur1, et al. (jaartal). Titel. Paper (plaats, Land), hoofdstuk, blz. https://doi.org/…..

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This