Wat is robuustheid?

Veerkracht of flexibiliteit?

Mark Keijzers

Op 03/10/2018
"

Lees meer

Jullie hebben het over robuustheid, maar wat is dat?

Samenvatting: robuustheid is het vermogen om met uitdagingen om te gaan.

Tegenwoordig hebben we allemaal uitdagingen. De werkdruk licht hoog, er zijn ideaalplaatjes waar we aan moeten voldoen – we moeten altijd maar gelukkig zijn, je huishouden goed op orde hebben, kids in het gareel, goede baan, gelukkig gezin etc. In het vervolg van dit artikel, lichten we toe waarom het zo belangrijk is om de robuustheid (dus het vermogen om met uitdagingen om te kunnen gaan) zo groot als mogelijk te maken.

Veerkracht tijdens stress

De term robuustheid wordt in verschillende vakgebieden gebruikt en heeft verschillende betekenissen. Wij gebruiken de term, zoals het binnen de kPNI gedefinieerd wordt:

Robuustheid is het vermogen van een organisme om uitdagingen voor het handhaven van het interne milieu te weerstaan. Wanneer de robuustheid groot is, kan de homeostase langer worden behouden.

Je kunt robuustheid zien als de veerkracht of flexibiliteit om met stressfactoren om te gaan. Het is dus een belangrijk begrip, wanneer je met gezondheidsklachten hebt te maken.Ā De klachten en symptomen of de ziektebeelden die je ervaart, kunnen namelijk een robuuste reactie zijn. Met andere woorden: een ziekte kan een beschermend effect hebben. Indien dit het geval is, heeft de ziekte dus een (belangrijke!) functie!

Hoezo een beschermende functie, ik heb toch klachten?

Je zou dus denken, dat het belangrijk is om van (lichamelijke) klachten af te komen. Of om geen ziektebeeld meer te hebben. Het is echter heel erg belangrijk om eerst na te gaan wat de oorzaken van deze klachten zijn. Voordat je zelf aan de gang gaat om de klachten aan te pakken, is het dus belangrijk om in kaart te brengen wƔƔrom jouw lichaam doet, wat het doet.

WƔƔrom doet jouw lichaam, wat het doet?

Tot slot

Heb je het door ons geschreven artikel over ‘homeostase‘ al gelezen? Dan vraag jij je misschien af wat het verschil is tussen ‘robuustheid’ en die homeostase. De homeostase ging namelijk ook over een balans en stabiliteit. Er is een groot verschil tussen deze twee termen: robuustheid ging over het handhaven van (lichaams)functies van een systeem. Homeostase gaat over het handhaven van de staat van het systeem zelf. Met de homeostase, zoom je als het ware op (lichaams)functies in.

Wanneer je op onze site of in onze lessen leest over robuustheid, bedoelen we dus het vermogen van jouw lichaam en geest om weerstand te bieden aan de uitdagingen om je heen. De conclusie, en antwoord op de vraag aan het begin van dit artikel is dus: pas wanneer je niet robuust genoeg bent, zul je klachten ondervinden.Ā 

Vraag jezelf eens af…

  • Hoe staat het ervoor met jouw gezondheid; welk cijfer op deze schaal van gezondheid geeft jou jezelf?
  • Hoe staat het ervoor met het fundament van jouw gezondheid? Dien je eerst in balans / homeostase te komen, of kun je al werken aan robuustheid?
  • Staat bij jou de ‘overlevingsmodus’ aan?
  • Heb je voldoende veerkracht, energie en motivatie om te kunnen doen wat jij wilt in het leven?
Mark Keijzers

Mark Keijzers

Therapeut kPNI

Mark is goed in het in begrijpelijke taal uitleggen van complexe processen en systemen. Zo krijg je inzicht in waarom je lichaam doet wat het doet.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?

Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Wetenschappelijke onderbouwing

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This