De ‘Troep’ er uit (en wat je ‘er in’ kunt doen)
Nadat ik haar deze drie tips gaf, kwam ze na een aantal weken bij me terug. De manier waarop zij binnen kwam tijdens het consult, was opmerkelijk anders dan de eerste keer. Ze vertelde dat ze tijdens een boswandeling had nagedacht over wat haar energie kostte en juist opleverde.
Ze kwam met een lijstje, die ze mij liet zien:
Wat energie kost:
– het huishouden
– boodschappen doen
Wat energie oplevert:
– wandelen met de hond
– een gezonde maaltijd klaar maken en eten
Het gaf haar het inzicht dat zij wel meer wil wandelen, het liefste in het bos. Dus dat heeft ze meteen die week gedaan. Het gaf haar ook het inzicht dat, hetgeen ze juist zó fijn vind om te doen, eigenlijk altijd naar de achtergrond verschuift.
Ja, natuurlijk wordt de hond wel uitgelaten – maar tijdens het standaard rondje door het park.
Ja, natuurlijk wordt er een maaltijd klaargemaakt – maar het plezier van het koken is door alle haast ver te zoeken.
Hoe is dat bij jou?
Heb jij al tijd gehad (gemaakt?) om een lijstje voor jezelf te maken?
Het maken van zo’n lijstje, heeft ook te maken met de derde tip die ik je gaf: ‘troep eruit, ondersteuning erin’.
Misschien heb je wel van ons gehoord, dat wij gezondheid over meer pijlers verdelen:
- Voeding
- Inspanning
- Slaap
- Ontspanning
- Gedrag
- Omgeving
- Zingeving
Hoe dat dan met de derde tip zit?
Ondersteuning vs. belasting
Je kunt je vast indenken dat er, per hier boven beschreven pijler, zaken zijn die je ondersteunen maar ook zaken die je belasten.
Neem bijvoorbeeld voeding; ik denk dat in ziet dat een pizza eerder een belasting voor je lichaam is, dan een rijke gevulde salade.
Zo is dat bijvoorbeeld ook voor de leefomgeving; wonen langs de snelweg geeft meer ‘troep’ in je lijf, dan wanneer je in een hutje op de hei woont.
Een hutje op de hei
Of we dan allemaal in dat hutje moeten wonen? Klinkt als een leuk idee, maar wat je vooral kunt doen is je lichaam ondersteunen door over het algemeen meer ondersteunende zaken (niet alleen voeding, maar ook op de andere pijlers) toe te voegen en je lijf te helpen om zo goed als mogelijk met die ‘troep’ om te gaan.
Doe je mee?
Daarom hebben we een gloednieuwe Maximum Impact Challenge ontwikkeld. Dit keer in het teken van de lente, waarbij we je op het gebied van de zeven pijlers ondersteunen. Voeding is de hoofd-insteek. Met voedingsstoffen zorgen we dat je lichaam wordt ondersteund in het afvoeren van afvalstoffen en we beperken de blootstelling aan de alledaagse afvalstoffen. Doe je met ons mee?

Mark Keijzers
Therapeut kPNI
Mark is goed in het in begrijpelijke taal uitleggen van complexe processen en systemen. Zo krijg je inzicht in waarom je lichaam doet wat het doet.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?
Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.
0 reacties