Wie aan Valentijnsdag denkt, denkt wellicht aan grote roze harten, rode rozen en… chocolade.
Een grote reep, heerlijke gevulde bonbons, een “mousse au chocolat” als dessert:

volgens een onderzoek in Engeland zouden vrouwen zelfs eerder sex opgeven dan chocolade!

Het moge duidelijk zijn dat chocola een plekje in het hart van de meesten van ons heeft veroverd. (1)

Maar wie een beetje op de kilootjes let, of gewoonweg met zijn gezondheid bezig is weet, dat chocolade alles behalve onze beste vriend is. De gemiddelde chocoladereep in de winkel bevat veel verzadigde vetten, om nog maar te zwijgen over de suikers. Dit is de reden dat bij de meeste gezondheidsfreaks chocolade niet in de keukenkastjes te vinden is

Maar is dit wel terecht? (zie ik daar een schrijntje hoop verschijnen?)
Wanneer gekeken wordt naar de geschiedenis van chocolade, was het bedoeld als een heilige drank, gedronken door de Azteken in Zuid-Amerika. Deze drank werd gemaakt van cacaobonen, specerijen en water. (2)

Tijdens de Spaanse verovering gaven zij deze drank de naam ‘Chocolate’, waarschijnlijk ontleend aan ‘chocolatl’: xoco, Azteeks voor ‘bitter’, en -atl, wat ‘drank, water’ betekend. Chocolade is dus een samenstelling van cacaobonen, kruiden en water. (3)
In deze drank dus geen verzadigde vetten en suikers te vinden! Sterker nog, cacaobonen, waar uiteindelijk cacao uit verkregen wordt, bevat veel gezondheidsbevorderende nutriënten.

Cacao in haar pure vorm bevat niet alleen veel magnesium (525mg per 100g rauwe cacaopoeder) en vitamine B11 (49microgram per 100g rauwe cacaopoeder), maar ook flavonoïden.

Cacao is een grote bron van flavonoïden. Omdat ze echter zo bitter smaken, verwijderen chocoladefabrikanten ze vaak uit hun producten. (4) Dat is hartstikke jammer, want flavonoïden vervullen veel taken in het lichaam, namelijk:

  • Het beschermen van haarvaten;
  • Het beïnvloeden van celgroei; (5, 6)
  • Antibacteriële en antivirale werking; (7, 8)
  • Anti- histaminewerking; (9)
  • Invloed op genexpressie; (7, 8)
  • Binden van metalen. (10, 11)

Tevens staat cacao ook nog bekend als ‘mood-booster’. Van het eten van chocola zou je het gevoel van verliefdheid, ontspanning en geluk ervaren. Dit komt omdat cacao de eigenschap heeft om neurotransmitters dopamine en endorfine in de hersenen aan te spreken. Deze hormonen helpen tegen depressie, menstruatieklachten en stress.  (12)

Kortom, cacao is een stof die we met beide armen kunnen omarmen. Zelfs de foodies onder ons! Zorg er dan wel voor dat de chocola meer dan 70% cacao bevat, of nog beter: maak het zelf!
Hieronder is een geweldig recept voor rauwe chocoladereep, met alle gezondheids- en geluk bevorderende stofjes inbegrepen. O, en niet te vergeten: je zal verliefd worden op de smaak!

Melioro wenst iedereen een liefdevolle en gezonde Valentijnsdag.

bronvermeldingen:

  1. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2242623/How-women-sex-chocolate-One-say-treat-thing-forego.html
  2. http://www.thechocolatefall.nl/chocolaterie/geschiedenis/1500-1700
  3. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/chocolade
  4. The devil in the dark chocolate. Lancet. 2007;370(9605):2070.
  5. Hou Z, Lambert JD, Chin KV, et al. Effects of tea polyphenols on signal transduction pathways related to cancer chemoprevention. Mutat Res. 2004;555(1-2):3-19.
  6. Lambert JD, Yang CS. Mechanisms of cancer prevention by tea constituents. J Nutr. 2003;133(10):3262S-7S. GRATIS: http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/10/3262S
  7. Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. Andersen ØM, Markham KR, editor. CRC Publication; 2005.
  8. Grotewold E. The science of flavonoids. Springer; 2005.
  9. Kawai M, Hirano T, Higa S, et al. Flavonoids and related compounds as anti-allergic substances. Allergol Int. 2007;56(2):113-23. GRATIS: http://ai.jsaweb.jp/fulltext/056020113/056020113_index.html
  10. Frei B, Higdon JV. Antioxidant activity of tea polyphenols in vivo: evidence from animal studies. J Nutr. 2003;133(10):3275S-84S. GRATIS: http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/10/3275S
  11. Mira L, Fernandez MT, Santos M, et al. Interactions of flavonoids with iron and copper ions: a mechanism for their antioxidant activity. Free Radic Res. 2002;36(11):1199-208.
  12. Ashton J, Ashton S. A Chocolate a Day: Keeps te Doctor Away. The best food foor mood. New York. NY: Thomas Dunne Books/St. Martin’s Press; 2003. P.26-38. Ontleend aan: http://journals.lww.com/jaapa/Citation/2007/01000/Is_chocolate_really_good_for_me_.13.aspx
Share This