Of het nou op reis in de trein, de auto of het vliegtuig is, gezond eten onderweg kan een uitdaging zijn. Vliegtuigmaaltijden, wegrestaurants.. ze geven weinig ruimte voor gezonde keuzes. Ook als je ervoor kiest om lange afstanden door te rijden, kan het lastig zijn om maaltijden voor te bereiden. Toch is het met een paar simpele tips mogelijk om toch gezonde keuzes te maken als je onderweg bent!

6 tips voor gezond eten onderweg:

1. Een goede planning

Een goede planning scheelt het halve werk. Het kan heel praktisch en tijdbesparend zijn om de avond van tevoren een aantal bakjes/glazen/potten klaar te maken met salades, rauwe groenten- en/of fruit of noten en zaden. Dergelijke ‘salads in a jar’ zijn niet alleen heel leuk en makkelijk, maar ook zeer trendy! Het leuke is dat je veel kan variëren binnen je salades, en kan pakken waar je op dat moment zin in hebt. Je kan ook een lekkere en tevens gezonde bananen- of wortelcake bakken, die je in kant-en-klare stukken snijd en verpakt.

2. Minder trek onderweg

Als je weet dat je ’s avonds gaat vliegen, of juist ’s ochtends heel vroeg vertrekt met de auto, helpt het om vooraf een grote vullende maaltijd te nuttigen. Het liefst bevat deze maaltijd een grote portie eiwit, en veel verzadigende vezels. Als je vol zit als je vertrekt, zal je onderweg minder snel trek krijgen in snacks.

3. Beperk afval

Vliegtuigen zorgen voor een enorm veel afval aan plastic van alle kant-en-klaar maaltijden. Op het gebied van milieu is het daarom goed om je eigen houten (!) bestek mee te nemen (zie bijvoorbeeld: http://www.thekitchn.com/green-on-the-go-10-reusable-ut-94914)

4. Toch bij een wegrestaurant eten?

Als het niet lukt om vooraf veel te plannen, en je toch bij een wegrestaurant moet stoppen, kies dan voor zoveel mogelijk verse producten. Veel restaurants hebben een saladebar, of bieden de keus voor omeletten, soepen of vis. Kies iets wat goed vult, en het liefst niet gefrituurd is.

5. Voldoende vocht!

Neem voor en tijdens je reis voldoende vocht tot je. Zeker in vliegtuigen is het zeer belangrijk om voldoende te drinken, om uitdroging te voorkomen. Kies in de auto voor hervulbare flessen, zodat je niet veel plastic afval genegeerd. Vraag in het vliegtuig aan de stewardessen een glaasje water, en laat dit glaasje voldoende her-vullen.

6. Extra zekerheid

Multivitaminen kunnen een gezonde boost geven tijdens je reis. Start je trip met een goede multivitaminen en -mineralen om eventuele tekorten die je tijdens je reis op doet aan te vullen.

Share This