Wat is krillolie?
Krillolie wordt gemaakt vanuit krill. Krill is een verzamelnaam voor kleine garnaalachtige schaaldiertjes, met een gemiddelde lengte van 1,6 cm. Ze leven in grote aantallen in de oceanen rond de Noord- en Zuidpool. Met krill wordt over het algemeen het Antarctisch krill, ofwel Euphasia Superba, bedoeld.
Krillolie bevat de meervoudig onverzadigde vetzuren: EPA en DHA, ofwel omega-3-visvetzuren. Deze zijn in een hoge kwaliteit van nature aanwezig in krillolie. Daarnaast bevat de olie fosfolipiden die overeenkomen met die in het menselijk lichaam als laatste heeft krillolie ook sterke antioxidatieve eigenschappen.
Omega-3-vetzuren
Kril bevat zo’n 15 keer meer omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren. Omega-6-vetzuren zijn te vinden in alle soorten vet, behalve uit vis en olijfolie. Voorbeelden van producten met omega-6-vetzuren zijn: zonnebloemolie, sesamolie, mayonaise, (room)boter, margarine, halvarine enzovoort. Tegenwoordig licht de verhouding omega 3:omega 6 veturen op 1:30, dit zou idealiter 1:1 moeten zijn. De
Fosfolipiden
Een belangrijk verschil met gewone visolie is dat krillolie fosfolipiden bevat, die overeenkomen met de fosfolipiden in het menselijk lichaam. Dit betekent dat onze lever de visolie niet hoeft te voorzien van een fosfolipidengroep: er kan een stap worden overgeslagen in de opname. Hierdoor is de opname van het product sneller en vollediger dan die van gewone visolie.
Antioxidanten
Antioxidant betekent ‘tegen oxidatie’. De rol die de antioxidanten spelen, maken de naam waar: ze helpen tegen de schade aan cellen en weefsels, die door oxidatie aangedaan kunnen worden. De biologische beschikbaarheid van antioxidanten in krillolie is zeer hoog; het kan gemakkelijk opgenomen worden in het lichaam.