Welkom bij dit eerste artikel van de serie KPNI Katern
In deze serie wil ik je kennis laten maken met onderwerpen uit de kpni
Nu zul je denken kpni? Wat moet ik mij daar nu bij voorstellen.

kPNI staat voor klinische Psycho Neuro Immunologie. Het is het vakgebied dat werkt in de overlap tussen meerdere manieren om te kijken hoe de mens functioneert.

Even een korte uitleg. klinisch wil zeggen het is een wetenschap die direct toepasbaar is in de praktijk en niet enkel kijkt naar de theoretische werking. Het is een echte “hands on” wetenschap en de inzichten en werkingsmechanismen worden vertaald in praktisch toepasbare behandelmogelijkheden.

De kPNI bevat vele wetenschappelijke stromingen maar de belangrijkste zijn Psychologie (de werking van de menselijke geest) neurologie ( werking van het menselijke zenuwstelsel) endocrinologie (werking van het menselijke hormoon systeem) en immunologie (werking van het menselijke immuunsysteem )

Elk van deze stromingen bekijkt de mens op een andere manier. Het wordt echt interessant als we al deze zienswijzen bij elkaar nemen en naar de mens kijken in zijn totaliteit. Veel medische specialisten kijken naar de mens door hun specialismen. Een immunoloog heeft diepe kennis van het immuunsysteem en kan u helpen wanneer uw immuunsysteem in uw situatie klachten veroorzaakt.

Helaas komt het zeer vaak voor dat een klacht of symptoom nooit enkel het immuunsysteem betreft. Wat nu als de onderliggende oorzaak van jouw klacht wordt veroorzaakt door iets anders dan het immuunsysteem?

In dit kleine voorbeeld zie je misschien al in dat het wenselijk is om te kijken naar de mens in al zijn systemen. Niet enkel vanuit één zienswijze maar in zijn totaliteit waaronder niet enkel de mens zelf maar ook zijn omgeving en omstandigheden wordt meegenomen. We noemen dit een holistische blik.

In komende artikelen binnen deze serie zal ik je steeds meer uitleg geven over dit zeer interessante vakgebied. Benieuwd hoe je met je stress om kunt gaan? Dat lees je in het volgende artikel, waar ik hier dieper op in ga.

Share This