Nu de vakantie voor veel mensen goed en wel voorbij is, is de routine van het werk weer begonnen. Na de vakantie blijkt dat de energievoorraad veelal voldoende bijgevuld is. Maar, hoe blijft de energievoorraad zo veel als mogelijk gevuld? Wat kunt u er aan doen om de rust van de vakantie zo veel als mogelijk te behouden?
Vakantie voorbij
Systeem voor stress
Stress en spanning doen gemakkelijk de intrede na een rustige vakantie. Het lichaam heeft maar een systeem om om te gaan met stress, namelijk voor acute stress. Dit wordt ook wel het ‘fight or flight’ systeem genoemd. Wanneer er een situatie plaats vindt waarin er acuut gevaar optreedt, moet het lichaam daarop kunnen inspelen. Op een chronische stress situatie, bijvoorbeeld de hypotheek, reageert het lichaam hetzelfde als op een acute situatie.

Het systeem dat wordt gebruikt om adequaat met stress om te gaan (productie van adrenaline), is het zelfde systeem als dat voor het ontspannen (productie melatonine). Het is dus belangrijk dat we proberen het gevoel van stress te beperken, zodat daardoor het systeem voor de ontspanning wordt gebruikt.

Wat is stress?
Iemand is gestrest wanneer hij / zij zich gestrest voelt. Dit betekend dat de een eerder gestrest is dan iemand anders. Een buitenstaander kan dus ook nooit beoordelen of iemand al dan niet gestrest is.

Wat doe ik tegen stress?
Hierop is een simpel antwoord te geven: door ontspanningsmomenten op te zoeken en desnoods in te plannen. Het antwoord is dan simpel, de uitvoering blijkt vaak moeilijker te zijn. Probeer daarom ook van de kleine dingen te genieten: een simpele wandeling, genieten van het gezin of juist genieten van het lezen van een goed boek.

Naast deze tips, kunt u natuurlijk ook de voeding aanpassen. Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om de stress- en ontspanningssystemen te gebruiken. Wanneer deze voedingsstoffen optimaal worden aangeleverd, kan het lichaam ook adequater met stress en ontspanning omgaan.

Behandeling
Bij Melioro kunnen we u een behandeling aanbieden die uw lichaam helpt om adequater om te gaan met stress en ontspanning. Gedurende deze behandeling helpen we u om uw voeding aan te passen, zodat er voldoende voedingsstoffen worden aangeleverd.

Share This