Bronnen vitamine AVitamine A is een vet oplosbaar vitamine. Er zijn drie varianten van vitamine A actief in het lichaam: renitol, retinal en retinoïnezuur. Samen worden ze ook retinoïden genoemd. In dierlijke producten zitten retinyl esters die meteen kunnen worden opgenomen als retinol. In planten zijn vitamine A gelijke stoffen te vinden, waarvan de bekendste (en diegene met de grootste vitamine A activiteit) beta-caroteen is. Vitamine A heeft ook velerlei functies: bevordering van de celgroei, stimulatie van slijmvorming, vrije radicalen vangen, werkt ontstekingsremmend en bevordert het zicht.

Tekorten
Tekorten van vitamine A kunnen leiden tot nachtblindheid, droge paddenhuid, droge ogen en verstopte traanbuisjes, problemen met de slijmvliezen (ogen, neus, longen, darmen, genitaal gebied) en infecties.

Overdosis
Te veel vitamine A kan andere gevolgen hebben: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijking aan de ogen, huid en skelet. Bij zwangere vrouwen kan een te hoge dosis vitamine A schadelijke veranderingen aan het ongeboren kind tot gevolg hebben.

Share This