Vitamine D kan door het lichaam worden aangemaakt. De UV-B straling van zonlicht wordt door de huid opgevangen en via de lever en de nieren omgezet in vitamine D3. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de botopbouw, het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de alvleesklier, huid, spieren en alle reproducerende organen.

KVitamine Denmerken van een tekort aan vitamine D is rachitis of osteomalacie (vorm van rachitis bij ouderen). Rachitis is een groeistoornis van de botten, waardoor er een skeletaandoening kan ontstaan. Ditzelfde bij ouderen wordt veroorzaakt omdat zij een verminderde capaciteit hebben om vitamine D aan te maken. Verdere tekorten kunnen zich onder andere uiten als: infecties, vermoeidheid, depressie, allergieën en astma.

Deze vitamine kan worden opgeslagen in de lever, spieren, vetweefsel, botten en in de huid. Een overschot wordt afgevoerd, dus het is noodzakelijk om deze vitamine te blijven aanvullen. Een te hoge concentratie van vitamine D, kan alleen bereikt worden door suppletie. Een verhoogde concentratie calcium in het bloed kan neerslaan op de zachte weefsels, waardoor er stenen gevormd kunnen worden. Deze komen vooral voor in de nieren.

Share This