Oma zei altijd

Een veel gehoord advies is dat je na het eten een stukje moet wandelen om de spijsvertering te stimuleren. Wandelen na het eten is hartstikke gezond.

Tijdens onze consulten horen we dit vaak van mensen en komen mensen bij ons met klachten waarbij we altijd eerst een analyse maken van de situatie. Regelmatig zijn mensen trots dat ze al begonnen zijn met dingen verbeteren. Dat is blijkbaar altijd een ding, mensen willen eerst zelf begonnen zijn en met veel uitstel en een hele boel energie zijn ze dan eindelijk gezonder aan het eten en bewegen en dan pas komen ze naar ons toe voor ondersteuning.

Nu zijn we altijd blij als we je kunnen helpen bij jouw gezondheid maar je mag ook echt wel bij ons komen zonder dat je eerst zelf goed bezig moet zijn.

Hoe zit dat nu met dat wandelen?

Nu is het wandelen na de maaltijd een wat complexer ding. Is het eigenlijk wel gezond om te wandelen rond het eten? en indien dat zo is dan voor of na de maaltijd?

De diepte in

We gaan een stukje de diepte in om te kijken hoe je lichaam eigenlijk werkt als we eten. Ik ben altijd fan om dingen eerst zo simpel als mogelijk uit te leggen en pas daarna wat meer de diepte in te gaan. Een soort Nijntje gaat wandelen na het eten :d

Reis je mee?

Wanneer je iets eet komt het voedsel van de mond via de slokdarm in de maag. In de maag wordt het voorbewerkt waarna het in porties de dunne darm bereikt. In het begin van de dunne darm, gebeurt de magie. Er worden diverse stoffen toegevoegd met verschillende functies. Voor het Nijntje uitleg stukje houdt ik het er even op dat door deze toegevoegde stoffen de voeding in zulke kleine stukjes geknipt word dat die kleine stukjes door de darmwand heen worden opgenomen in het bloed. Het kleinknippen in de darm om het daarna op te nemen is wat we noemen spijsvertering.

Spijsvertering

Deze spijsvertering kan enkel goed plaatsvinden als het lichaam in een staat van ontspanning is. Deze ontspanning heeft te maken met het zenuwstelsel. Het menselijk zenuwstelsel bestaat uit twee delen de zogenaamde sympaticus (activatie) en de para-sympaticus (ontspanning). Aan de sympaticus zitten alle organen die belangrijk zijn bij een inspanning denk bijvoorbeeld aan de spieren. Aan de para-sympaticus zitten organen die nodig zijn tijdens ontspanning en hier gaat het dan over de darm.

Ontspannen dus

Dus kort door de bocht je darmen kunnen pas goed spijsvertering als jij je ontspant. Dat zo goed bedoelde wandelingetje na de maaltijd is dan misschien goed om je hoofd leeg te maken en te ontspannen maar het hindert wel je spijsvertering. Laat, zo vlak na die maaltijd (de grootste van de dag) , je hele spijsverteringssysteem nu net in volle vaart bezig zijn. Dus wandelen is een goed idee maar beter voor de maaltijd.

Wat je dan wel beter kunt doen na de maaltijd beschrijven we binnenkort in een ander bericht. 

Dieper in de biologie

Nu kun je nog een stuk dieper kijken naar de spijsvertering en dan komt de sfincter van Oddi om de hoek kijken. Nu hoor ik je denken de wat?? De sfincter van Oddi is een kringspiertje dat de toevoer van gal en spijsverteringsenzymen reguleert. In een ander artikel vind je hier binnenkort nog veel meer informatie over.

Mark Keijzers

Mark Keijzers

Therapeut kPNI

Mark is goed in het in begrijpelijke taal uitleggen van complexe processen en systemen. Zo krijg je inzicht in waarom je lichaam doet wat het doet.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?

Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Share This