Het belang van optimale gezondheid

Veel mensen denken dat gezondheid de afwezigheid is van ziekte. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar is dat ook echt zo?

Denk eens mee naar wat er eigenlijk staat. Is het zo dat als je geen ziekte hebt dat je dan gezond bent?

Uiteraard is het dan belangrijk om te kijken naar wat je verstaat onder ziekte. De meeste mensen denken dan direct aan de vele ziektebeelden als diabetes, alzheimer, kanker, etc, etc. Daar hoeven we niet over te praten, want iedereen is het daarover eens. Dit is ziek zijn en geen gezondheid. Hoe zit het dan met hoofdpijn? Een terugkerende verkoudheid? Meerdere keren in een jaar een blaasontsteking? Huiduitslag, allergie voor een levensmiddel, hooikoorts, kalknagel, etc.
Zijn mensen die dit ervaren gezond?

In mijn visie is gezondheid: optimale gezondheid. Het optimaal kunnen functioneren oftewel alles er uit halen wat erin zit. Wanneer je op deze manier kijkt, besef je dat de gemiddelde Europeaan eigenlijk helemaal niet gezond is. Hoeveel mensen ken je die werkelijk écht gezond zijn?

Mijn missie is om mensen te ondersteunen in het nastreven van optimale gezondheid.

Het woord nastreven heb ik hierin bewust gebruikt. Ik geloof dat echte optimale gezondheid niet gaat om de eindbestemming, maar veel meer om de reis erheen. Deze gezondheid zie ik rusten op drie pijlers: voeding, beweging en bewustzijn. Elk van deze pijlers is even belangrijk en ze zijn alle drie nodig voor gezondheid. Gezondheid kan onderuit gehaald worden door elk van deze drie pijlers.

Indien je op dit moment klachten ervaart, is het erg belangrijk dat je zelf leert inzien waardoor deze ontstaan zijn. Bij Melioro hebben we geleerd om mensen hierin inzicht te geven door gezamenlijk een tijdlijn te maken waarin we alle klachten, signalen en symptomen op een rij zetten. Wanneer dit lijstje compleet is, gaan we voor elke klacht aangeven vanaf welke leeftijd ongeveer de klachten begonnen zijn. Wanneer je dit voor alle klachten hebt gedaan, ontstaat er een inzicht in de ontwikkeling van klachten. In dit schema geven we dan ook aan waar perioden van stress (zowel lichamelijk als mentaal) zijn geweest. In de nu gemaakte tijdlijn kun je dan zien welke werkingsmechanismen in het lichaam uit balans zijn gegaan (homeostase) en wat de gevolgen daarvan zijn geweest. Het lichaam doet nooit zomaar iets en is constant bezig om zorg te dragen voor overleving.

Uit dit inzicht stellen wij dan een behandelplan voor om vanaf de juiste plaats de juiste werkingsmechanismen in het lichaam te ondersteunen zodat uiteindelijk het lichaam zelf weer terug in homeostase kan komen oftewel zodat het lichaam zelf de schade kan herstellen.

Waarom doe ik wat ik doe?

Het verbeteren van mensen hun gezondheid doe ik niet omdat ik nu eenmaal een inkomen moet verdienen. Er is bij mij altijd al een fascinatie geweest rondom voeding. Ons lichaam is wonderlijk. Er zijn zoveel processen die plaatsvinden en die zijn zo complex. Heel veel weten we nog niet over hoe ons eigen lichaam werkt. We bestaan uit zo ongeveer 2 miljard cellen waarbij elk van die cellen op diverse manieren communiceren met al die andere individuele cellen. Elke cel is een volledig zelfstandig functionerende eenheid. Al deze processen en nog zoveel meer waar we nog geen weet van hebben (zo zijn er meer bacteriën in ons lichaam dan cellen en kun je je zelfs afvragen of die niet de macht en controle hebben maar dat is iets voor een eigen blog-artikel).

Al deze wonderlijke dingen doet het lichaam van de grondstoffen die we dagelijks tot ons nemen. Ons voedsel. Als je er nuchter naar kijkt lijkt dat bizar. We stoppen ons hier in het welvarende West-Europa dagelijks vol met voedingsmiddelen die zo compleet anders zijn dan waarvoor ons lichaam is ontworpen. Bijvoorbeeld al die kunstmatig gemaakte stoffen uit het laboratorium als conserveringsmiddelen kleurstoffen smaakstoffen zoetstoffen etc, etc. Het is alsof ons lichaam een zeer complexe en ongelooflijk fijn afgestemde machine is die zeer bijzondere en gevarieerde grondstoffen nodig heeft. En wij gooien dagelijks handenvol troep in die machine. Wonder boven wonder blijft het nog steeds functioneren. Oké, niet optimaal en regelmatig mankeert er iets aan het apparaat, maar we blijven er troep in gooien en dan repareert het zichzelf ook nog eens vanzelf. Werkelijk wonderlijk!

Zodra je het lichaam de stoffen geeft die het nodig heeft en de stoffen die het niet kan verwerken (oftewel het belasten) weg laat zul je merken dat het weer veel beter gaat functioneren. Dit is merkbaar binnen enkele dagen.

Ik zou je willen uitdagen een dag of tien je voeding echt aan te passen en ik kan je garanderen dat je echt versteld zult staan van wat je ervan merkt. Hoe je echt anders en goed in je vel zult zitten. Dat motiveert. Niet enkel omdat dat nu eenmaal de verstandigste keuze is, maar omdat je zelf ervaart hoeveel beter je je kunt voelen. Uiteraard heb je de kennis nodig om te weten wat je lichaam nodig heeft. Wat ondersteunt het lichaam en wat belast het? Hierover kun je op onze website www.melioro.nl veel informatie vinden en ik zal in diverse artikelen steeds meer hierover vertellen. Dát is mijn passie. Jou uitleggen wat jouw lichaam nodig heeft. Dat is geen hogere wiskunde, maar enorm logisch als je het eenmaal weet.

Wil je nu weten wat jouw lichaam nodig heeft? Want iedereen is uniek, stuur mij dan gewoon een e-mail of pak de telefoon en bel. Mark@melioro.nl of 06-22499143 en ik kijk graag met jou samen naar hoe we jouw voeding kunnen verbeteren. Geen zorgen, ik ga je niet een streng dieet geven. Ik ga je uitleggen wat jouw lichaam nodig heeft en wat het belast. Voeding hoeft echt niet perfect en streng. Ik zal je vragen eens drie dagen op te schrijven wat je nu werkelijk eet en drinkt en dan gaan we dat samen bekijken.

Dat hoeft echt geen dure aangelegenheid te zijn. Vaak kan ik je in een enkel consult al heel veel tips geven en je op weg helpen. Voedingsconsulten worden ook nog eens voor iedereen in Nederland vergoed vanuit de basis verzekering.

Neem contact met mij op en ik kijk vrijblijvend met jou mee naar de mogelijkheden.

Optimale gezondheid is echt niet moeilijk te bereiken. Dat wil jij toch ook?

 

Mark Keijzers

0622499143

mark@melioro.nl

Share This