Ondanks we vaak (kunnen) klagen over het weer in Nederland, hebben we gemiddeld toch zo’n 1.521 uren zon. Dit komt overeen met 126 dagen, ofwel zo’n 4 maanden. Naast de zon in Nederland, zoeken ook veel Nederlanders de buitenlandse zon in de vakantie. De zon kan onze grootste vriend, maar ook onze grootste vijand zijn. Wat betreft vitamine D, is de zon de grootste leverancier. Althans, is dat wel zo?
Vitamine D wordt ook wel calciferol genoemd. Het bestaat uit twee soorten: vitamine D2 (ergocalciferol, plantaardig) en vitamine D3 (cholecalciferol, dierlijk). Vitamine D2 wordt verkregen uit bepaalde gisten en schimmels die worden bestraald met ultra violet licht. Vitamine D3 is de natuurlijke variant, en bevindt zich in vetrijke dierlijke producten, zoals haring, makreel, zalm, vislever en eigeel. In kleinere mate komt het voor in melk en vetrijke melkproducten, zoals slagroom, boter en kaas. De grootste hoeveelheid vitamine D3 wordt inderdaad door ons lichaam aangemaakt vanuit zonlicht.
Maar ja, we leven binnen, werken binnen en áls we buiten komen moet de zon hoog genoeg staan, moet de lucht ook nog eens schoon zijn en zo zijn nog wat meer voorwaarden. Kortom, hoe kunnen we optimaal gebruik maken van de zon? Wanneer we de zon als vitamine D bron willen gebruiken is de hoeveelheid kleding van belang. De UV-B straling van de zon worden opgevangen door de huid om vitamine D uit te maken. Het is natuurlijk logisch dat hoe minder huid er bedekt is, hoe meer vitamine D er aangemaakt wordt. Daarnaast is de huidskleur ook belangrijk: hoe donkerder de huid, hoe minder vitamine D er wordt aangemaakt en dus moeten er meer zonuren worden gemaakt.
Het is ook belangrijk om te weten dat de huid pas vitamine D gaat aanmaken, wanneer er UV-B straling door de ogen wordt opgevangen. Een (zonne)bril beschermt de ogen tegen deze straling, waardoor het proces van de aanmaak van vitamine D niet wordt gestart. Daarnaast is het gebruik van zonnebrand ook een factor wat de aanmaak van vitamine D belemmert. Een zonnebrand met factor 8 zorgt ervoor dat de aanmaak van vitamine D met 97,5 % afneemt. Dit wil niet zeggen dat we nooit meer zonnebrand mogen gebruiken, want dit beschermd de huid wel tegen de UV-B straling. Daarnaast maakt een verbrand huid ook geen vitamine D aan, totdat de roodheid weggetrokken is.