Echte rust op vakantie
Vakantie is de tijd om meer rust te vinden. Rust in het hoofd en rust in het lijf. Dat kan door zowel op een actieve manier rust te zoeken, bijvoorbeeld in het bos, maar ook door gewoon lekker te zitten met een goed boek. Hoe krijg je eigenlijk meer rust in je lijf?
1. Zorg voor minimaal 8 uur slaap
Slaap zorgt ervoor dat je lichaam zich weer kan herstellen en de homeostase weer terug kan vinden. Organen krijgen allemaal de tijd om zich te regenereren en je brein heeft de tijd om een en ander te verwerken. Lees ook hier meer over slaap.
2. Eet minimaal 500 gram groente per dag
En liever nog minimal 500 gram erbij! Ons lichaam heeft veel aan veel bulk voeding en haalt ook nog eens de belangrijke vitamines, mineralen en vezels uit de groente. Tegenwoordig haalt de gemiddelde Nederlander zo’n 200 gram groente per dag, maar dat mag echt wel meer zijn.
Bereid je groenten bijvoorbeeld door te koken of te stomen en daarnaast kun je nog een salade serveren. Niet alleen lekker, maar ook goed voor de variatie en dus voor de hoeveelheid voedingsstoffen!
3. Ga de natuur in!
Plan eens een wandeling in de duinen of in het bos. Je zult versteld staan van hoeveel rust er in de natuur te halen valt. Probeer tijdens zo’n wandeling je gedachten lekker te laten gaan en geniet van je omgeving. Zeker wanneer je naar buiten gaat, combineer je de frisse lucht met beweging.
4. Neem rust na de maaltijd
Je spijsvertering vraagt om rust, zeker na een grote(re) maaltijd. Op het moment dat je actief bezig bent na de maaltijd, heeft het lichaam minder de gelegenheid om optimaal spijs te verteren. De welbekende ‘after dinner dip’ is een ideaal moment om ook werkelijk gebruik van te maken. Ga maar eens lekker op de bank zitten of misschien zelfs even met je ogen dicht liggen.
5. Lees een goed boek
Wat is het heerlijk om even alles om je heen te vergeten en weg te kruipen in een boek. Neem ook lekker de tijd en zet er voor jezelf een pot thee bij.
6. Doe eens mee met pilates
Pilates is een combinatie van (krachtige) spieroefeningen om je krachtcentrum te trainen. Je krachtcentrum bestaat uit je bekkenbodem-, buik-, bil-, rug-, middenrif- en heupspieren, ofwel: het fundament van je bewegingen. Door de oefeningen met aandacht uit te voeren train je niet alleen je spieren, maar ook je aandacht en rust in je hoofd.
7. Plan tijd voor jezelf
Met tijd voor jezelf, bedoel ik dan ook tijd voor jezelf. Niet voor een vriendin of bijkletsen met je dochter. Nee, echt voor jezelf. Dat wil zeggen: je kunt doen wat jij wilt op het moment dat jij het wilt. Even geen rekening hoeven houden met iemand anders.

Judith Koster
Orthomoleculair diëtist
Judith is gespecialiseerd in de zeven pijlers van jouw gezondheid. Ze helpt deze vertalen naar jouw situatie, zodat je er praktisch mee kunt werken.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?
Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.
Kan ik je helpen?
Wetenschappelijke onderbouwing
Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.
- dit artikel is niet gebaseerd op wetenschappelijke literatuur waarnaar verwezen kan worden. Alle artikelen van Melioro zijn wel volgens de visie van de kPNI.
0 reacties