Wanneer is ontspanning een belasting van je energiehuishouding?

Hoewel ontspanning meestal als positief wordt gezien, kan het soms een negatieve invloed hebben op je energieniveau. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te veel passief ontspant of niet de juiste technieken gebruikt. Leer hoe je deze valkuilen kunt vermijden om je energie optimaal te behouden.

Ontspanning als belasting

Ontspanning, we associëren het meestal met rust, herstel en het opladen van onze batterijen. Maar wat als ik je zou vertellen dat ontspanning, als het niet op de juiste manier wordt benaderd, een negatieve invloed kan hebben op je energiehuishouding? Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar laten we eens dieper ingaan op hoe ontspanning soms meer kwaad dan goed kan doen.

De valkuilen van passieve ontspanning

Wanneer we denken aan ontspanning, denken we vaak aan passieve activiteiten zoals televisie kijken, scrollen op onze smartphones of lekker op de bank liggen. Hoewel deze activiteiten zeker een plek hebben in ons leven, kunnen ze ook een valkuil zijn. Stel je voor: je hebt een lange werkdag gehad en ploft op de bank om een serie te kijken. Voor je het weet, zijn er uren voorbijgegaan en voel je je loom en uitgeput. Hoe kan dat?

Te veel ontspanning: De gevaren van inactiviteit

Langdurige inactiviteit kan leiden tot verlies van spiermassa en een vermindering van je cardiovasculaire gezondheid. Wanneer je te veel tijd zittend doorbrengt, vertraagt je metabolisme, wat betekent dat je minder energie verbrandt en je je uiteindelijk minder energiek voelt. Dit komt vaak voor bij mensen die, na een drukke dag, denken dat urenlang rusten de oplossing is, maar zich uiteindelijk alleen maar vermoeider voelen.

De psychologische invloeden van overmatige ontspanning

Niet alleen je lichaam, maar ook je geest kan lijden onder te veel passieve ontspanning. Te veel tijd doorbrengen zonder enige vorm van mentale stimulatie kan leiden tot piekeren en mentale vermoeidheid. Stel je voor dat je een weekend niets anders doet dan ontspannen zonder enige vorm van structuur. Dit kan leiden tot een gevoel van onrust en een verminderde motivatie om actief aan de slag te gaan.

Voorbeelden van belasting

Hoewel ontspanning doorgaans wordt gezien als positief, kan het gebrek aan voldoende ontspanning of ineffectieve ontspanningstechnieken juist een negatieve impact hebben op onze energie. Hier zijn enkele manieren waarop ontspanning een belasting kan vormen:

 • Onvoldoende slaap: Slaaptekort is een van de grootste energieverslinders. Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, kan ons lichaam niet voldoende herstellen, wat leidt tot aanhoudende vermoeidheid, verminderde concentratie en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes.
 • Chronische onderbrekingen van rust: Als ontspanningsmomenten vaak worden onderbroken door stressvolle gedachten of externe factoren, kan dit leiden tot een ineffectief herstel. Dit zorgt ervoor dat we niet volledig kunnen opladen, wat onze energiereserves op lange termijn uitput.
 • Niet-passende ontspanningstechnieken: Niet alle ontspanningstechnieken werken voor iedereen. Als iemand ontspanningstechnieken gebruikt die niet effectief zijn voor hun specifieke behoeften, kan dit leiden tot frustratie en een gevoel van uitputting in plaats van herstel.

Het belang van actieve ontspanning

Ontspanning hoeft niet altijd passief te zijn. Actieve ontspanning, zoals een wandeling in de natuur, yoga, of een hobby die je leuk vindt, kan juist bijdragen aan het verhogen van je energieniveau. Deze activiteiten helpen niet alleen om je geest leeg te maken, maar stimuleren ook je lichaam op een manier die bevorderlijk is voor je algehele welzijn.

Balans vinden in ontspanning

De sleutel ligt in het vinden van een balans tussen actieve en passieve ontspanning. Het gaat erom bewuste keuzes te maken in hoe je je vrije tijd doorbrengt. Door actieve vormen van ontspanning in je routine op te nemen, kun je ervoor zorgen dat je je energiehuishouding in balans houdt en niet uitgeput raakt door te veel inactiviteit.

Het gevaar van digitale overload

In onze moderne wereld zijn we voortdurend omringd door digitale apparaten. Het constant checken van e-mails, sociale media en het bingewatchen van series kan je hersenen overbelasten en je slaap verstoren. Slechte slaap leidt tot vermoeidheid overdag en een cyclus van energieverlies. Door digitale consumptie te beperken en bewuste pauzes te nemen van schermen, kun je je energieniveau beter beheren.

Conclusie

Ontspanning is essentieel, maar het moet met mate en bewust worden benaderd. Te veel passieve ontspanning kan je energiehuishouding belasten en leiden tot fysieke en mentale vermoeidheid. Door een balans te vinden tussen actieve en passieve ontspanning en door bewuste keuzes te maken over hoe je je vrije tijd doorbrengt, kun je ervoor zorgen dat je energie behouden blijft en je je vitaler voelt.

Wat kan je hier nu mee?

Het herkennen van de rol van energie in ontspanning is de eerste stap naar een betere balans. Zorg ervoor dat je ontspanning varieert en vermijd te veel inactiviteit. Kies voor actieve vormen van ontspanning die je energie geven en beperk de tijd die je doorbrengt voor een scherm. Investeer in jezelf door bewuste keuzes te maken en je energieniveau te optimaliseren.

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe ontspanning en stress je energiehuishouding kunnen belasten? Laat het ons weten in de reacties hieronder en blijf op de hoogte voor de volgende artikelen in deze serie!

Serie Energie en ontspanning

Dit artikel is onderdeel van een serie

Klik hier voor alle artikelen

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat Melioro onderbouwing ontzettend belangrijk vindt, maken wij gebruik van referentielijsten.

 1. Marrocco, J. (2020). Bruce S. McEwen: the evolution of stress. Stress, 23(5), 497–498. https://doi.org/10.1080/10253890.2020.1803266 
 2. Chiesa, A., & Serretti, A. (2009). Mindfulness-based stress reduction for stress management in healthy people: a review and meta-analysis. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 15(5), 593–600. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0495 
 3. McEwen, B. S., & Wingfield, J. C. (2010). What is in a name? Integrating homeostasis, allostasis and stress. Hormones and behavior, 57(2), 105–111. https://doi.org/10.1016/j.yhbeh.2009.09.011 
 4. Schwaab, J. (2018). *Van Big Bang tot Burnout: Het grote verhaal van de evolutie*. Amsterdam: Prometheus. Link naar boekinformatie
 5. Sapolsky, R. M. (2004). *Why zebras don’t get ulcers: The acclaimed guide to stress, stress-related diseases, and coping*. New York, NY: Holt Paperbacks. Link naar boekinformatie
 6. Selye, H. (1956). *The stress of life*. New York, NY: McGraw-Hill. Link naar boek
 7. Benson, H. (1975). *The relaxation response*. New York, NY: HarperCollins. Link naar boek
 8. Manzoni, G. M., Pagnini, F., Castelnuovo, G., & Molinari, E. (2008). Relaxation training for anxiety: a ten-years systematic review with meta-analysis. BMC psychiatry, 8, 41. https://doi.org/10.1186/1471-244X-8-41 

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

  Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

  Word Energieker met Melioro!

  Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

  Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

   

  Je bent succesvol ingeschreven!

  Pin It on Pinterest

  Share This