Hoe stress je energiehuishouding kan ondersteunen

Niet alle stress is slecht. In sommige situaties kan stress juist een positieve invloed hebben op je energie en prestaties. Leer hoe je de voordelen van stress kunt benutten zonder de negatieve gevolgen te ervaren.

Stress als ondersteuning

Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar het kan in bepaalde contexten juist ondersteunend zijn voor je energiehuishouding. In dit artikel duiken we dieper in op de manieren waarop stress je energiehuishouding positief kan beïnvloeden en hoe je deze voordelen kunt benutten zonder de nadelen te ervaren.

Stress is de stimulator van energie en productiviteit

Hoewel stress vaak als schadelijk wordt beschouwd, kan het in de juiste context juist een positieve invloed hebben op onze energie. Dit concept staat bekend als “eustress” of positieve stress. Laten we eens kijken naar hoe dit werkt.

Verhoogde alertheid en focus

Wanneer je acute stress ervaart, zoals het geval kan zijn bij een belangrijke presentatie op je werk of het organiseren van een groot evenement thuis, triggert dit de vrijlating van adrenaline. Adrenaline maakt ons alerter en meer gefocust, wat ons helpt om taken efficiënter uit te voeren en betere prestaties te leveren. Stel je voor dat je je kinderen op tijd naar school moet brengen, terwijl je je klaarmaakt voor een belangrijke vergadering. Deze stressvolle situatie zorgt ervoor dat je snel en effectief kunt handelen en je wordt energieker door de adrenaline die vrijkomt.

Motivatie en prestaties

Positieve stress kan ons motiveren om doelen te bereiken en uitdagingen aan te gaan. Denk aan de energie en het gevoel van urgentie dat je ervaart als je een deadline nadert. Dit helpt je productiever te zijn en beter te presteren onder druk. Voor actieve mensen betekent dit bijvoorbeeld dat je beter kunt multitasken tussen werk, huishoudelijke taken en sociale activiteiten.

Aanpassing en groei

Blootstelling aan stressvolle situaties kan ons helpen om veerkrachtiger te worden. Door te leren omgaan met stress, ontwikkelen we betere copingmechanismen, wat onze algehele capaciteit om energie te beheren en te behouden verbetert. Dit kan betekenen dat je na verloop van tijd beter om kunt gaan met de drukte van werk en gezin, zonder uitgeput te raken.

De biologische basis van stress en energie

Wanneer je lichaam stress ervaart, reageert het met de productie van hormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen spelen een cruciale rol in de zogenaamde ‘fight-or-flight’ reactie, waarbij energie snel gemobiliseerd wordt om met een bedreigende situatie om te gaan. Dit proces omvat de afbraak van glycogeen in de lever en spieren tot glucose, en het vrijkomen van vetzuren uit vetweefsel.

Acute stress als energieleverancier

Adrenaline zorgt ervoor dat energiebronnen zoals glucose en vetzuren snel beschikbaar komen, wat essentieel is in acute stresssituaties. Stel je voor dat je op het punt staat om een fitnessles te volgen of een belangrijke presentatie te geven. De verhoogde adrenaline- en cortisolniveaus zorgen voor een maximale energieoutput, verhoogde alertheid en betere fysieke prestaties. Deze boost kan je helpen om net dat beetje extra te geven tijdens je training of je presentatie met meer zelfvertrouwen en energie te leveren.

Adaptieve mechanismen bij chronische stress

Bij chronische stress past het lichaam zich aan door efficiënter met energie om te gaan. Dit kan betekenen dat het lichaam energie beter verdeelt en reserveert voor langdurige belasting. Hoewel chronische stress vaak negatieve gevolgen heeft, kan het in sommige gevallen leiden tot een verhoogde energiereserve en verbeterde energie-efficiëntie. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor vrouwen die continu moeten balanceren tussen werk, gezin en persoonlijke verplichtingen. Het is echter altijd waken voor de lange termijn gevolgen want een mens kan maar beperk chronische stress aan en wanneer je “buffer” opgebruikt is ontwikkel je direct klachten op gebieden waar er energie en grondstoffen worden onthouden om de organen die voor de stressreactie noodzakelijk zijn gaande te houden.

Voorwaarden voor positieve stressinvloeden

Om de positieve effecten van stress te behouden, is het essentieel om periodes van stress af te wisselen met voldoende rust en herstel. Dit voorkomt uitputting en zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen en energie kan bijtanken. Een positieve mindset en veerkracht spelen ook een grote rol in hoe stress ervaren wordt en welke impact het heeft op de energiehuishouding. Mensen die stress als een uitdaging zien in plaats van een bedreiging, kunnen beter omgaan met stress en de voordelen ervan benutten. Ondersteunende voeding, voldoende slaap en regelmatige evolutionaire bewegingen ondersteunen een gezonde stressrespons en zorgen ervoor dat het lichaam optimaal kan functioneren tijdens stressvolle periodes.

Praktische toepassingen en voorbeelden

Atleten gebruiken acute stress om hun prestaties te verbeteren door gecontroleerde stressoren in hun training in te bouwen. Dit helpt bij het optimaliseren van hun energieniveau en prestaties tijdens wedstrijden. In beroepen zoals de gezondheidszorg of bij de brandweer, kan gecontroleerde stress de productiviteit en energie verhogen. Dit vergt echter een goed beheer van rustperiodes en herstelstrategieën. In het dagelijks leven kunnen kleine uitdagingen, zoals een last-minute presentatie of een intense workout, helpen om energie te mobiliseren en efficiënt te gebruiken zonder de nadelen van chronische stress.

Samengevat

Stress kan, mits goed beheerd, een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van je energiehuishouding. Acute stress helpt bij het snel mobiliseren van energie en kan prestaties verbeteren, terwijl aanpassingen aan chronische stress soms leiden tot efficiënter energiegebruik. Het vinden van een balans tussen stress en herstel, ondersteund door een gezonde leefstijl, is essentieel om de voordelen van stress optimaal te benutten zonder negatieve gevolgen.

Wat kan je hier nu mee?

Wanneer je een druk leven hebt, laten we eerlijk zijn wie heeft dat tegenwoordig niet, kan het nuttig zijn om stress te herkennen als een potentieel positieve kracht.

Probeer momenten van acute stress te gebruiken om taken efficiënt te voltooien en uitdagingen met energie aan te gaan. Zorg tegelijkertijd voor voldoende rust en herstel door middel van goede slaap, voeding en ontspanningstechnieken. Door deze balans te vinden, kun je stress gebruiken om je energiehuishouding te ondersteunen en je algehele welzijn te verbeteren.

Binnen ons kenniscentrum blog kun je allerlei tips en informatie vinden. Via de nieuwsbrief kun je op de hoogte blijven van onze programma’s en cursussen en via onze “toolbox” kun je zelf al aan de slag met veel van onze adviezen.

“It’s not stress that kills us, it is our reaction to it.”

(Robert M. Sapolsky, Why zebras don’t get ulcers)

Serie Energie en ontspanning

Dit artikel is onderdeel van een serie

Klik hier voor alle artikelen

Aantekeningen

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat Melioro onderbouwing ontzettend belangrijk vindt, maken wij gebruik van referentielijsten.

 1. Marrocco, J. (2020). Bruce S. McEwen: the evolution of stress. Stress, 23(5), 497–498. https://doi.org/10.1080/10253890.2020.1803266 
 2. Chiesa, A., & Serretti, A. (2009). Mindfulness-based stress reduction for stress management in healthy people: a review and meta-analysis. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 15(5), 593–600. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0495 
 3. McEwen, B. S., & Wingfield, J. C. (2010). What is in a name? Integrating homeostasis, allostasis and stress. Hormones and behavior, 57(2), 105–111. https://doi.org/10.1016/j.yhbeh.2009.09.011 
 4. Schwaab, J. (2018). *Van Big Bang tot Burnout: Het grote verhaal van de evolutie*. Amsterdam: Prometheus. Link naar boekinformatie
 5. Sapolsky, R. M. (2004). *Why zebras don’t get ulcers: The acclaimed guide to stress, stress-related diseases, and coping*. New York, NY: Holt Paperbacks. Link naar boekinformatie
 6. Selye, H. (1956). *The stress of life*. New York, NY: McGraw-Hill. Link naar boek
 7. Benson, H. (1975). *The relaxation response*. New York, NY: HarperCollins. Link naar boek
 8. Manzoni, G. M., Pagnini, F., Castelnuovo, G., & Molinari, E. (2008). Relaxation training for anxiety: a ten-years systematic review with meta-analysis. BMC psychiatry, 8, 41. https://doi.org/10.1186/1471-244X-8-41 

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

  Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

  Word Energieker met Melioro!

  Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

  Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

   

  Je bent succesvol ingeschreven!

  Pin It on Pinterest

  Share This