Recept afdrukken
No ratings yet

Amandel humus

Een veelzijdige dip met een hoge nutriënten dichtheid
Voorbereidingstijd10 minuten
wellen6 uur
Totale tijd10 minuten
Gang: Bijgerecht, Saus
Leefstijl: kPNI, Veganistisch, Vegetarisch
Allergeen: Noten
Bundel: Herfst challenge, Lente challenge
Pijler: Voeding
Porties: 8 porties
calorieën: 290kcal

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen
  • 60 ml olijfolie
  • 180 ml water
  • 60 ml citroensap ongeveer 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 3 gram himalaya zout
  • 2 gram zwarte peper
  • 10 gram kurkuma vers geraspt
  • 100 gram hennepzaad gebroken of gemalen

Instructies

Voorbereiding

  • zet de amandelen in een pot of bakje onder ongeveer 1 cm water in de koelkast. Laat de noten op deze manier minimaal 6 uur onder water staan en idealiter 12 uur lang. Na het wellen laat je het water weglopen en de amandelen uitlekken.

Humus bereiden

  • Schil de kurkumawortel en rasp de wortel fijn. LET OP: de wortel kleurt sterk geel dus pas op je handen!
  • Voeg alle ingrediënten in een blender maar laat de helft van het water ( = 90 ml) achterwege. Zet de blender aan op een hoge stand en pureer alles totdat er een gladde egale massa ontstaat. Gebruik de rest van het water (dus de andere helft = 90 ml ) in kleine beetjes totdat je de consistentie bereikt van een pate of smeerbare spread.
  • Pas de smaak en kruiden aan je smaak aan.

Nutrition

Calorieën: 290kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 10g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 2g | Natrium: 148mg | Potassium: 216mg | Voedingsvezel: 4g | Suiker: 1g | Vitamine A: 65IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 86mg | Iron: 3mg

 

Judith & Mark

Judith & Mark

Kookgekken

Judith en Mark staan vaak in de keuken om de nieuwste voedingsinzichten direct te vertalen naar recepten.

Heb jij naar aanleiding van dit recept vragen?

Wij kunnen je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Via de onderstaande reactie-functie kun je ons over dit recept vragen stellen. Deze vragen zijn wel voor iedereen te lezen op deze pagina.

Wil je ons nu een persoonlijke vraag stellen dan kun je ons altijd een email sturen via: info@melioro.nl

 

6 Reacties

    • Mark Keijzers

      Ja hoor dat is geen enkel probleem. Enkel de cashew en pinda raden we af, alle andere noten zijn prima!

      Antwoord
  1. Tonny Heller

    Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast? Kan ik op dag 3 al extra maken en dat op deze dag nog gebruiken?

    Antwoord
    • Mark Keijzers

      Hoi Tonny, je kunt dit gerecht in de koelkast meestal wel ongeveer 5 dagen bewaren. De smaak kan na een aantal dagen de koelkast zelfs wel sterker worden in verband met de verse kurkuma. Ook kun je dit gerecht invriezen voor nog langer bewaren. Een handige tip daarvoor is het invriezen in “ijsblok-vormpjes” en wanneer het is bevroren de blokjes in een bakje in de vriezer bewaren. Op die manier kun je makkelijk en snel losse porties uit de vriezer halen.

      Antwoord
  2. Tonny Heller

    Wat is de functie van het wellen? En is het erg om dit niet te doen?
    Ben namelijk vergeten om gisteravond de amandelen in water te zetten. Staan er nu net in en ga over een paar uurtjes het smeersel maken

    Antwoord
    • Mark Keijzers

      Het wellen van noten is ervoor zodat de noten zich volzuigen met water en dan kun je ze makkelijk verwerken tot een mooie pasta of zelfs zalf.
      Indien je korter laat wellen kun je een wat korreliger en grover eindresultaat krijgen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Share This