Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Geroosterde broccoli uit de oven

Broccoli is een geweldige groente als bijgerecht. Het is makkelijk te bereiden, vraagt weinig voorbereiding en wanneer je het in de oven bereid heb je effectief bijna geen bereidingstijd. Het past bij heel veel gerechten en met kruiden kun je er werkelijk alle kanten mee op.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd25 min
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Groente
Leefstijl: kPNI, Ovo-vegetarisch, Veganistisch, Vegetarisch
Seizoen: Herfst, Zomer
Bundel: Starterkit
Dieet: Ketogeen, Verantwoord Vasten
Porties: 1 portie
calorieën: 355
Auteur: Mark Keijzers

Ingrediënten

  • 250 gram Broccoli
  • 30 gram olijfolie
  • 2 gram himalaya zout
  • 2 gram zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Broccoli snijden en schoonmaken

  • Snijd de roosjes van de stronk. Grote roosjes snijd je vanaf de onderkant in twee of vier stukken.
  • Snijd een plakje van de onderkant van de stronk.
  • Schil de stronk, gewoon door er met een mes dunne plakjes vanaf te snijden.
  • Snijd de stronk in plakjes of blokjes. Maak ze niet te groot, zodat ze net zoals de roosjes snel gaar zijn.
  • Doe alles in een vergiet en spoel het even af onder de kraan. Nu ben je klaar met broccoli snijden en schoonmaken en kan de groente in de pan!

Roosteren in de oven

  • Plaats de stukken broccoli in een ovenschaal.
  • Giet er een royale scheut olijfolie over en verdeel dit over de stukken groente.
  • Op smaak brengen met grof gemalen zwarte peper en wat zout.
  • Schuif het in de oven. Na een minuutje of 15 tot 25 is het prachtig gaar en krokant geroosterd. Met een vork kun je de gaarheid testen. Zodra je de broccoli makkelijk kunt inprikken kan het gerecht uit de oven. Let goed op dat alle stukken gaar zijn. Sommige ovens hebben zones die heter worden dus controleer goed alle stukken.
  • Serveer in een aparte schaal als bijgerecht.

Notities

Enig voorwerk is natuurlijk altijd nodig, maar broccoli snijden en schoonmaken is niet lastig en hoeft ook niet langer te duren dan het koken. In principe is broccoli namelijk van a tot z eetbaar. In Italië worden bijvoorbeeld ook wel de bladeren gegeten. In Nederland is dat echter wat minder bekend. Hier krijgen we nog vaak de vraag of de stronk van broccoli eetbaar is. Dat is dus inderdaad zo. Sterker nog, de stronk is misschien wel het lekkerste gedeelte: zacht, romig en mild van smaak. Wel moet je ‘m soms licht schillen voor het koken, zoals we hieronder beschrijven.

Nutrition

Calorieën: 355kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 7g | Vet: 31g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 0mg | Natrium: 858mg | Potassium: 790mg | Voedingsvezel: 7g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1555IU | Vitamin C: 223mg | Calcium: 118mg | Iron: 2mg

Judith & Mark

Judith & Mark

Kookgekken

Judith en Mark staan vaak in de keuken om de nieuwste voedingsinzichten direct te vertalen naar recepten.

Heb jij naar aanleiding van dit recept vragen?

Wij kunnen je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This