Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Gestoofde broccoli

Broccoli is een geweldige groente als bijgerecht. Het is makkelijk te bereiden, vraagt weinig voorbereiding en wanneer je het stoomt behoudt het veel voedingswaarde. Het past bij heel veel gerechten en met kruiden kun je er werkelijk alle kanten mee op. Indien je de broccoli meer smaak wilt meegeven is stoven een goede optie.
Voorbereidingstijd5 min
Kooktijd15 min
Totale tijd20 min
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Groente
Leefstijl: kPNI, Ovo-vegetarisch, Veganistisch, Vegetarisch
Bundel: Starterkit
Dieet: Ketogeen
Porties: 1 portie
calorieën: 90kcal

Ingrediënten

  • 250 gram Broccoli
  • 2 gram himalaya zout
  • 2 gram zwarte peper

Instructies

Broccoli snijden en schoonmaken

  • Snijd de roosjes van de stronk. Grote roosjes snijd je vanaf de onderkant in twee of vier stukken.
  • Snijd een plakje van de onderkant van de stronk.
  • Schil de stronk, gewoon door er met een mes dunne plakjes vanaf te snijden.
  • Snijd de stronk in plakjes of blokjes. Maak ze niet te groot, zodat ze net zoals de roosjes snel gaar zijn.
  • Doe alles in een vergiet en spoel het even af onder de kraan. Nu ben je klaar met broccoli snijden en schoonmaken en kan de groente in de pan!

Stoven

  • Zet de groente half onder water (of ander vocht; bouillon is ook zeer geschikt), voeg eventuele kruiden toe en reken een kooktijd van 8 tot 15 minuten. Voeg de roosjes pas halverwege toe voor een lekker afwisselende textuur.
  • Serveer in een aparte schaal als bijgerecht.

Notities

Enig voorwerk is natuurlijk altijd nodig, maar broccoli snijden en schoonmaken is niet lastig en hoeft ook niet langer te duren dan het koken. In principe is broccoli namelijk van a tot z eetbaar. In Italië worden bijvoorbeeld ook wel de bladeren gegeten. In Nederland is dat echter wat minder bekend. Hier krijgen we nog vaak de vraag of de stronk van broccoli eetbaar is. Dat is dus inderdaad zo. Sterker nog, de stronk is misschien wel het lekkerste gedeelte: zacht, romig en mild van smaak. Wel moet je ‘m soms licht schillen voor het koken, zoals we hier beschrijven.

Nutrition

Calories: 90kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 7g | Fat: 1g | Saturated Fat: 0g | Cholesterol: 0mg | Sodium: 858mg | Potassium: 790mg | Fiber: 7g | Sugar: 4g | Vitamin A: 31.1% | Vitamin C: 270.3% | Calcium: 11.8% | Iron: 11.2%

Judith & Mark

Judith & Mark

Kookgekken

Judith en Mark staan vaak in de keuken om de nieuwste voedingsinzichten direct te vertalen naar recepten.

Heb jij naar aanleiding van dit recept vragen?

Wij kunnen je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This