Recept afdrukken
No ratings yet

Guacamole met vega eiwit

Een machtig guacamole recept met extra plantaardige eiwitten
Bereidingstijd10 minuten
optioneel: wellen8 uur
Totale tijd10 minuten
Gang: Bijgerecht
Leefstijl: Vegetarisch
Bundel: Winter challenge
Pijler: Voeding
Porties: 1
calorieën: 1002kcal

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 2 stuks avocado goed rijp
  • 75 gram kikkererwten geweld
  • 2 stuks tomaten goed rijp
  • 20 gram olijfolie
  • 1 takje verse koriander naar smaak
  • 1 stuks limoen
  • 30 gram hennepzaad gebroken of gemalen

Instructies

Voorbereiding kikkererwten

  • Indien je kikkererwten uit glas of blik gebruikt zorg dan altijd dat je een soort koopt op water met zo min mogelijk toevoegingen. Voordat je kikkererwten uit glas of blik gebruikt is het belangrijk dat je ze eerst in een vergiet of zeef goed afspoelt onder stromend koud water. Kikkererwten zijn peulvruchten en geven bepaalde stoffen (saponinen) af die je darmwerking negatief beïnvloeden. Wanneer je ze goed afspoelt beperk je een groot deel van deze invloed.
    Indien je gedroogde kikkererwten koopt dan is het belangrijk dat je deze een nacht in ruim (minstens 5cm water boven de erwten) koud water laat staan (wellen) in een koelkast. Doordat ze de nacht in water staan gaan ze zich volzuigen met water en worden ze zacht. De volgende ochtend is het dan belangrijk dat je ook deze kikkererwten even goed afspoelt onder stormend koud water zodat alle stoffen die uit de erwten gekomen zijn zo veel mogelijk afspoelt en verwijderd.
    Vervolgens moet je de kikkererwten dan nog koken voor je ze kunt gebruiken. Vaak is een half uur in ruim kokend water genoeg om de kikkererwten zacht te maken. Schep eventueel ontstaan schuim van het water af en zorg dat je na het koken de erwten weer afspoelt.
    Snelle methode
    Indien je minder tijd hebt is er een snelle methode maar weet dan wel dat er veel meer spijsvertering verstorende stoffen in de erwten blijven en je dus sneller last kan krijgen van winderigheid en/of gasvorming.
    Voor de snelle methode zet je de kikkererwten een paar centimeter onder water en brengt dit aan de kook. Na 2 minuten koken sluit je de pan en laat je ze 2 uur weken zonder hittebron.
    Na de weektijd breng je ze weer aan de kook. Controleer iedere 10-15 minuten of ze gaar zijn. Voeg zo nodig extra water toe. Ook hier weer goed afspoelen wanneer ze gaar zijn.

Guacamole bereiden

  • Snijd de avocado overlangs door en verwijder de pit. Schep dan met een lepel het vruchtvlees uit de schil.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Zorg dat vooral de knoflook goed fijn gesneden is of gebruik een knoflookpers. Snijd de tomaat in stukjes. 
  • Nu heb je de optie om een guacamole te maken die een egale gladde massa word aan het einde of je maakt een variant waarin je alle ingrediënten in grotere stukjes snijd en die stukjes vervolgens door elkaar mengt. Het verschil in textuur is een totaal ander eindproduct en ook een echt andere smaaksensatie. De ene methode is niet beter dan de andere dus probeer ze beide eens uit en kijk wat jij prettig vind.
  • Als alternatief kun je ook in plaats van pureren het grof fijn prakken met een vork zodat er meer herkenbare stukjes aanwezig zijn voor een ander mondgevoel en smaaksensatie.

Voor een egale guacamole:

  • Pureer alle ingrediënten met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Knijp de limoen uit en gebruik het sap om de guacamole op smaak te brengen en eventueel wat vloeibaarder te maken. Indien je het resultaat te dik vind kun je ook met een klein beetje water een gladder resultaat maken. Soms kan dit een soort "saus" effect geven dat erg goed werkt in sommige recepten. In de basis gebruiken we guacamole als een soort pasta/zalf consistentie.
    Garneer met de blaadjes van de koriander die je van het takje afhaalt.

Voor een spannende guacamole

  • Snij de avocado, tomaat in stukjes of blokjes. Voeg hieraan de kikkererwten toe met de knoflook en de gesnipperde ui. Je kunt de kikkererwten heel laten of ze met een vork prakken tot kleinere stukjes.
    Gebruik nu de olijfolie en het sap uit de limoen om met een vork alle stukjes door elkaar te scheppen. Indien je van een zuurtje houdt dan kun je ook de limoen schillen en deze in kleine stukjes snijden die je dan vervolgens met de rest meeschept. Dit geeft wel een smaaksensatie die niet iedereen prettig vind maar kan zeer de moeite waard zijn.
    Schep nu ook het hennepzaad door de guacamole. Je kunt het hennepzaad in een keukenmachine, blender of koffiemolen zo fijn mogelijk malen of juist grof laten voor meer textuur in je guacamole.
    Voeg aan het einde de blaadjes van het takje koriander toe als garnering en smaak.
    Door het limoensap zal de avocado minder snel bruin kleuren bij het bewaren.

Serveren

  • Serveer de guacamole op een wrap of door een salade. Je kunt het zelfs als los gerecht opeten zeker wanneer je het bereid in de grove variant.

Notities

Kikkererwten: Door het weken wordt het gewicht van de kikkererwten bijna verdubbeld. Een gewicht van 350 gram droge kikkererwten levert 600 gram natte erwten op. Dus je hebt 350 gedeeld door 6 = 58,33 gram gedroogde kikkererwten nodig om 100 gram natte te verkrijgen. In het recept gebruiken we het gewicht van gewelde en gekookte kikkererwten die uitgelekt zijn.
Avocado: Voor 2 avocado's rekenen we 300 gram vruchtvlees als richtlijn

Nutrition

Calorieën: 1002kcal | Koolhydraten: 59g | Eiwit: 25g | Vet: 80g | Verzadigd vet: 10g | Natrium: 32mg | Potassium: 1834mg | Voedingsvezel: 29g | Suiker: 10g | Vitamine A: 661IU | Vitamin C: 39mg | Calcium: 140mg | Iron: 8mg
Judith & Mark

Judith & Mark

Kookgekken

Judith en Mark staan vaak in de keuken om de nieuwste voedingsinzichten direct te vertalen naar recepten.

Heb jij naar aanleiding van dit recept vragen?

Wij kunnen je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Via de onderstaande reactie-functie kun je ons over dit recept vragen stellen. Deze vragen zijn wel voor iedereen te lezen op deze pagina.

Wil je ons nu een persoonlijke vraag stellen dan kun je ons altijd een email sturen via: info@melioro.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept beoordeling




Share This