Brandnetel

door | mei 21, 2022 | Ingredient | 0 Reacties

Iedereen kent wel de brandnetel maar lang niet iedereen heeft het wel eens geproefd.

De brandnetel is een zeer nuttige plant en heeft al vele generaties voorouders gediend in de keuken en het medicijnkastje.

Op deze pagina vind je wat meer informatie over deze mooie en nuttige plant en hoe je hem kunt toepassen.

Keuken

In de keuken kun je brandnetel gebruiken als groente.

De groene toppen zijn het lekkerste om te gebruiken in de keuken omdat de bladeren stugger en bitter kunnen worden naarmate ze ouder worden. Zodra de brandnetel gaat bloeien zal de smaak sterker en bitterder worden. Er zijn mensen die deze smaak juist waarderen maar de meeste mensen zullen de jonge toppen (ongeveer de eerste 10-20 cm) van de plant voor de bloei het lekkerste vinden.

Roerbakken

Je kunt brandnetel roerbakken zoals je bijvoorbeeld verse spinazie gebruikt. Verhit een pan met wat roomboter of kokosvet. Voeg wat toppen van de brandnetel toe en roer totdat ze geslonken zijn.

Thee

Brandnetel is erg geschikt om er thee van te zetten. Je kunt hiervoor de brandnetel bladeren drogen maar ook vers zijn ze zeer geschikt. ongeveer 10 minuten laten trekken geeft een goede thee. Ze zijn heerlijk om te combineren met bijvoorbeeld verse munt.

 Pesto

Wanneer je zelf pesto maakt dan is brandnetel ook een erg lekkere toevoeging.

Salade

Je kunt brandnetel ook prima in een salade verwerken. Nu hoor ik je direct denken AUW! uiteraard is het niet handig de verse bladeren zo door een salade te mengen en het aan je gasten voor te schotelen. Maar wanneer je de bladeren van de brandnetel een aantal keren goed bewerkt met een deegroller dan prikken ze niet meer en kun je ze door een salade verwerken. Een leuk recept om met kinderen eens stil te staan waarom en hoe een brandnetel nu eigenlijk “prikt”.

Smoothie

Brandnetel kun je vers heel goed door een smoothie verwerken. Het geeft een kruidige en frisse smaak. De combinatie met citroen is een klassieke maar de brandnetel smaal combineert zeer goed bij veel producten.

Tuin

In de tuin kom je brandnetel tegen op plaatsen waar veel stikstof in de bodem aanwezig en beschikbaar is. Dit is ook een van de redenen dat je hem vaak vind op plaatsen waar mensen veel honden uitlaten. De brandnetel is een van de “pionier” soorten van de natuur die voedselrijke gebieden snel domineert. Zodra de natuur een tijd ongerept haar gang heeft kunnen doen zal de verhoogde concentratie voeding afnemen en zie je vanzelf meer soorten verschijnen.

Grote brandnetel

De Urtica dioica kan van 180 tot 200 cm groot worden. De grote brandnetel heeft een vierkante en borstelige stengel en komt veel voor in goed bemeste bodems (bij moestuinen, akkerranden en bij composthopen). Daarnaast hangen de bloemtrossen van de grote brandnetel in okselstandige varen (horizontaal). De bladeren van deze plant worden 5 tot 10 cm lang.

Kleine brandnetel

De Urtica urens wordt minimaal 10 tot maximaal 60 cm hoog. Ook de bladeren zijn kleiner, donkerder groen en hebben een lichte glans. Verder zijn de zaagtanden groter, en staan de bloemtrossen dus rechtop. Een overeenkomst van de brandnetelsoorten is dat ze beide brandharen hebben, zowel aan de stengel als aan de bovenkant en de rand van het blad.

Groenbemester

In de tuin kun je van brandnetel een “gier” maken en zo je planten extra voedingstoffen te geven. Ook zijn er diverse middeltjes die je kunt maken van brandnetel tegen “plaag”dieren in de tuin

Insecten

Diverse soorten vlinders leggen hun eitjes op de brandnetel dus het is ook een nuttige plant voor diverse insectensoorten

 

Natuur

In de natuur neemt de brandnetel een belangrijke en interessante plaats in. Onderstaand vind je enkele links naar goede achtergrondinformatie

 Het belang van de brandnetel – Vroege vogels – tekst en radiolink

Het belang van de brandnetel – Vroege vogels – korte tekst en video link

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This