Neutrale wraps

door | 6 reacties

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Neutrale wrap

Een verantwoord vasten recept voor een neutrale wrap
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd20 min
Rust tijd15 min
Totale tijd35 min
Gang: Lunch, Ontbijt
Leefstijl: kPNI, Veganistisch, Vegetarisch
Bundel: Herfst challenge, Lente challenge, Winter challenge, Zomer challenge
Dieet: Verantwoord Vasten
Pijler: Voeding
Porties: 4 porties
calorieën: 147kcal

Ingrediënten

  • 160 ml water heet
  • 110 gram lijnzaadmeel fijn gemalen
  • 3 gram himalayazout

Instructies

  • Breng het water in een middelgrote pan aan de kook
  • Voeg het zout en het lijnzaadmeel toe. Zet de hittebron uit en meng direct alles met ene houten lepel, totdat het lijnzaad al het water heeft opgenomen. Terwijl je roert zal er een deeg vormen welke uiteindelijk niet meer aan de pan zal plakken. Het duurt maximaal ongeveer 1-2 minuten.
  • Haal het deeg uit de pan en plaats het op een oppervlakte waar het niet aan plakt (b.v. een siliconenmat of vetvrij bakpapier). Wanneer het deeg koud genoeg is om aan te raken verdeel het dan in 4 gelijke porties.
  • Rol elke deegbal uit tussen twee velletjes vetvrij bakpapier (zodat het deeg niet plakt aan de ondergrond of aan de deegroller). Het beste is het als de wrap ongeveer 1,5 mm dik is. Vaak is de wrap dan ongeveer een ruime 20cm in diameter.
  • Verwarm een goede gietijzeren pan (of een anti-aanbak variant) op een middelhoog vuur. Leg vervolgens een wrap per keer in de hete pan en bak de wrap voor 60 - 90 seconden, afhankelijk van je pan en temperatuur. Draai de wrap om en herhaal het bakken voor 30 - 60 seconden. Bak de wraps niet te gaar anders worden ze knapperig. De wraps moeten drogen maar wel zacht en rolbaar blijven.
  • Plaats de gebakken wraps op een bord of koelrek. Je kunt ze warm of koud serveren, ze blijven flexibel en dat maakt ze erg veelzijdig.
  • Serveer 1 wrap per portie met eventueel beleg of vulling naar keuze afhankelijk van het totale recept
  • Bewaar overblijvende (afgekoelde) wraps in een luchtdicht bakje in de koelkast voor maximaal 4-5 dagen. Indien je ze langer wilt bewaren dan kun je ze invriezen in een luchtdichte verpakking met een velletje bakpapier tussen elke wrap (zodat ze niet aan elkaar plakken) Ingevroren kun je ze tot een maand lang bewaren.

Notities

In plaats van lijnzaadmeel, kun je ook gebroken lijnzaad fijn malen in een blender, vijzel of koffiebonenmolen.
Als beleg kun je bijvoorbeeld amandelhumus of macadamia-humus gebruiken uiteraard afhankelijk van je maaltijdplan.

Nutrition

Calorieën: 147kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 5g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 301mg | Potassium: 224mg | Voedingsvezel: 8g | Suiker: 1g | Calcium: 70mg | Iron: 2mg
Judith & Mark

Judith & Mark

Kookgekken

Judith en Mark staan vaak in de keuken om de nieuwste voedingsinzichten direct te vertalen naar recepten.

Heb jij naar aanleiding van dit recept vragen?

Wij kunnen je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Via de onderstaande reactie-functie kun je ons over dit recept vragen stellen. Deze vragen zijn wel voor iedereen te lezen op deze pagina.

Wil je ons nu een persoonlijke vraag stellen dan kun je ons altijd een email sturen via: info@melioro.nl

 

6 Reacties

  1. Tonny Heller

    Over uitdagingen gesproken: wat een kliederrecept, sorry! Alles keurig volgens de omschrijving gedaan, maar het deeg kleeft hoe dan ook, niet te rollen.
    Voor mij echt een afhaakrisico, in combinatie met de tijd die je moet inruimen.
    Zijn er werkende mensen die meedoen? Hoe doen jullie dit?

    Antwoord
    • Hoofd admin

      Persoonlijk speel ik dan vaak met iets minder water of juist iets meer lijnzaadmeel. Het blijft vaak even uitproberen. Hoe fijner de lijnzaad gemalen is hoe meer vocht het kan opnemen en hoe minder het zal plakken.

      Wat zijn jullie ervaringen in de praktijk met dit recept? Heeft iemand tips die voor hem/haar werken? We hebben enkele hele enthousiaste ervaringen gehoord maar laat vooral weten hoe het voor jou ging.

      Antwoord
  2. Rineke Keijzers

    Ik vond de wraps geweldig! Het kleeft maar uitrollen tussen twee vellen bakpapier ging prima. Vooral niet te grote en te dunne wraps willen maken. Bij het bakken in de pan heb ik wel bij iedere wrap een beetje kokosolie gebruikt tegen het plakken. Je moet even de smaak te pakken krijgen maar als je het in de vingers hebt heb je ook wel echt een lekkere wrap om je tapenade op te smeren.

    Antwoord
  3. Tonny Heller

    Eens, dat het heerlijk smaakte!
    De bereiding is lastig en tijdrovend. Bij een overvolle agenda is ‘t vrijwel niet te doen

    Antwoord
  4. Ilse Broodman

    Kok van ilse is er niet aan toe gekomen. De recepten zijn erg bewerkelijk en omdat er geen goede vervanging voor lijnzaadmeel was een dag gedubbeld

    Antwoord
    • Hoofd admin

      Bedankt voor je feedback. Het bewerkelijke deel begrijpen we. Indien je geen lijnzaad wilt gebruiken dan kun je inderdaad dit recept beter vervangen voor iets anders. Nu hebben we je hier al over gesproken maar in zulke situaties horen we dit altijd graag en helpen we je een alternatief vinden.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This