Rokerige bloemkoolsteaks
Een plantaardige variant op een steak die allerlei variatie mogelijkheden geeft. Heerlijk als bijgerecht maar ook om een maaltijd omheen te maken. Wat dacht je van de volgende BBQ?
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd25 minuten min
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Groente
Leefstijl: kPNI, Veganistisch, Vegetarisch
Bundel: Lente challenge, Starterkit
Pijler: Voeding
Porties: 2 porties
calorieën: 817kcal
Bloemkoolsteaks & gebakken champignons
- 1000 gram bloemkool 1 grote
- 50 gram kokosolie of grasboter
- 5 gram Gerookt paprikapoeder
- 2 gram Zwarte peper
- 2 gram himalayazout
- 250 gram paddestoelen
- 200 gram ui
- 40 gram rucola
- 40 gram tuinkers of waterkers
- 20 gram amandelen
- 20 gram pijnboompitjes
Romescosaus
- 100 gram rode puntpaprika
- 50 gram tomatenpuree
- 30 gram amandelmeel fijngemalen amandelen
- 30 gram extra vierge olijfolie of MCT-olie
- 15 gram appelciderazijn
- 5 gram Gerookt paprikapoeder
- 2 gram himalaya zout
- 2 gram zwarte peper
- 10 gram rode peper van zaadjes ontdaan en grof gehakt
Steaks:
Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd 4 mooie schijven van circa 1,5 centimeter dik uit het midden van de bloemkool. Snijd de rest van de bloemkool in grote, gelijke stukken. Je houdt dus van de bloemkool 4 horizontaal gesneden plakken over, een soort plantaardige steaks.
Verwarm 2 eetlepels kokosolie/boter in een grote wijde pan. Bak de schijven bloemkool-‘steak’ ongeveer 2 minuten per kant op een middelhoog vuur. De kleinere stukjes bloemkool kun je meebakken (of later bakken als er geen plaats is). Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper en zout.
Giet wat water of bouillon in de pan, breng aan de kook en laat de bloemkool nog eens 3 à 4 minuten bakken, tot beetgaar. Je kunt dit testen door er met een vork in te prikken.
Paddestoelen en uien:
Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in partjes of schijfjes.
Snijd de uien in ringen en bak deze in een tweede pan met kokosolie onder voortdurend roeren totdat ze glazig worden en beginnen te kleuren. Voeg daarna de paddestoelen toe en bak de uien en paddestoelen op laag vuur met regelmatig roeren totdat de paddestoelen bruin kleuren en zacht zijn. Breng de paddestoelen en uien op smaak met peper en zout.
Romesco:
Mix alle ingrediënten tot een gladde saus in de blender. Breng op smaak met gerookt paprikapoeder, peper, zout en een teentje geperste knoflook.
Serveer de bloemkoolsteaks met gebakken champignons, romescosaus, rucola en tuinkers. Garneer met wat grof gehakte amandelen en licht geroosterde pijnboompitten.
Calorieën: 817kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwit: 24g | Vet: 62g | Verzadigd vet: 25g | Cholesterol: 0mg | Natrium: 1153mg | Potassium: 2887mg | Voedingsvezel: 21g | Suiker: 24g | Vitamine A: 5570IU | Vitamin C: 339.2mg | Calcium: 275mg | Iron: 6.9mg
0 reacties