
Zalmmoot met chili en limoen
Basisrecept voor het bakken van een moot zalm zonder knapperig korstje. Voor een knapperig korstje zie ......
Porties: 1 persoon
calorieën: 413kcal
Ingrediënten
- 200 gram zalm vers met of zonder huid
- 5 gram kokosolie
- 10 gram roomboter
- 2 gram zeezout naar smaak
- 2 gram peper naar smaak
- 2 gram chilivlokken naar smaak
- 15 gram limoensap
Instructies
- Zorg dat de zalm ontdaan is van schubben. Indien er nog schubben aanwezig zijn kun je een link vinden naar een instructie filmpje onderaan dit recept.
- Droog de zalm met een stukje keukenrol zodat het niet te nat is.
- Indien de zalm nog de huid bevat bestrooi dan de kant zonder huid met wat peper en zout. Bij een zalm zonder huid bestrooi dan beide kanten.
- Leg de zalmmoot ingesmeerd met peper en zout even aan de kant.
- Verhit een pan op het vuur. Gebruik een pan met antiaanbaklaag (idealiter keramisch) of een goede kwaliteit braadpan.
- Zodra de pan heet is, giet dan een klein beetje kokosolie in de pan en beweeg de pan zodat de snel dunner wordende kokosolie over de pan verdeelt wordt.
- Plaats de pan terug op het middelmatig vuur en leg snel de zalm in de pan. Indien de zalm nog huid bevat dan plaats je de zalm met de huid naar beneden. Let op: niet meer aan de zalm komen en rustig laten liggen - ook al plakt hij aan de pan voor je gevoel.
- Voor een zalm op de huid: Kijk goed naar de zijkant van de zalmmoot. Je zult zien dat de zalm gaat verkleuren, waar hij gaar wordt. Je ziet dus aan de zijkant hoever de garing is. Wanneer de garing de bovenkant van de zalm heeft bereikt dan is de zalm klaar.
- Voor een zalm zonder huid: Kijk goed naar de zijkant van de zalmmoot. Je zult zien dat de zalm gaat verkleuren waar hij gaar wordt. Je ziet dus aan de zijkant hoe ver de garing is. Wanneer de garing 1/2 van de dikte van de zalmmoot bereikt draai je met een spatel de zalm heel voorzichtig om en laat je hem weer even met rust in de pan. Let op dat de zalm niet uit elkaar valt
- Voeg een klont roomboter toe aan de pan en laat dit smelten voor de smaak.
- Zodra de zalm bijna geheel gaar is haal je de pan van het vuur en giet je met een lepel nog wat bakvet over de zalm heen zodat hij als het waren een badje krijgt.
- Serveer de zalm voorzichtig met de spatel op het bord en giet een klein beetje bakvet met de lepel over de geserveerde zalm voor extra smaak. Strooi de chilivlokken over de zalm en vlak voor het serveren druppel je het limoensap over de zalm. De duur van het bakken zal enkele minuten zijn maar is sterk afhankelijk van de dikte van de zalm, de hoogte van het vuur en de soort pan. Let op dat je de zalm niet te gaar maakt.
- Als test: De zalm is perfect gebakken als hij in "vlokken" uit elkaar valt op je bord en niet droog is aan de binnenkant. Goede zalm mag een beetje rauw zijn aan de binnenkant net als een goede biefstuk. Dit natuurlijk afhankelijk van de smaak en voorkeur van de persoon.
Notities
Variatie opties
Je kunt een zalmmoot op een aantal verschillende manieren braden. Belangrijk is om er goed voor te zorgen dat de zalm niet droog word. Dit gebeurt wanneer de zalm te gaar is en dus te lang en/of te heet gemaakt is. Je kunt een zalmmoot op de huid bakken zodat deze knapperig wordt en extra smaak geeft. Je kunt de zalmmoot ook zonder huid kopen en dan is het belangrijk om de zalm rustiger te braden en heel voorzichtig om te draaien anders heb je kans dat hij uit elkaar valt. Dit basisrecept kun je op diverse manieren aanpassen door bijvoorbeeld diverse kruiden te gebruiken op de zalm voor het bakken. Ook het soort bakvet geeft een ander resultaat. Probeer het maar eens met kokosvet of ghee als bakvet. Grasgevoerde boter geeft ook een geweldige smaak. Deze hoge kwaliteit soorten boter kun je het beste zo min en kort mogelijk verhitten voor het beste resultaat dus toevoegen vlak aan het einde of zelfs een klontje ervan smelten op de zalm bij serveren. Voor het verwijderen van schubben kun je deze instructie bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=_PVKtayYE_QNutrition
Calorieën: 413kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 40g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 11g | Cholesterol: 131mg | Natrium: 968mg | Potassium: 1019mg | Voedingsvezel: 1g | Suiker: 0g | Vitamine A: 925IU | Vitamin C: 4.5mg | Calcium: 24mg | Iron: 2.1mg