Bioritme, herfst en schermen: is er een verband?

Hoe doe jij dat?

Judith Koster

Op 12/09/2019
"

Lees meer

Bioritme, herfst en schermen: is er een verband?

Het bioritme wordt ook wel interne klok of biologische klok genoemd. Deze interne klok wordt aangestuurd door een gebied in de hersenen: supra chiasmatische nucleï (SCN), in de hypothalamus. Elke lichaamscel heeft speciale klokgenen; die werken in een 24-uurs-en-een-beetje-ritme. Dat maakt dat ons hele systeem in dat bioritme werkt. De SCN is de coordinator van deze processen, en houdt de klokgenen op elkaar afgestemd.

Op deze manier wordt ook het slaap-waakritme geregeld. Zodra er voldoende licht wordt geregistreerd, zijn we wakker en zodra dit afneemt worden we rustig om de slaap te kunnen vatten. Meteen direct kun je hieruit afleiden dat het veranderen van de zomer- naar de wintertijd dus een impact heeft. Ook schermen (dus: het blauwe licht ervan) hebben een flinke impact op ons bioritme omdat ze ons systeem prikkelen om wakker te blijven. 

“De recent ontwikkelde schermen zenden meer blauw licht uit dan de traditionele bronnen, omdat zij gebruikmaken van ledtechnologie. Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren.”

Melatonine vs cortisol

Dat wakker blijven, is overdag natuurlijk de bedoeling. Dit wordt o.a. geregeld door de bekende hormonen melatonine en cortisol. Ben je wakker, dan is melatonine laag en cortisol hoog. Gedurende de dag neemt melatonine toe, waardoor je in slaap kunt vallen. Melatonine is stof met als grondstof het aminozuur tryptofaan. Dit is ook de reden dat je vroeger een beker warme melk kreeg, voor het slapen. Want: daar zit tryptofaan in.

Slapen is luxe

Misschien zou je het niet denken, maar slapen is een luxe voor het lichaam. Het is een luxe om je te rusten neer te leggen, wetende dat je veilig genoeg bent om de slaap te kunnen vatten. Tijdens de slaap mag het immuunsysteem worden geactiveerd om de regeneratiewerkzaamheden uit te voeren. Geen of onvoldoende slaap, resulteert dus kort door de bocht gezegd, in een lagere weerstand. Ofwel: er wordt te veel van ons immuunsysteem gevraagd waardoor het niet optimaal kan functioneren. 
Overdag hoort het immuunsysteem uit te gaan en ‘s avonds mag het aan. Zodra het schemerig begint te worden, is dat al een signaal richting de SCN dat de cocktail van hormonen een andere samenstelling dient te krijgen om die slaap daadwerkelijk te vatten. 

Impact op jouw bioritme

Wanneer je met de natuur mee leeft, met de seizoenen, met het dag-nachtritme, beïnvloed je jouw gezondheid ten positieve. Maar, andere aspecten uit ons moderne leven hebben soms negatieve impact op ons bioritme: 
  • ‘s avonds sporten
  • als het schemert / donker is nog even een zak chips open trekken
  • vaker kleine eetmomentjes op de dag
  • voor het slapen nog even je e-mail checken
  • ‘s avonds nog even een spelletje achter de computer doen
  • samen nog even het 20 uur journaal kijken
De truc is om rekening te houden met jouw ritme en hierop afgestemd te leven. Wil je hier meer van weten en eens kijken wat je kunt doen om jouw bioritme te optimaliseren en daarmee je weerstand verhogen? Misschien is de Maximum Impact Challenge (herfsteditie) wel wat voor jou!
Judith Koster

Judith Koster

Orthomoleculair diëtist

Judith is gespecialiseerd in de zeven pijlers van jouw gezondheid. Ze helpt deze vertalen naar jouw situatie, zodat je er praktisch mee kunt werken.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?

Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Wetenschappelijke onderbouwing

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This