Licht versus donker en het effect op jouw bioritme

Kan licht kwaad dan?

Judith Koster

Op 26/10/2018
"

Lees meer

Het effect van licht op jouw bioritme

 

Een goede nacht slaap, begint op het moment dat je ’s ochtends wakker wordt. 

(Lees ‘m nog eens?)

Het klinkt misschien tegenstrijdig, dat zonlicht overdag je helpt om ’s nachts beter te slapen. In dit artikel wil ik je hier meer over uitleggen. 

Het circadiaanse ritme

Daarvoor wil ik je allereerst meer uitleggen over het circadiaanse ritme. Het circadiaanse ritme is een biologisch ritme, waarvan de cyclus ongeveer een dag duurt. Het circadiaanse ritme beïnvloed bijvoorbeeld ons slaap-waakritme, de hormoonafgifte of de lichaamstemperatuur. 

Het circadiane systeem van jouw lichaam, is niets zweverigs. Het bestaat uit een groepje zenuwcellen, die zich in de hypothalamus bevindt. Dit groepje is een van de 12 kernen van de hypothalamus. 

Door middel van diverse hormonen, wordt ook jouw slaap-waakritme bepaald. De lengte van de dagen, maar ook het soort licht en de intensiteit hiervan, sturen de productie van de hormonen, zoals cortisol, serotonine en melatonine. 

Hoe kan het ochtendlicht mijn slaap verbeteren?

Licht signaleert de hypothalamus (en alle corresponderende organen en klieren), om op te starten. De blootstelling aan licht, specifiek zonlicht, zet je lichaam aan tot de productie van optimale hoeveelheden hormonen en neurotransmitters die overdag jouw biologische klok reguleren. Overdag onvoldoende blootstelling aan licht en te veel bootstelling aan kunstlicht in de avond heeft een negatieve invloed op jouw vermogen om ’s nachts goed te kunnen slapen. Een van de meest belangrijke stoffen die door blootstellen aan licht wordt beïnvloed, is de krachtige neurotransmitter serotonine. 

Lekker-in-je-vel

Serotonine is algemeen bekend om zijn invloed op het gevoel van geluk en het lekker-in-je-vel zitten. Vele antidepressiva rusten op de functie van serotonine. Het heeft een ongelofelijk effect op je stemming en cognitie. Een ander belangrijk aspect om over serotonine op te merken, is zijn cruciale rol bij het reguleren van jouw interne klok.

Wanneer we synchroon leven met de natuur, is onze interne klok goed afgesteld. Maar, wanneer het van slag is, en er is een verstoring in de mate van licht, dan kan de productie van serotonine in in brede zin onze gezondheid hieronder lijden. 

Licht-tekort? 

Tegenwoordig hebben we niet zo goed meer door dat we niet vaak genoeg bloot staan aan licht en eigenlijk lijden als gevolg van een licht-deficientie. Typische binnenverlichting is 100x minder helder dan het buitenlicht op een zonnige dag. Zelfs een bewolkte dag levert 10x meer helderheid dan standaard binnenverlichting. 

De eindjes aan elkaar

Als ik de bovengenoemde feitjes aan elkaar knoop, dan krijg je het volgende: een goede nachtrust, wordt bepaald door de optimale afgifte van hormonen. Dat betekent dat er voldoende blootstelling aan licht overdag dient te zijn, voor de optimale aanmaak van hormonen. 

Judith Koster

Judith Koster

Orthomoleculair dietist

Judith helpt alle 7 pijlers van jouw gezondheid in kaart te brengen. Ze is zeer ervaren in het praktisch optimaliseren van alle aspecten van jouw gezondheid.

Heb jij naar aanleiding van deze les vragen?

Vul eenvoudig het formulier hieronder in, ik beantwoord jouw vraag zo spoedig als mogelijk!

Kan ik je helpen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This