Klokgenen voor tijd en ritme?
Eh…. Klokgenen? Ik hoor het je denken. De zogenaamde ‘circadian clock genes’ zijn belangrijk bij je bioritme. Hiermee wordt bijvoorbeeld je dag/nacht-ritme geregeld. Er zijn zo’n 100 processen bekend in je lichaam, die hun eigen klok en ritme hebben.
Welke lichamelijke processen?
De biologische klok is belangrijk om te reageren op de omgeving en om de homeostase te behouden. Uiteindelijk allemaal voor een ding: overleving. Een systeem dat wordt gereguleerd door de zogenaamde klok-genen is bijvoorbeeld de glucose huishouding, maar ook het dag/nacht-ritme. Daarmee beïnvloeden ze lichaamsfuncties op zowel cellulair als moleculair niveau.
Wat beïnvloedt de klokgenen?
Tegenwoordig leven we in een ‘science fiction-omgeving’ voor ons lichaam. De invloeden van de omgevingstemperatuur die voor ons wordt gereguleerd door centrale verwarming of airconditioning, onze zittende levensstijl, het vaak geconsumeerde hoog-calorisch voedsel, het kunstmatige licht waarin we vertoeven en misschien de ploegendiensten die wij draaien zijn groot.
Neem bijvoorbeeld het hoog-calorische voedsel dat veel wordt gegeten. Het is voeding dat een hoge dichtheid calorieën heeft, zoals bijvoorbeeld een milkshake. In de natuur hebben we altijd een grote bulk voeding moeten eten. Wanneer het lichaam zoveel suikers in de voeding detecteert, denkt het dat er ook een grote lading voeding aan komt. Niks is minder waar. Als wij van een grote milkshake aan het genieten zijn, foppen we ons lijf.
En het gevolg?
Uit de studie van Cedernaes et al blijkt dat acuut slaapgebrek kan leiden tot epigenetische veranderingen in de klokgenen. Een enkele nacht doorhalen kan al de epigenetische veranderingen teweeg brengen. Dit zou dus ook verklaren dat mensen in ploegendiensten op den duur verstoringen in de integriteit van metabole processen, bijvoorbeeld op hormonaal niveau, kunnen ondervinden. Een mogelijk begin van ziektebeelden dus?
Hulp
Vind je het prettig om dit eens door te nemen en te kijken hoe dit op jouw situatie van toepassing is? Wil je dit graag veranderen, maar vind je het prettiger als je daarbij ondersteund wordt?
Neem contact met ons op en we kijken wat voor jou de beste ondersteuning is. Dit kan in een persoonlijk consult zelfs via vergoeding vanuit de basisverzekering. Er is ook regelmatig groepsuitleg en er starten groepstrajecten die dit heel laagdrempelig stap-voor-stap met begeleiding uitvoeren.
Hoe zit dat bij jou?
Dit artikel heb ik geschreven voor jou. Nu ben ik erg nieuwsgierig aangelegd en ben ik erg benieuwd:
Hoeveel problemen met bioritme heb jij? Ga je dingen anders doen na het lezen van dit artikel?
Laat het me weten in een reactie hieronder.
Als je een vraag hebt, stuur me gewoon een berichtje via judith@melioro.nl of deel het voor alle lezers in de reacties bij dit artikel.

Judith Koster
Orthomoleculair diëtist
Judith is gespecialiseerd in de zeven pijlers van jouw gezondheid. Ze helpt deze vertalen naar jouw situatie, zodat je er praktisch mee kunt werken.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?
Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.
Kan ik je helpen?
Wetenschappelijke onderbouwing
Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.
0 reacties