Uitslag Neurotransmitters

Inzicht krijgen in gedrag

Na het invullen van de vragenlijst neuroransmitters kun je hier meer lezen over jouw uitslag

 

Je hebt de uitslag van de door jou ingevulde test in je e-mailinbox ontvangen. De uitslag bestaat uit een 10-tal getallen. Ieder getal zegt iets over een neurotransmitter, waarbij we de volgende marges aanhouden:

Score

 

Dominanties

 • 31-42    = Er is geen verandering nodig, ga zo door
 • 26-30    = Je komt op een punt aan dat je beter kunt functioneren; er meer uit kan halen dan erin zit
 • <25       = We raden je sterk aan om contact te zoeken met een behandelaar

Deficiënties

 • 0-4      = Er is geen verandering nodig, ga zo door
 • 5-10    = Je komt op een punt aan dat je beter kunt functioneren; er meer uit kan halen dan erin zit
 • >10     = We raden je sterk aan om contact te zoeken met een behandelaar

Totaal dominantie

 • <100    = We raden je sterk aan om contact te zoeken met een behandelaar
 • 100-120  = Je komt op een punt aan dat je beter kunt functioneren; er meer uit kan halen dan erin zit
 • >120       = Er is geen verandering nodig, ga zo door

Totaal deficiëntie

 • > 25    = We raden je sterk aan om contact te zoeken met een behandelaar
 • 15-24    = Je komt op een punt aan dat je beter kunt functioneren; er meer uit kan halen dan erin zit
 • < 15       = Er is geen verandering nodig, ga zo door

Wat zegt ieder getal?

Dominantie

Dit geeft aan welke neurotransmitter leidend is en waar dus jouw karakter het meest op zou lijken. Idealiter wil je eigenlijk alle dominantie hoog houden. Dat resulteert in het flexibel op situaties kunnen inspelen en kunt schakelen indien nodig. Je kunt het zien, alsof je het ene uur een gesprek kunt houden met de mensen van de afdeling ‘sales’ en het volgende uur kun je volledig omschakelen en een goed gesprek houden met de mensen van de afdeling ‘HRM’ – totaal andere persoonlijkheden.

 

Is er een dominantie goed?

Prima, dit duidt aan dat je een goed ontwikkeld karakter hebt. Je kunt dus goed schakelen, jezelf flexibel opstellen en jezelf in allerlei situaties aanpassen of je bent heel sterk ontwikkeld op één of meer dominantie(s).

 

Is er een dominantie onvoldoende?

Afhankelijk van de score is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt op het gebied van voeding, inspanning, ontspanning en gedrag al ondersteuning vinden voor een optimale neurotransmitter-status.

 

Deficiëntie

Een deficiëntie van een neurotransmitter, geeft aan dat je onvoldoende grondstoffen (korte termijn) hebt om je flexibel te kunnen opstellen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je onvoldoende scoort in deficiëntie van dopamine; ofwel: de deficiëntie is hoog/rood). Een grondstof voor de aanmaak van dopamine is het aminozuur tyrosine. Eet je onvoldoend tyrosine, omdat het niet of nauwelijks voor komt in je voeding? Dan kun je afleiden dat er een grote kans is dat je ook onvoldoende dopamine kunt aanmaken.

 

Is er een deficiëntie goed?

Prima, dit geeft aan dat je voldoende grondstoffen hebt voor de aanmaak van jouw neurotransmitters.

 

Is er een deficiëntie te groot?

Dit betekent dat je onvoldoende grondstoffen hebt, ofwel onvoldoende grondstoffen voor de aanmaak van jouw neurotransmitters.

 

Wat kan ik NU doen ter verbetering van mijn score?

Voor zowel de dominantie als de deficiëntie kun je zelf al veel invloed uitoefenen. Ga bij jezelf eens na wat een oorzaak zou kunnen zijn van een scheve balans. Zoek het bijvoorbeeld in voeding, inspanning, ontspanning en jouw gedrag. Kun jij jezelf zijn? Eet je voldoende? Kom je aan je rust toe? Werk je juist (te) veel? Heb je een interne ‘slavendrijver’ of kun je niet stil zitten? Vind je het prettig om onder de mensen te zijn, of merk je dat je de laatste jaren je wat meer aan het terugtrekken bent?

 

Met de dingen waar je nu aan denkt, kun je vast wat mee. Je lijf ‘weet’ heel goed aan te geven wat jij eigenlijk nodig hebt. Begin maar eens met even daarbij stil te staan en te voelen. Wat heb je nodig? Waar verlang je naar? Waar heb je zin in? Wat geeft je energie en wat kost je juist energie? Ik durf al bijna zeker te zeggen dat je al een aantal handvatten van je lijf krijgt!

 

Ga dus eens aan de slag met wat jouw lijf eigenlijk tegen je zegt. En ja, natuurlijk moet je hierbij je verstand gebruiken. Ben je inmiddels benieuwd geworden naar wat jij nog meer kunt doen om het onderste uit de kan te halen? Stel ons vragen tijdens het consult of stuur een mail en we kijken natuurlijk even met je mee.

Share This