Een ontstekingsremmend ontbijt? Hier krijg je 5 tips

Of een ontsteking altijd slecht is? Zeker niet!

Judith Koster

Op 31/08/2019
"

Lees meer

Een ontstekingsremmend ontbijt? Hier krijg je 5 tips

Afgelopen week, tijdens de gesprekken is het onderwerp ‘ontstekingsremmende voeding’ regelmatig naar voren gekomen. Daarom leek het me leuk om jou ook mee te nemen in dit onderwerp – maar vooral ook lekker hands-on een paar tips te geven.

Is een ontsteking altijd slecht?

Nee, in tegendeel. Een acute ontsteking is heel belangrijk voor het lichaam. Je kunt het zien als een signaal van de aangedane plek naar het immuunsysteem, waardoor er herstelstofjes naar die plek dienen te worden gestuurd.

Denk maar eens aan pijn, bijvoorbeeld. Dat is een klassiek voorbeeld van een goede ontstekingsreactie. Op zo’n moment denken we vaak aan een grote, kloppende wond (sorry voor de beelddenkers). Maar, een ontstekingsreactie vindt ook plaats op kleinere schaal.

Nu heb je een aantal stofjes die de ontsteking ‘aan’ zetten, maar ook stofjes die de ontsteking weer ‘uit’ zetten. Daarom hierbij 5 tips voor een ontstekingsremmend ontbijt, ofwel: een ontbijt rijk aan ontstekings-uit-stofjes:

Ontstekingsremmend ontbijt 1

Avocado met garnalen

Ook dit recept is simpel en snel. Snijd de avocado overlangs en verwijder de pit. Meng de garnalen met een beetje paleonaise (mayonaise op basis van olijfolie – lekker om zelf te maken!) en breng op smaak met wat peper. Schep de garnalen vervolgens in het holletje van de avocado.

Ontstekingsremmend ontbijt 2

Notencrackers met tonijnsalade

Die notencracker, daar zijn veel mensen erg enthousiast over. Hiervoor maal je 200 gram noten in een keukenmachine fijn. Meng hier 1 ei doorheen, totdat het een soort deegbal vormt. Vervolgens leg je dit tussen twee velletjes bakpapier en rol je het uit tot het deeg een dikte van ca. 2-3 mm heeft (hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de cracker). Zet dit vervolgens ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven (175C).

De crackers kun je in een luchtdichte trommel bewaren. Je kunt ze heel gemakkelijk beleggen met tonijnsalade of met wat stukjes makreel. Lekker om hier bijvoorbeeld nog wat paleonaise bij te doen om het net even wat smeuïger  te maken.

Ontstekingsremmend ontbijt 3

Broccoli-zeewier-scramble

Hiervoor kun je eenvoudig broccoli gebruiken, die je eerder hebt ingevroren. Verwarm een pan op middelhoog vuur en laat er kokosolie in smelten. Voeg vervolgens de broccoli toe en bak dit al roerend tot deze beetgaar is. Voeg er vervolgens wat zeewier aan toe en bak dit tot het gaar is. Tot slot voeg je wat eieren toe en blijf dit al roerend verwarmen tot het ei iets gestold is.

Je kunt hier lekker met kruiden mee variëren om het gerecht een andere smaak te geven. Natuurlijk kun je dit ook koud eten en voeg vooral ook lekker veel andere groenten toe, zoals paddestoelen of uien.

Ontstekingsremmend ontbijt 4

Zoete aardappeltoast met zalmsalade

Op het moment dat je ervoor kiest om meer groenten te eten, dan is het simpel om meer salades of bijvoorbeeld soepen te kiezen. We zijn als ‘Nederlanders’ toch gewend om ‘iets ergens op te smeren’. Dat kan dus mooi met een zoete aardappeltoast. Hiervoor schil je een zoete aardappel, en snijd je deze in plakken van ca. ½ cm. Doe deze in de contactgril tot ze goudbruin en gaar zijn. Beleg de toast nu met bijvoorbeeld wat zalmsalade. Die maak je eenvoudig door zalm te mengen met paleonaise en op smaak te brengen met wat peper. Voeg hier eventueel wat augurk en een rood uitje aan toe voor net wat meer pit.

Ontstekingsremmend ontbijt 5

Avocadomousse

Super simpel & snel om te maken. Halveer de avocado en ontpit deze. Schep het vruchtvlees samen met een banaan en wat cacaopoeder in de blender en mix tot er een mousse ontstaat. Et voilà. Dat was eigenlijk het recept al.

Oh, en nog een kleine tip: naast natuurlijk de keuze van de soort voeding die je eet, is het moment waarop je eet ook enorm belangrijk! Natuurlijk lees je daar ook meer over in ons kenniscentrum.

Succes, en, eet smakelijk natuurlijk!

Samengevat 

  • Een ontsteking is niet altijd slecht, sterker nog je hebt ze nodig
  • Je kunt de grondstoffen om een ontsteking aan of uit te zetten eten

Wil je ook een betere weerstand? 

Elk seizoen heeft zijn charme. Het najaar kenmerkt zich helaas toch regelmatig door verkoudheden en een lage weerstand. Wil je ook aan de slag voor een betere weerstand? Doe dan mee met de Maximum Impact Challenge. 

Ontvang gratis tips om jouw gezondheid te optimaliseren en je stress te managen!

Maak je leven steeds meer ontspannen met de virtuele vrijdagmiddagborrel. 

Met de kennis die je via deze nieuwsbrief krijgt, kun je écht impact maken. Niet alleen op jouw gezondheid en het beter managen van jouw stress, maar ook op een positieve manier op de mensen om je heen! 

De wetenschap als basis 

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen – echter niet allemaal even goed onderbouwd. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.  

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This