7 Redenen om bacteriën te vriend te houden

Zijn bacteriën ‘enge-beesten'?

Judith Koster

Op 03/09/2015
"

Lees meer

Bacteriën als vrienden?

Als we aan bacteriën denken, zijn dit vaak de ‘enge beesten die ziektes veroorzaken’. Jouw lichaam bestaat uit een grotere hoeveelheid bacteriën, dan lichaamscellen. Die bacteriën zijn toch niet zo schadelijk. De goede bacteriën hebben een aantal gezondheidsvoordelen. Ik heb er 7 op een rijtje gezet voor je. 

1. Bacteriën beschermen tegen chronische aandoeningen

Een disbalans van bacteriën in de darm, is in verband gebracht met allerlei aandoeningen (1-5, 6-10). Een aandoening, ofwel een klacht, wordt chronisch zodra deze minstens drie maanden aaneengesloten aanwezig is.
Hierbij kan worden gedacht aan:
  • Ontstekingen in de darm / coeliakie
  • Urineweginfecties (blaasontsteking)
  • PDS (prikkelbare darm)
  • Infectie van clostridium difficile
  • Colorectaalkanker (darmkanker)
  • Allergieën
  • Reumatoide artritis (gewricht ontsteking)
  • Eczeem
  • Luchtweginfecties
  • Diabetes mellitus type 1 en 2
  • Obesitas. (overgewicht)

2. Bacteriën ondersteunen het immuunsysteem

Samenhangend met het eerste punt, is de ondersteuning van het immuunsysteem. De darmwand wordt beschermd door de slijmlaag van ‘goede’ bacteriën. Dit is een onderdeel van de lichaamsbarrières. Wanneer allerlei gisten, schimmels en andere ziekteverwekkers direct met de darmwand in aanraking komen, beschadigt deze sneller. Hierna komt het immuunsysteem in actie, om de schade hiervan te beperken en te herstellen. De goede bacteriën versterken zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. (11-13)

3. Lichaamsbarrières: bezet door bacteriën!

Bij een normale, natuurlijke bevalling, krijgt een babytje bacteriën van de moeder mee. Tijdens de eerste levensjaren ontwikkelen deze bacteriën zich tot jouw specifieke microbioom. Tussen het tweede/derde levensjaar is de ontwikkeling hiervan redelijk stabiel. Naar mate de leeftijd vordert, verandert ook de darmflora mee.
In de eerste levensfase, kan er een disbalans in deze bacteriën ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld doordat een kind met een keizersnede is geboren. Die scheve balans gaat vaak gepaard met klachten, zoals:
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Krampen
  • Buikpijn
  • Obstipatie en/of diarree
Daarnaast kan deze scheve balans in jouw microbioom de doorlaatbaarheid van de darm verhogen. Een niet wenselijke situatie, waarbij vervolgens het eerste punt 1 in werking treedt. (14, 15, 16)

4. Risico op allergieën verlaagd

Het leaky-gut’ syndroom is een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand (zie punt 3). Deze doorlaatbaarheid staat in verband met een groot aantal (chronische aandoeningen), waaronder ook voedselovergevoeligheid en voedselallergieën vallen (1-5, 6-10).

5. Vertering van voedingsvezels

De voedingsvezels worden door de darmbacterie gefermenteerd. Voedingsvezels zitten met name in groenten. Ze zorgen voor de ontlasting bulk. Wellicht heb je weleens namen, zoals cellulose, pectine of hemicellulose voorbij zien komen. Bij het fermenteren van deze vezels komen er zuren vrij. De zuren zijn een voedingsbodem voor bacteriën. Een win-win-situatie. (17)

6. Productie van vitamines

Darmbacteriën produceren ook enzymen. Deze enzymen zijn op hun beurt belangrijk voor het aanmaken van verschillende vitamines. Onder andere vitamine K, vitamine B3, vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6 worden geproduceerd in de darm. (17)

7. Ondersteunt een gezond lichaamsgewicht

Over de oorzaken van overgewicht valt nog veel te spreken. Er komt steeds meer kennis beschikbaar over de link tussen darmbacteriën  en de energie-huishouding. Energiehuishouding heeft in deze zin te maken met overgewicht. Het is namelijk de energie-inname, het energieverbruik door jouw lichaam (basaalmetabolisme) en het energieverbruik door bijvoorbeeld beweging. De darmbacteriën van obese mensen zouden, in vergelijking met die van slanke mensen, meer energie uit hun voedsel halen en dit omzetten in lichaamsvet. (18-20, 21)

Wat kan ik nú doen, voor mijn ‘goede vrienden’?

Goede vraag. Want nu je weet wat de impact is van jouw ‘goede vrienden’, wil je ze natuurlijk ook echt te vriend houden. Daarom geef ik je graag 1 tip mee, waar je direct mee aan de slag kunt: eet meer groenten! Het kan altijd meer, ook als je al op het juiste pad zit.

Dit is natuurlijk niet het enige wat je kunt doen. Het draait om het totaalplaatje, dus om jouw specifieke situatie. Heb je daarom vragen over jouw situatie, dan hoor ik het graag. Vul het onderstaande formulier in, zodat ik contact met je kan opnemen.

Judith Koster

Judith Koster

Orthomoleculair diëtist

Judith is gespecialiseerd in de zeven pijlers van jouw gezondheid. Ze helpt deze vertalen naar jouw situatie, zodat je er praktisch mee kunt werken.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?

Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

Wetenschappelijke onderbouwing

 

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

 

 

 

0 reacties

Share This