Antinutriënten in voeding?
Antinutriënten en voedingsstoffen
Het woord nutriënten kennen we allemaal wel. Dit zijn de voedingsstoffen uit onze voeding. De term antinutriënten is dan ook gemakkelijk uit te leggen: stoffen uit de voeding die ons tegenwerken, in plaats van ondersteunen. Welke stoffen werken ons dan tegen? Hoe werken deze stoffen ons tegen? Mogen we deze voedingsmiddelen dan nooit meer eten?
Zelfbescherming door antinutriënten
Planten hebben een manier nodig om zichzelf te beschermen tegen de aanval van bijvoorbeeld micro-organismen, zoals bacteriën. Daarom produceren ze toxische stoffen, je kunt het zien als een soort immuunsysteem van de plant. Die toxische stoffen werken niet alleen tegen bacteriën van ‘buiten af’, maar ook op de bacteriën die in onze darmen leven. Los daarvan, hebben de antinutriënten ook een aantal specifieke andere nadelen, voor ons als mens. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende tegen-werkers:
- Lectine
- Saponine
- Exorfinen
- Fytinezuur
- Gluten
Wat nu voor een optimale gezondheid?
Voor een optimale gezondheid is het belangrijk om zo veel als mogelijk antinutriënten uit je voeding te verminderen of zelfs weg te laten. Variatie is hierbij belangrijk. Door veel te variëren in de voeding, beperk je de hoeveelheid van deze stoffen die je gedurende de dag neemt. De hoeveelheid antinutriënten bepalen of een voedingsmiddel gezond is of niet. Wanneer er minder van deze stoffen in de voeding aanwezig zijn kan ons lichaam hier prima mee om gaan. In sommige gevallen is het echter wél goed om alle nadelige stoffen helemaal weg te laten.
Wat moet ik hier nu weer mee?
Ik hoor het je denken. Daarom heb ik alvast een en ander voor je samengevat. Zo kun je er zelf in de praktijk mee aan de slag:
- Voedingsstoffen zijn belangrijk; variatie is het sleutelwoord
- Eet je groente rijp (vooral de vruchten van de nachtschade zoals tomaten)
- Granen, peulvruchten, soja(producten), pinda’s, (onrijpe) tomaten, aardappelen, melk(producten) zijn de meest voorkomende producten met antinutriënten.
- Als je iets verandert, doe dit in kleine stapjes
- Bij veel of grote veranderingen zoek deskundige hulp en ondersteuning
- Luister naar je lichaam
Hulp
Vind je het prettig om dit eens door te nemen en te kijken hoe dit op jouw situatie van toepassing is? Wil je dit graag veranderen, maar vind je het prettiger als je daarbij ondersteund wordt?
Neem contact met ons op en we kijken wat voor jou de beste ondersteuning is. Dit kan in een persoonlijk consult zelfs via vergoeding vanuit de basisverzekering. Er is ook regelmatig groepsuitleg en er starten groepstrajecten die dit heel laagdrempelig stap-voor-stap met begeleiding uitvoeren.
Hoe zit dat bij jou?
Dit artikel heb ik geschreven voor jou. Nu ben ik erg nieuwsgierig aangelegd en ben ik erg benieuwd:
Hoeveel producten met antinutriënten eet jij? Ga je dit anders doen na het lezen van dit artikel?
Laat het me weten in een reactie hieronder.
Als je een vraag hebt, stuur me gewoon een berichtje via judith@melioro.nl of deel het voor alle lezers in de reacties bij dit artikel.

Judith Koster
Orthomoleculair diëtist
Judith is gespecialiseerd in de zeven pijlers van jouw gezondheid. Ze helpt deze vertalen naar jouw situatie, zodat je er praktisch mee kunt werken.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?
Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.
Kan ik je helpen?
Wetenschappelijke onderbouwing
Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.
0 reacties