Recept: Gezondste Gevulde Speculaas!

Gezond hoeft niet minder lekker te zijn. Natuurlijk blijft een koekje een koekje maar als je eens iets lekkers wilt maken dan is dit de moeite van het proberen waard.

Auteur: Mark Keijzers

Gezond hoeft echt niet minder lekker te zijn

Tijdens de feestdagen is het natuurlijk prima om een keer iets lekkers -wat overigens meestal geen ondersteunende voeding is- te eten. Wij zijn groot voorstander van: ‘Intermittend living’. Ofwel: regelmatig, maar niet mét regelmaat je lichaam uit te dagen met oude gevaren. De gevaren die je lichaam herkent, zoals hitte, koude of het aanpassen van eetmomenten. 

In dat kader is het zelfs hartstikke slim om tijdens de feestdagen een keer buiten je normale eetpatroon eens iets heel anders te eten. Om nu eens tijdens de feestdagen gezellig en ook nog eens lekker mee te doen met de visite hebben we dit recept voor je.

Maar, oké, je hoeft natuurlijk niet per sé te wachten tot je visite krijgt… je kunt dit natuurlijk ook gewoon lekker voor jezelf en/of je gezin maken.

Wat kun je hier nu mee?

Eigenlijk gewoon jezelf de keuken in slepen (of je partner zover krijgen) en dit recept maken en proeven. Gezond hoeft helemaal niet afzien te zijn! Oh, en dit is natuurlijk leuk te combineren met een heerlijk theetje of kopje koffie. Het recept is wat hoog in de hoeveelheid koolhydraten, maar alle ingrediënten zijn nog steeds ondersteunende voedingsmiddelen. Dus geniet een keer lekker van deze gevulde speculaas. 

Hoe is dat in jouw situatie?

Sta jij wel eens in de keuken voor je plezier? Vind je het leuk om nieuwe recepten te testen? Iedereenis anders, de een is enkel in de keuken omdat er niemand anders iets te eten op tafel zet terwijl de ander zijn ontspanning haalt uit de keuken.

Zelf ben ik als kind al geinfecteerd met het “kook-virus” doordat we boven een bankerbakkerij woonden. Wanneer je dit recept gemaakt hebt zijn wij altijd erg neiuwsgierig naar jouw resultaat. Als je ‘m geproefd hebt, laat je ons weten wat je er van vond? Ook als het tegenvalt?

Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Gevulde speculaas

- en probeer 'm niet in een keer op te eten 😉
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: Ontbijt, Tussendoor
Leefstijl: Biologisch, Oervoeding
Allergeen: Ei, Noten
Bundel: High Intensity Restart, Starterkit
Pijler: Voeding
Porties: 9 porties
calorieën: 487kcal

Equipment

  • Bakvorm van 25x25 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten

Voor de cake

  • 75 gram hazelnootmeel
  • 125 gram kokosmeel
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 gram Himalayazout naar smaak
  • 6 eieren
  • 180 gram kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • ½ theelepels bakpoeder

Voor de vulling

  • 250 gram verse dadels
  • 100 gram amandelmeel

Voor de garnering

  • 20 stuks hele amandelen
  • 1 eidooier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Verwarm de kokosolie in een pannetje, tot deze vloeibaar is geworden. Laat het vervolgens afkoelen.
  • Maak spijs van de dadels met de amandelmeel, door deze twee ingrediënten te mixen met een blender.
  • Klop de eieren met de honing los tot het mengsel schuimt. Voeg, zodra de kokosolie is afgekoeld, dit toe aan het ei-mengsel.
  • Meng in een aparte kom de hazelnootmeel, kokosmeel, speculaaskruiden, zout en bakpoeder door elkaar.
  • Spatel nu beetje voor beetje het meel-mengsel door het eiermengsel. Vul de bakvorm met de helft van het speculaasmengsel.
  • Gebruikt twee vellen bakpapier om hier tussen het spijs uit te rollen, in de grootte van de bakvorm. Leg het spijs op het eerste laagje speculaas in de bakvorm.
  • Vul de bakvorm nu met de rest van het speculaasmengsel. Leg vervolgens de hele amandelen in een vorm naar wens. Strijk dit af met de eidooier voor een mooie, goudbruine glans.
  • Zet de gevulde speculaas zo’n 20-25 minuten in de oven. Check tussendoor of de speculaas niet te bruin wordt.

Nutrition

Calorieën: 487kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 10g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 21g | Cholesterol: 131mg | Natrium: 115mg | Potassium: 333mg | Voedingsvezel: 9g | Suiker: 21g | Vitamine A: 229IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 86mg | Ijzer: 2mg

Aantekeningen

In deze kolom lees je diverse verduidelingen die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

Dit artikel is een recept en heeft daardoor geen wetenschappelijke referentie.

0 reacties

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling en reactie op dit artikel of recept




Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This