FODMaP en PDS?
Waar zit dat in?
Met de bovenstaande, dikgedrukte woorden kun je overigens ook meteen het woord FODMaP samenstellen. Kortom, het staat voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Poligosachariden. Weet je dat ook weer ;).
Hoe werkt het?
Fase 1: Elimineren
Fase 2: her-introductie
Melioro’s mening
Wat kan ik hier nu weer mee? Hoe kan ik dit gebruiken?
Dit artikel is vooral informatief geschreven. Belangrijk vinden wij altijd: waarom doe je wat je doet? Wáárom doet je lichaam wat het doet? Dus: wáárom heb jij PDS/IBS? Daar geeft dit artikel geen antwoord op, en dat klopt. Want bij iedereen is het anders, en daarom is maatwerk zo vreselijk belangrijk. Om je alvast een zetje in je rug te geven, heb ik een tip voor je. Zo kun je er toch alvast zelf in de praktijk mee aan de slag:
- Houd eens een dagboek bij. Doordat je een dagboek bijhoudt met wat je eet, en hoe jij je (daarvoor en daarna) voelt, geeft je waarschijnlijk al inzicht. Je kunt hier een format vinden, zodat je NU aan de slag kunt.
Hulp
Vind je het prettig om dit eens door te nemen en te kijken hoe dit op jouw situatie van toepassing is? Wil je graag veranderen, maar vind je het prettiger als je daarbij ondersteund wordt?
Neem contact met ons op en we kijken wat voor jou de beste ondersteuning is. Dit kan in een persoonlijk consult zelfs via vergoeding vanuit de basisverzekering. Er is ook regelmatig groepsuitleg en er starten groepstrajecten die dit heel laagdrempelig stap-voor-stap met begeleiding uitvoeren.

Judith Koster
Orthomoleculair diëtist
Judith is gespecialiseerd in de zeven pijlers van jouw gezondheid. Ze helpt deze vertalen naar jouw situatie, zodat je er praktisch mee kunt werken.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?
Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.
Kan ik je helpen?
Wetenschappelijke onderbouwing
Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.
- 37. (Magge S, Lembo A. 2012)
- 38. (Mansueto P, Seidita A et al. 2015)
- 39. (Staudacher HM, Whelan K, et al. 2011)
- 40. (Shepherd SJ, et al 2014)
- 41. (Shepard SJ, et al. 2013)
- 42. (Gibson PR, Sheperd SJ, 2010)
- 43. (Gibson PR, et al. 2007)
- 44. (Mansueto P, et al, 2015)
- 45. (Marsh A, et al, 2016)
- 46. (Gibson PR, 2017)
0 reacties