Goedkoop en gezond?
De plaatselijke biologische supermarkt. Je winkelmandje is overladen met oervoeding: zoete vruchten, knapperige groenten en gezonde noten. Het is nu een maand geleden dat je bent begonnen met eten zoals onze voorouders deden en, je moet zeggen, het bevalt. Je voelt je fitter, en je hebt minder last van die oude pijntjes. En een fijne bijkomstigheid: je bent ook nog 3 kilo lichter! Je komt aan bij de kassa en legt je producten op de band. Na het aanslaan van het laatste product staat het eindbedrag op het schermpje. Oeps! Direct worden jij en je portemonnee herinnert aan het enige nadeel van je nieuwe leefstijl: oer-voer is duur-voer!
Dit artikel is bedoeld om je enkele simpele trucs te geven om de kpni-levensstijl betaalbaar te maken. Want met de juiste tips hoeft gezond eten helemaal niet duur te zijn!
Creatief met voedsel
Veel mensen besteden hun tijd het meest aan het bereiden van de avondmaaltijd ten opzichte van het ontbijt en de lunch. Dit is waarschijnlijk omdat in de Westerse cultuur de avondmaaltijd als ‘hoofdmaaltijd’ wordt beschouwd. Tijdens deze maaltijd wordt het meest geconsumeerd. Behalve als je 75+ bent, dan wordt de hoofdmaaltijd rond lunchtijd genuttigd.
Een nadeel en tegelijkertijd een voordeel, is dat mensen vaak te veel koken voor het avondeten. Een nadeel zou het zijn als mensen deze kleine porties die over zijn weg zouden gooien, in plaats van ze te gebruiken als component van de lunch voor morgen. Het zou dan ook geen slecht idee zijn om expres iets meer te koken voor de avondmaaltijd, en hier een portie van te bewaren voor de volgende dag. Dit scheelt ook meteen weer tijd de volgende ochtend die je kan besteden aan he ik noem eens wat, wat langer in je bed blijven liggen.
Typische winterkost
Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen passen dit principe (nog) niet toe tijdens het boodschappen doen: wat in het seizoen is, is goedkoper. Het principe werkt eigenlijk heel simpel. De boeren kunnen in een bepaald seizoen gemakkelijker specifieke groenten en fruit verbouwen, omdat bijvoorbeeld de temperatuur dan ideaal is. De winkelketens kunnen deze producten dan goedkoper afnemen van de boeren, en zo komen deze producten goedkoop in de schappen te liggen. Er zijn genoeg boeken te koop over wat je in welk seizoen zou kunnen eten. Hier kunnen wellicht producten tussen zitten die nog onbekend voor je zijn, maar zie dit als een leuke uitdaging om te variëren! Onze voorouders aten ten slot van rekening ook niet elke dag een bloemkool.
Doe junkfood de deur uit
Naast de bietjes, een zak appels en een tros bananen komt toch al snel een pak koekjes en een brood te liggen in het winkelmandje. Dit is niet erg, als de koekjes en het brood als uitzonderingsproducten beschouwd worden. Wanneer je graag gezond, biologisch en voedzaam voedsel wil kopen, maar daarnaast ook de oude vertrouwde stroopwafels, tikt het erg aan. En dat wordt dan snel verweten aan de toch-altijd-wat-duurdere gezonde en biologische producten. Maak er een gewoonte van om zo min mogelijk junk-food te kopen, of in ieder geval op de meeste dagen van de week. Het zal je verbazen hoeveel de producten samen kosten die uit gewoonte gekocht worden: koek voor bij de koffie, brood, kaas, frisdrank, een pakje kauwgom. Als je ervoor kiest om gezonder te eten, kun je deze producten wel weglaten. En dit geeft de mogelijkheid om er heerlijk, gezond en opbouwend voedsel van te kopen.
Vlees
Een grote kostenpot is het kopen van biologische stukken vlees en vis. Hoewel steeds makkelijker beschikbaar bij de lokale supermarkt, dit is misschien niet de voordeligste plek om je vlees en vis te kopen. Er zijn tal van opties om goed en relatief goedkoop vlees en vis te vinden. Een voorbeeld is bij lokale boeren. Door bij de lokale boeren vlees aan te schaffen, zorg je er in principe voor dat de zogenaamde ‘middle man’ wordt ontweken. De middle man is in dit geval de supermarkten, die na de aanschaf van hun vlees en vis, winst willen maken op hun aanschaf. De producten in de supermarkt worden hierdoor een stuk duurder, dan producten direct bij de boer vandaan. Nog een leuk voordeel van shoppen bij de boer, is dat je het verhaal achter je stukje vlees leert kennen.
Met vis is het helaas lastiger, omdat die vaak niet lokaal gevangen worden. Kijk voor betaalbare vis dan ook goed naar de acties en aanbiedingen van de winkels, of probeer een keer de (vis)markt! Ondanks dat vlees en vis niet goedkoop is, moet er gerealiseerd worden dat ze niet de grootste bron van nutriënten zouden moeten zijn. Dit is namelijk groente. Probeer 1 a 2 keer per week een biologisch stukje vlees te eten, en 3 a 4 keer per week goede (vette)vis. De overige dag/dagen mogen best vegetarisch zijn!
Natuurlijk zijn dit maar enkele voorbeelden. Wees niet bang om zelf creatief te zijn! Het kweken van je eigen groenten en kruiden kan heel bevredigend zijn, en het bezoeken van een appelboomgaard in de zomer is een perfecte manier om aan vers fruit te komen! Als biologische producten gewoonweg te duur voor je zijn, probeer dan te variëren tussen biologische en niet-biologische producten. In verband met de gebruikte antibiotica en het onvolwaardige vee-voer is het verstandig om te overwegen vlees en vis biologisch te kopen. Noten en zaden bijvoorbeeld, kunnen echter ook best niet-biologisch gegeten worden.

Mark Keijzers
Therapeut kPNI
Mark is goed in het in begrijpelijke taal uitleggen van complexe processen en systemen. Zo krijg je inzicht in waarom je lichaam doet wat het doet.
Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?
Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.
Kan ik je helpen?
Wetenschappelijke onderbouwing
Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.
- dit artikel is niet gebaseerd op wetenschappelijke literatuur waarnaar verwezen kan worden. Alle artikelen van Melioro zijn wel volgens de visie van de kPNI.
0 reacties