Vijf voordelen van het eten van Olijfolie

Neem extra olijfolie over je salade! Welke voordelen heeft dit en waar moet je op letten

Olijfolie heeft veel voordelen

Ga je op vakantie naar een van de middellandse zeelanden? Mooi! De voeding die men in dat gebied eet, is veel onderzocht. Een onderdeel van het dieet van de mensen in dat gebied is olijfolie (en dus natuurlijk ook olijven). Vaak wordt er ruim gebruik gemaakt van olijfolie, bijvoorbeeld over de salade. In dit artikel lees je waarom -als je dit ook doet- je je gezondheid een groot plezier doet! We benoemen 5 grote voordelen van olijfolie.

1: Olijfolie ondersteunt je leverfunctie

Je lever is een belangrijke fabriek in je lichaam. Het vervult een aantal belangrijke functies, die ook van levensbelang zijn. Iedereen kent wel een belangrijke functie, namelijk de detoxificatie. Je lever is namelijk een belangrijk orgaan wat ervoor zorgt dat allerlei schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt. Olijfolie helpt op diep niveau de levercellen te ondersteunen. (1,2)

2: Ondersteuning van je hart

In een aantal studies is aangetoond dat, vooral extra vierge olijfolie, gerelateerd is aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Mogelijk heeft dit ook te maken met de ontstekingsremmende factoren die olijfolie biedt (zie ook puntje 5).  (3,4,5)

3: Olijfolie helpt het bestrijden van sommige types kanker

Een stofje uit olijfolie (oleocantal) zou ook meewerken bij het doden van tumorcellen, terwijl het de gezonde cellen met rust laat. Onder normale omstandigheden sterven lichaamscellen die ongezond of overbodig zijn zelf af. Dit wordt apoptose genoemd. Dit proces duurt zo’n 16 tot 24 uur. Het stofje oleocantal draagt bij aan het doden van deze ongezonde cellen, waardoor het proces binnen 30 minuten de celdood induceert (in vitro getest). (6)

4: Een rem op de veroudering

Dit heeft te maken met oxidatieve stress. Misschien een lastige term, maar het heeft met de vernieuwing van je lichaamscellen te maken. Hoe meer olijfolie, hoe meer van de bioactieve stoffen die dus de oxidatieve stress (en dus veroudering) remmen. (7)

5: Olijfolie helpt het remmen van ontstekingen

In onze voeding zouden deze bovenstaande vetzuren voldoende aanwezig moeten zijn. In de huidige maatschappij is dit helaas niet het geval, aangezien we vaak te veel omega-6 vetzuren uit noten en zaden eten. Olijfolie is rijk aan omega-9 vetzuren. Een mooie manier om dit vetzuur voldoende binnen te krijgen is het gebruik van olijfolie – bijvoorbeeld over je salade. (3,4,5,8)

De spelregels bij het gebruik van olijfolie

Er zijn wel wat spelregels. De olijfolie dient namelijk koudgeperst en extra vierge te zijn. Daarnaast mag deze olie het liefst ook niet gefilterd zijn. Verwarm je de olijfolie, dan zijn de meeste voordelen ervan verdwenen. Gebruik het dus vooral ‘rauw’, bijvoorbeeld over je bereide groenten of salade.

Gebruik je de olijfolie om te bakken en braden? Dat kan maar dan kun je prima de wat goedkopere varianten gebruiken. In de volgende paragraaf gaan we hier wat dieper op in.

Let op, in dit artikel is één voedingsmiddel uitgelicht. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanaf nu alleen maar je focus op olijfolie richt, want het is belangrijk om alles als een totaalplaatje te bekijken. Met voeding kun je natuurlijk een basis leggen voor jouw gezondheid, maar dit is niet het enige punt.

Het gaat altijd om een balans tussen alle pijlers, dus ook: inspanning, ontspanning, gedrag, slaap, leefomgeving en zingeving zijn van belang.

Het Gebruik in de Keuken: Temperatuurgrenzen en Gezondheidsaspecten

Olijfolie, vooral extra vierge olijfolie, staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, die voornamelijk toe te schrijven zijn aan de rijke inhoud van enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals oliezuur, en antioxidanten zoals vitamine E en polyfenolen. Deze samenstelling beïnvloedt de reactie van olijfolie op verhitting.

Rookpunt

Een essentieel aspect bij het koken met olijfolie is het “rookpunt”—de temperatuur waarop de olie begint te roken en chemisch afbreekt, wat de vorming van schadelijke vrije radicalen en ongewenste verbindingen zoals aldehyden kan veroorzaken. Het rookpunt van extra vierge olijfolie ligt meestal tussen 190°C en 210°C, terwijl geraffineerde olijfolie, vaak aangeduid als ‘lichte of milde olijfolie’, een hoger rookpunt heeft, ongeveer tussen 210°C en 240°C.

Extra vierge olijfolie is ideaal voor koken op lage tot medium hitte, zoals sauteren of licht bakken. Voor technieken die hogere temperaturen vereisen, zoals frituren, is geraffineerde olijfolie of een andere olie met een hoger rookpunt, zoals avocado-olie of geraffineerde kokosolie, geschikter.

Versheid

Het is ook cruciaal om rekening te houden met de versheid van olijfolie, want verse olie bevat meer antioxidanten, die helpen oxidatie tijdens het koken te vertragen. Bewaar olijfolie op een donkere en koele plaats en gebruik deze binnen een jaar na opening om de optimale kwaliteit te behouden.

Bij juist gebruik kan olijfolie een gezonde toevoeging zijn aan diverse gerechten. Het is belangrijk om de juiste type olie te kiezen en bewust te zijn van de gebruikstemperatuur om gezondheidsvoordelen te maximaliseren en de vorming van schadelijke bijproducten te vermijden.

Het Belang van de Juiste Verpakking voor Olie en vet

De verpakking van olijfolie is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar speelt een cruciale rol in het behoud van de kwaliteit en gezondheidsvoordelen van de olie. Olijfolie moet altijd in een donkere verpakking worden bewaard om te beschermen tegen licht, dat de olie kan oxideren en de voedingswaarde kan verminderen. Een donkergekleurde glazen fles is de beste keuze voor het bewaren van olijfolie, omdat glas geen interactie aangaat met de olie en geen schadelijke stoffen afgeeft.

Plastic en weekmakers

Het gebruik van plastic flessen voor het bewaren van olijfolie wordt sterk afgeraden. Plastic kan weekmakers bevatten, zoals ftalaten, die in de olie kunnen lekken, vooral wanneer de fles blootgesteld wordt aan warmte of langdurig licht. Deze weekmakers kunnen potentieel schadelijke gezondheidseffecten hebben. Hoewel blikken een plastic coating kunnen bevatten, is deze laag over het algemeen dunner en vormt daardoor een minder groot risico dan dikkere plastic flessen. Desalniettemin blijft een donkergekleurde glazen fles de veiligste en meest aanbevolen optie voor het langdurig behouden van de optimale kwaliteit van olijfolie.

Het kiezen van de juiste verpakking is dus essentieel voor het behoud van de delicate smaken en gezonde eigenschappen van olijfolie. Door te kiezen voor donker gekleurd glas, zorgen we ervoor dat onze olijfolie vrij blijft van ongewenste chemische toevoegingen en behouden blijft in zijn meest natuurlijke en gezonde vorm.

Aantekeningen bij olijfolie

In deze kolom lees je extra uitleg die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

  1. Herrera-Marcos, L. V., Lou-Bonafonte, J. M., Arnal, C., Navarro, M. A., & Osada, J. (2017). Transcriptomics and the Mediterranean Diet: A Systematic Review. Nutrients, 9(5), 472. https://doi.org/10.3390/nu9050472
  2. Ronis, M. J., Baumgardner, J. N., Marecki, J. C., Hennings, L., Wu, X., Shankar, K., Cleves, M. A., Gomez-Acevedo, H., & Badger, T. M. (2012). Dietary fat source alters hepatic gene expression profile and determines the type of liver pathology in rats overfed via total enteral nutrition. Physiological genomics, 44(22), 1073–1089. https://doi.org/10.1152/physiolgenomics.00069.2012
  3. Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Ruiz-Gutiérrez, V., Fiol, M., Lapetra, J., Lamuela-Raventos, R. M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Basora, J., Muñoz, M. A., Sorlí, J. V., Martínez, J. A., Martínez-González, M. A., & PREDIMED Study Investigators (2013). Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. The New England journal of medicine, 368(14), 1279–1290. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1200303 (Retraction published N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):2441-2442)
  4. Guasch-Ferré, M., Hu, F. B., Martínez-González, M. A., Fitó, M., Bulló, M., Estruch, R., Ros, E., Corella, D., Recondo, J., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Serra-Majem, L., Muñoz, M. A., Pintó, X., Lamuela-Raventós, R. M., Basora, J., Buil-Cosiales, P., Sorlí, J. V., Ruiz-Gutiérrez, V., … Salas-Salvadó, J. (2014). Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC medicine, 12, 78. https://doi.org/10.1186/1741-7015-12-78
  5. Schwingshackl, L., Christoph, M., & Hoffmann, G. (2015). Effects of Olive Oil on Markers of Inflammation and Endothelial Function-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 7(9), 7651–7675. https://doi.org/10.3390/nu7095356
  6. Toledo, E., Salas-Salvadó, J., Donat-Vargas, C., Buil-Cosiales, P., Estruch, R., Ros, E., Corella, D., Fitó, M., Hu, F. B., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Romaguera, D., Ortega-Calvo, M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Schröder, H., Basora, J., Sorlí, J. V., Bulló, M., Serra-Mir, M., … Martínez-González, M. A. (2015). Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial: A Randomized Clinical Trial. JAMA internal medicine, 175(11), 1752–1760. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.4838
  7. Owen, R. W., Giacosa, A., Hull, W. E., Haubner, R., Würtele, G., Spiegelhalder, B., & Bartsch, H. (2000). Olive-oil consumption and health: the possible role of antioxidants. The Lancet. Oncology, 1, 107–112. https://doi.org/10.1016/s1470-2045(00)00015-2
  8. Visioli, F., & Bernardini, E. (2011). Extra virgin olive oil’s polyphenols: biological activities. Current pharmaceutical design, 17(8), 786–804. https://doi.org/10.2174/138161211795428885

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This