Ondersteunende voeding

Niet elke voeding heeft dezelfde impact op jouw lichaam en dus je gezondheid. Met ondersteunende voeding bedoelen we die voeding welke meer voordelen dan nadelen heeft voor jouw gezondheid

Auteur: Mark Keijzers

Alle voeding is toch ondersteunend?

Om de term “ondersteunende voeding” duidelijk uit te kunnen leggen maken we voor dit artikel “even” voeding super zwart-wit. Uiteraard is niets in de natuur zwart-wit (ja ik weet dat er zebra’s bestaan), maar doe even mee voor het gemak van de uitleg. Daar gaan we.

Het menselijk lichaam heeft voeding nodig voor het aanleveren van alle bouwstoffen die nodig zijn voor alle processen die elke dag plaats vinden. Je zult zelf wel aanvoelen dat niet alles wat je eet dezelfde bouwstoffen bevat.

We spreken over nutriënten of voedingstof en daarmee bedoelen we elk molecuul dat door een organisme opgenomen kan worden en vervolgens nuttig gebruikt. Voor het gemak houden we het hier even op nutriënten en gaan we niet dieper in op de verschillende soorten.

Er zijn verschillen

Niet alles wat je eet heeft dus dezelfde nutriënten. Sommige soorten nutriënten zijn ook nog eens essentieel en dat wil zeggen dat je ze niet zelf kunt maken van andere nutriënten. Je moet deze dus via je voeding tot je nemen. Het gevolg hiervan is dat je verschillende soorten voedingsmiddelen zult moeten eten wil je alle belangrijke nutriënten voor je lichaam beschikbaar wilt maken. Oke dus gevarieerd eten is belangrijk.

Voordeel vs nadeel

Voedingsmiddelen waarin voor de mens belangrijke nutriënten zitten en die meer voordeel dan nadeel geven wanneer we ze eten noemen we “ondersteunende” voeding. Deze voedingsmiddelen ondersteunen dus de functie van je lichaam. Deze voeding willen we zo veel als mogelijk eten.
Wanneer we het even overzichtelijk en eenvoudig houden dan kunnen we de ondersteunende voeding onderverdelen in de volgende groepen voedingsmiddelen:

 • Groenten
 • Paddestoelen, Gevogelte, Vis, Schaal- en schelpdieren, zoogdieren.
 • Fruit
 • Noten
 • Zaden

We schrijven de tweede groep bewust achter elkaar omdat deze groep de eiwit leveranciers zijn. Waarom dat belangrijk is zullen we verder uitleggen in een artikel over de macronutriënten en de eiwitproducten.

Ondersteunende voeding op je bord

De volgorde van bovenstaande rijtjes is ook niet zomaar bepaald. De volgorde van deze opsommingen zijn ook de volgorde van belangrijhkheid. Met andere woorden: De eerste groep behoort ruimweg het grootste deel van je bord op te maken, gevolgd door de tweede groep die weer meer ruimte op je bord heeft dan de derde groep, etc, etc.

We horen dus ruim de helft van onze maaltijd aan groenten te eten. En dan te weten dat de gemiddelde europeaan al moeite heeft met elke dag 200 gram groenten. Toch willen we je laten zien dat dat echt geen opgave hoeft te zijn en dat het veel gemakkelijker gaat dan je nu misschien denkt.

Ondersteunende voeding … Vroegûh

Behalve deze grote groepen zijn er ook nog een aantal groepen die onze voorouders in de natuur veel gegeten hebben maar die we tegenwoordig niet meer zo rijkelijk eten (al is daar verandering in aan het ontstaan).

 • Insecten
 • Mos
 • Boomschors
 • Klei
 • Algen
 • (zee)wieren

Speciale vermelding

Als laatste is er ook nog een groep planten die niet onder de groenten of fruit vallen maar die we toch speciaal vernoemen omdat ze veel belangrijke voedingstoffen aan onze voeding leveren. De kruiden. Zowel in gedroogde als in verse vorm zijn dit belangrijke onderdelen van onze ondersteunende voeding. Wanneer je kruiden koopt zorg dan wel dat er geen andere ingrediënten zijn toegevoegd zoals tafelzout of smaakversterkers.

Aantekeningen

In deze kolom lees je diverse verduidelingen die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This