Er zijn verschillen
Niet alles wat je eet heeft dus dezelfde nutriënten. Sommige soorten nutriënten zijn ook nog eens essentieel en dat wil zeggen dat je ze niet zelf kunt maken van andere nutriënten. Je moet deze dus via je voeding tot je nemen. Het gevolg hiervan is dat je verschillende soorten voedingsmiddelen zult moeten eten wil je alle belangrijke nutriënten voor je lichaam beschikbaar wilt maken. Oke dus gevarieerd eten is belangrijk.
Voordeel vs nadeel
Voedingsmiddelen waarin voor de mens belangrijke nutriënten zitten en die meer voordeel dan nadeel geven wanneer we ze eten noemen we “ondersteunende” voeding. Deze voedingsmiddelen ondersteunen dus de functie van je lichaam. Deze voeding willen we zo veel als mogelijk eten.
Wanneer we het even overzichtelijk en eenvoudig houden dan kunnen we de ondersteunende voeding onderverdelen in de volgende groepen voedingsmiddelen:
- Groenten
- Paddestoelen, Gevogelte, Vis, Schaal- en schelpdieren, zoogdieren.
- Fruit
- Noten
- Zaden
We schrijven de tweede groep bewust achter elkaar omdat deze groep de eiwit leveranciers zijn. Waarom dat belangrijk is zullen we verder uitleggen in een artikel over de macronutriënten en de eiwitproducten.
Verdeling op je bord
De volgorde van bovenstaande rijtjes is ook niet zomaar bepaald. De volgorde van deze opsommingen zijn ook de volgorde van belangrijhkheid. Met andere woorden: De eerste groep behoort ruimweg het grootste deel van je bord op te maken, gevolgd door de tweede groep die weer meer ruimte op je bord heeft dan de derde groep, etc, etc.
We horen dus ruim de helft van onze maaltijd aan groenten te eten. En dan te weten dat de gemiddelde europeaan al moeite heeft met elke dag 200 gram groenten. Toch willen we je laten zien dat dat echt geen opgave hoeft te zijn en dat het veel gemakkelijker gaat dan je nu misschien denkt.
Ondersteunende voeding … Vroegûh
Behalve deze grote groepen zijn er ook nog een aantal groepen die onze voorouders in de natuur veel gegeten hebben maar die we tegenwoordig niet meer zo rijkelijk eten (al is daar verandering in aan het ontstaan).
- Insecten
- Mos
- Boomschors
- Klei
- Algen
- (zee)wieren
Speciale vermelding
Als laatste is er ook nog een groep planten die niet onder de groenten of fruit vallen maar die we toch speciaal vernoemen omdat ze veel belangrijke voedingstoffen aan onze voeding leveren. De kruiden. Zowel in gedroogde als in verse vorm zijn dit belangrijke onderdelen van onze ondersteunende voeding. Wanneer je kruiden koopt zorg dan wel dat er geen andere ingrediënten zijn toegevoegd zoals tafelzout of smaakversterkers.
0 reacties