Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Oefening: de ACT-matrix

Doel: leren werken met een tool om je gedrag te analyseren op het moment dat je gedrag zich openbaart, zodat je dit ook in je hoofd kan doen op het ‘moment supreme’. 
Trefwoord: Bereidheid
Bundel: High Intensity Restart
Pijler: Gedrag

Instructies

  • Neem een situatie van de afgelopen week of van vandaag in gedachten. Een situatie die voor jou uitdagend was, of een uitdagende gedachte of gevoel gaf. Neem enkele minuten de tijd om deze situatie weer helemaal terug te halen en te visualiseren. Beantwoord vervolgens de vijf vragen:
  • Wat was / is een uitdagende situatie, gedachte of gevoel vandaag? 
  • Wat voor ‘weg-bewegingen’ van een voor jou rijk en waardevol leven, gebruikte je? 
  • Ga vervolgens na of de weg-beweging intern, in jouw binnenwereld of extern, in jouw buitenwereld waren. Noteer deze in het juiste vak in de matrix.
  • Wat voor ‘heen-bewegingen’ heb je gemaakt, richting een voor jou rijk en waardevol leven? 
  • Ga vervolgens na of de heen-beweging intern (in jouw binnenwereld) of extern (in jouw buitenwereld) waren. Noteer deze in het juiste vak in de matrix.

Notities

Het hoofddoel van de matrix, is niet om je in beweging te zetten. Het is helemaal oké om een tijd in het linker kwadrant te leven. Je leert juist met de matrix om, naast toegewijd te handelen, te 'zijn'. Ofwel: te aanvaarden wat er in je leven gebeurt, te weten dat je ooit een hele periode in de onderste kwadranten kunt leven en soms geen weg terug naar je waarden vindt.