Oefening: biografie

door Zingeving oefeningen

Een recept voor de pijler Zingeving

Het in kaart brengen wat jij waardevol vindt is een essentieel stuk binnen de pijler zingeving. 

Doel: deze oefening kan verhelderen wat de waarden zijn. Daarnaast wordt duidelijk wat het verschil is tussen wat je doet, en wat je graag zou willen doen.

 

Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

Oefening: Biografie: je waarden verhelderen

Doel: deze oefening kan verhelderen wat jouw waarden zijn. Daarnaast wordt duidelijk wat het verschil is tussen wat je doet, en wat je graag zou willen doen.
Trefwoord: Waarden
Pijler: Zingeving
calorieën:

Instructies

 • Het is bij deze oefening belangrijk dat het hier draait om persoonlijke waarden, niet om sociaal wenselijke regels. Iemand kan bijvoorbeeld zeggen dat hij graag beschreven zou willen worden als ‘spontaan’ of ‘behulpzaam’, terwijl dit persoonlijk helemaal geen kernwaarde hoeft te zijn.
  Het gaat er dus om hoe je zelf de boeken in zou willen gaan. Bijvoorbeeld: je wordt beschreven als iemand die alles voor de ander over heeft. De wens is echter dat mensen schrijven dat je ook iemand bent die regelmaIg tijd voor zichzelf neemt, zoals lezen, sporten of schilderen. Conclusie: het is belangrijk om meer dingen voor jezelf te gaan doen.
 • De instructie:

  Stel je voor dat de mensen van wie je houdt, besluiten om een boek over jou te schrijven. Wat zouden ze over je schrijven? Wat zou je graag willen dat deze mensen over je zouden schrijven? Wat kun je hieruit concluderen? Wat is belangrijk voor jou?
  De mensen van wie ik hou, zouden waarschijnlijk het volgende over mij schrijven:
 • ....................................................................................
 • Stel nu dat de meningen van anderen even niet belangrijk zijn. Het gaat nu dus puur om wie jij wilt zijn en hoe jij wilt leven. Als je dat als uitgangspunt neemt, wat zouden mensen dan over je schrijven? Hoe zou je de boeken in willen gaan?
  Ik zou de boeken willen ingaan als iemand die:
 • ....................................................................................
 • Is er een verschil tussen beide beschrijvingen en zo ja, waar zit hem dat verschil dan in? Wat zegt dit over je waarden? Welke richting zou je op kunnen gaan om meer te worden wie je werkelijk zou willen zijn?
 • ....................................................................................

Notities

Gebruik de downloadbare versie om uit te printen en met een pen in te vullen. Invullen met pen en papier heeft een duidelijk grotere impact dan dat je de antwoorden op de vragen enkel typt op een toetsenbord of touchscreen.
Neem even de tijd om de inzichten die je haalt uit deze oefening te verwerken in je journal.
Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This