Oefening: Had ik maar…

door Zingeving oefeningen

Een recept voor de pijler Zingeving

Deze oefening is niet de vrolijkste maar geeft je wel een uniek inzicht. Het kan een hele sterke oefening zijn en je een goed idee geven van wat jij waardevol vindt. Laten we eens kijken naar hoe het gevoel van spijt je kan helpen hierin. 

 

Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

Oefening: Had ik maar...

Doel: van spijt achteraf een actueel thema maken.
Trefwoord: Waarden
Pijler: Zingeving
calorieën:

Instructies

 • Bonnie Ware werkte als verpleegkundige in een hospice. Zij sprak veel met mensen die op sterven lagen. Bonnie vroeg hun of er dingen waren waar ze achteraf bezien spijt van hadden, of die ze graag anders hadden aangepakt. Er bleken veel overeenkomsten te zijn in de antwoorden die deze mensen geven. De volgende vijf reacties kwamen het meest voor (Ware, 2012):
 • Ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden trouw aan mezelf, in plaats van dat ik dat heb gedaan wat anderen van mij verwachten.
 • Ik zou willen dat ik niet zo hard gewerkt had.
 • Ik zou willen dat ik mijn gevoelens meer geuit had. Het onderdrukken van gevoelens om de vrede te bewaren leidde tot allerlei klachten (mentaal en fysiek) en zorgde voor oppervlakkigheid in relaties.
 • Ik wou dat ik mijn vriendschappen meer gekoesterd had. Op het sterfbed zijn liefde en relaties die tellen, niet status of geld.
 • Ik wou dat ik wat gelukkiger was geweest. Dat ik niet vast was blijven zitten in oude patronen en gewoontes, maar dat ik de moed had gehad om dingen te veranderen, of om gekke dingen te doen.
 • Herken je jezelf in één of meer van deze spijtbetuigingen? Wat als jij morgen zou komen te
  overlijden? Waar zou je dan spijt van hebben?
  Ik zou spijt hebben van...

Notities

Gebruik de downloadbare versie om uit te printen en met een pen in te vullen. Invullen met pen en papier heeft een duidelijk grotere impact dan dat je de antwoorden op de vragen enkel typt op een toetsenbord of touchscreen.
Je kunt dit natuurlijk ook in je journal noteren en er een pagina aan besteden.
Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This