Oefening: klok liegt niet

door Zingeving oefeningen

Een recept voor de pijler Zingeving

Dit is een venijnige oefening. Wat zou je kunnen doen om het verschil tussen de realiteit en de wensen in jouw wachtkamer in je hoofd kleiner te maken? 

 

Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

Oefening: De klok liegt niet

Een confrontatie met eindigheid van jouw bestaan
Trefwoord: Waarden
Pijler: Zingeving
calorieën:

Instructies

  • Mensen worden gemiddeld zo’n 80 jaar oud. Ga ervan uit dat dit voor jou ook geldt. Reken op basis van die verwachting uit hoeveel jaren je nog hebt te gaan. Dus: stel dat je 36 jaar oud bent, dan heb je dus nog 80 - 36 = 44 jaar te gaan.
    Jaren nog te gaan: 80 - ....... = .......
  • Voor de meeste mensen zal deze rekensom niet zo vervelend uitvallen: 44 jaar klinkt immers nog erg lang. Toch is dit het enige wat je nog hebt in dit leven. Als je dromen hebt en dingen wilt doen, dan is dat dus de tijd die je gegeven is. We schuiven onze dromen vooruit tot ze uiteindelijk een keer over de rand van het leven zullen vallen. Vergis je niet: de tijd tikt door! Deze tijd is dus het enige wat je nog over hebt om alles te kunnen doen wat je ooit nog zou willen doen.
  • Het uitrekenen van je eigen houdbaarheidsdatum komt misschien wat deprimerend over. Toch is het besef dat de klok tikt en je dus niet alle alle tijd van de wereld hebt, heel erg belangrijk. Want als je bijvoorbeeld uit gaat van het idee dat je tot je 67e zult werken, dan heb je dus nog maar 67 - 36 = 31 jaar om het werk te kunnen doen dat je leven de moeite waard maakt.
  • En zo werkt het met alles: de dingen die je nog wilt zien, de reizen die je nog wilt maken, de vriendschappen die je nog wilt sluiten, de liefde die je nog wilt bedrijven, dat ene talent van jou dat je ooit nog eens echt de kans wilt geven, die parachutesprong die je ooit nog wilt maken en die tijd voor jezelf die je ooit nog een keer wilt gaan inplannen.
  • Alles wat in de wachtkamer van je hoofd zit te wachten, zal uiteindelijk worden opgeslokt door de tijd. Hang een briefje op, met daarop vet geschreven hoeveel jaren je waarschijnlijk nog zult leven. Besef dat dit de tijd is die je hebt om alles te doen wat je ooit nog zou willen doen. Vermijd de tijd niet langer en stap in de realiteit!

Notities

Gebruik de downloadbare versie om uit te printen en met een pen in te vullen. Invullen met pen en papier heeft een duidelijk grotere impact dan dat je de antwoorden op de vragen enkel typt op een toetsenbord of touchscreen.
Je kunt dit natuurlijk ook in je journal noteren en er een pagina aan besteden.
Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This