Oefening: Levenskompas

door Zingeving oefeningen

Een recept voor de pijler Zingeving

Het in kaart brengen wat jij waardevol vindt is een essentieel stuk binnen de pijler zingeving. Om hier een goede start mee te maken kun je met deze oefening de meest voorkomende gebieden van jouw leven onderzoeken.

De meeste mensen herkennen de volgende 10 gebieden in hun leven. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je enkele gebieden hiervan niet herkent maar wel gebieden hebt die je niet in deze opdracht vindt. Je kunt dan die gebieden gerust aanpassen. Het gaat om jouw situatie en dat is dus altijd maatwerk. Waak er wel voor dat je niet na het aanpassen ineens 23 gebieden hebt. Wanneer je het teveel fragmenteert dan verliest deze oefening zijn kracht.

Nadat je deze oefening gedaan hebt en je merkt op dat je meer verfijning van de gebieden interessant vindt dan kun je in tweede instantie een gedetailleerdere versie maken.

Voor het invullen adviseren we sterk dat je de downloadbare versie gebruikt en deze print. Vervolgens met een pen invullen en hier echt even jouw versie van te maken. Klieder, doodle en schets hier gerust op want hoe meer je dit formulier eigen maakt hoe meer inzichten je er straks uit kunt halen.

Dit is ook typisch een oefening die krachtiger is als je er de tijd voor neemt. Vul hem eerst een keer in met alles wat je in eerste instantie te binnen schiet en ga vervolgens op je gemak nadenken over elke gebied wat je voor dit gebied nu eigenlijk echt waardevol en belangrijk vindt.

 

Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

Oefening: Levenskompas

We gaan in kaart brengen wat jij waardevol vindt per gebied van je leven
Trefwoord: Waarden
Bundel: High Intensity Restart
Pijler: Zingeving
calorieën:

Instructies

  • Schrijf in het grootste deel van elk vak een paar kernwoorden met betrekking tot wat belangrijk of betekenisvol voor je is op dat levensdomein: wat voor iemand wil je zijn? Wat wil je doen? Welke sterke kanten of kwaliteiten wil je ontwikkelen? Waar wil je voor staan?
    (Als een vak onbelangrijk voor je is, laat je het open. Als je ergens vastloopt sla je het over en kom je er later op terug. Een woord mag in meer of alle vakken terugkomen)
    Indien je een vak mist dan mag je het ook toevoegen.
  • In het bovenste vakje van elk groot vak geef je een cijfer van 0-10 aan hoe belangrijk je deze waarden op dit punt in je leven vindt (0= geen belang, 10 = extreem belang). Vakken mogen dezelfde score hebben. 
  • In het onderste vakje van elk groot vak geef je op een schaal van 0-10 aan hoe effectief je op dot moment naar deze waarden leeft (0= helemaal niet, 10 = volledig). Ook hier mag in verschillende vakjes dezelfde score staan.

Notities

Gebruik de downloadbare versie om uit te printen en met een pen in te vullen. Invullen met pen en papier heeft een duidelijk grotere impact dan dat je de antwoorden op de vragen enkel typt op een toetsenbord of touchscreen.
]
Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This